+359 878 292 513

ЦИПРОБАЙ ТАБЛ.250 МГ.Х 10

ЦИПРОБАЙ ТАБЛЕТКИ 250 МГ Х 10

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: BAYER

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа


Описание

ЦИПРОБАЙ


Ципробай е лекарство отпускащо се по лекарско предписание. Ципробай се използва за унищожаването на бактериите. С ципробай се лекуват инфекции.

1. Какво представлява CIPROBAY 250 и за какво се използва?

Ciprofloxacin, лекарственото вещество на CIPROBAY 250, принадлежи към групата на хинолоните. Главното място на действие на хинолоните е върху бактериалния ензим (гираза), който играе жизнено важна роля в бактериалния метаболизъм и размножаване. Като блокира този ензим с ципрофлоксацин (гиразен инхибитор), лекарството има бактерициден ефект върху причинителите на болести (т.е. убива микроорганизмите).

Показания:

За лечение на неусложнени и усложнени инфекции, причинени от патогенни микроорганизми, чувствителни към ципрофлоксацин:

Инфекции:

- на дихателната система. Повечето от микроорганизмите, известни като "проблемни микроорганизми" (напр. Klebsiella, Enterobacter, Proteus, Pseudomonas, Legionella, Staphylococcus, Escherichia coli) са много чувствителни към CIPROBAY. Повечето случаи на пневмония, които не се нуждаят от болнично лечение са причинени от Streptococcus pneumoniae. При тези случаи CIPROBAY 250 не е лекарство на пръв избор.

- на средното ухо (otitis media) и на параназалните синуси (sinusitis), особено когато са причинени от проблемни, причинители като Pseudomonas или Staphylococus. Друг антибиотик трябва да се използва за лечение на острия тонзилит (ангина).

- на очите

- на бъбреците и/или еферентните пикочни пътища

- на половите органи, включително възпаление на яйчниците и фалопиевите тръби (аднексит), гонорея и инфекции на простатата (простатит)

- CIPROBAY 250 не е ефективен срещу Treponema pallidum" (причинителят на сифилис)

- на коремната кухина, напр. стомашно-чревния тракт, жлъчните пътища и перитонеума (перитонит)

- на кожата и меките тъкани

- на костите и ставите. Отравяне на кръвта (сепсис) 

Инфекции или опасност от инфекция (профилактика) при пациенти с увредена имунна система, напр. лица, които са лекувани с лекарства, които потискат естествената имунна защита (имуносупресанти) или чиято кръв съдържа намален брой определен вид бели кръвни клетки (неутропения).Прицелно отстраняване на бактериите от червата (селективна чревна деконтаминация) по време на лечението с лекарства, които потискат имунната система (имуносупресанти).За депа и подрастващи на възраст между 5 и 17 години: За лечение през устата на остри инфекции на кистична фиброза (муковисцидоза, вродено метаболитно заболяване с повишена продукция и повишен вискозитет на секретите от жлезите в бронхите и храносмилателната система), причинени от P. aeruginosa, лечението е достатъчно или по-ефективното парентерално лечение, което е трудно приложимо. CIPROBAY 250 не се препоръчва за други показания.

Антракс:

За незабавно лечение и за лечение на антракс след вдишване на антраксни бацили {Bacillus anthracis). Ефикасността на Ciprobay при антракс е доказана в проучвания.

2. Какво трябва да знаете преди да използвате CIPROBAY 250?

CIPROBAY 250 не трябва да се използва:

- ако сте свръхчувствителни (алергични) към ципрофлоксацин, други лекарства от същата фармакологична група (хинолонова група, гиразни инхибитори) или към другите съставки на CIPROBAY 250.

- ако сте бременна или кърмите.

Особено внимание е необходимо, когато се използа CIPROBAY 250: Ако страдате от припадъци (епилепсия) или други форми на предшестващо увреждане на централната нервна система (напр. повишена склонност към гърчове, данни за гърчове, намален мозъчен кръвоток, органично мозъчно увреждане или инсулт в миналото). Пациентите от тази категория са с риск от нежелани реакции от страна на централната нервна система. В изолирани случаи се появяват психотични реакции (психично увреждане със засегната перцепция, до ниво на опит за самоубийство), в някои случаи след първа употреба. В тези случаи веднага се спира използването на CIPROBAY и се информира лекуващия лекар.ако се появи тежка и постоянна диария по време или след лечение. Трябва да се консултирате с лекар, тъй като това може да бъде белег на сериозно, възможно живото-застрашаващо чревно заболяване (псевдомембранозен колит), което налага незабавно лечение. Използването на CIPROBAY трябва да се прекъсне в тези случаи и се приложи подходящо лечение (напр. ванкомицин през устата 4 х 250 mg дневно). Да не се вземат лекарства, които потискат стомашната перисталтика. В изолирани случаи са наблюдавани възпаление на сухожилията (тендинит) и скъсване на сухожилия (напр. Ахилесово сухожилие) след лечение с флуорохинолони (фармакологична група, към която принадлежи CIPROBAY 250). Тези находки са наблюдавани главно при пациенти в напреднала възраст, които са предварително лекувани с кортикостероиди. Ако се предполага възпаление на сухожилието, лечението с CIPROBAY 250 трябва да се спре веднага, да се избягва физическо усилие и да се приложи подходящо лечение.-Въпреки, че фоточувствителността се появява много рядко след лечение с ципрофлоксацин, пациентите лекувани с CIPROBAY 250 не трябва да се излагат на слънчева светлина без необходимост и да избягват престой на ултравиолетова светлина (високо планинско слънце, солариуми). Лечението трябва да се прекъсне, ако се наблюдават светлочувствителни реакции (напр. кожни реакции, подобни на слънчево изгаряне).В изолирани случаи се появяват тежки бързи алергични реакции, включващи оток на лицето (едем), кръвоносните съдове и ларингса, и затруднения в дишането (задух), стигащи до животозастрашаващ шок (анафилактични/анафилактоидни реакции), в някои случаи след първата употреба на продукта. В тези случаи спрете употребата на CIPROBAY 250 веднага и уведомете лекуващия лекар.

Деца и подрастващи

Както и при другите гиразни инхибитори, е известно, че ципрофлоксацин, лекарственото вещество на CIPROBAY 250, може да причини увреждане на носещите стави при млади животни. Оценката на данните за безопасност при пациенти под 18 години, които са страдали предимно от кистична фиброза (муковисцидоза) не разкриват данни за увреждане на ставите/хрущяла. Съвременните данни подкрепят използването на CIPROBAY за лечение на епизодите на остри инфекции при кистична фиброза, причинена от P. aeruginosa при деца и подрастващи между 5 и 17 години; по настоящем няма достатъчен опит по отношение на използването му при деца и подрастващи с други инфекции и деца на възраст под 5 години. Следователно ципрофлоксацин не трябва да се използва при други инфекции и при деца под 5 години.

Бременност

CIPROBAY 250 не трябва да се използва по време на бременност, тъй като няма данни по отношение на неговата безопасност при бременни жени. Проучванията при животни не предоставят данни за малформации на зародиша (тератогенни ефекти), но не е напълно изключено това увреждането на хрущяла да е причинено на организми, които не са достигнали зрелост.

Кърмене

По принцип се препоръчва CIPROBAY 250 да не се използва докато кърмите.

Шофиране и работа с машини

Да не се шофира и работи с машини, докато се взема това лекарство; дори когато се използва правилно лекарството може да увреди скоростта на реагиране и по този начин способността за шофиране, работа с машини, или работа без сигурна опора, или пациентите не могат да извършват тези дейности изобщо. Това се отнася особено за началото на лечението, когато дозата се повишава, при промяна на лекарството и във връзка с алкохол.

Взаимодействия с други лекарства:


Ciprobay/продукти съдържащи желязо/антиацидни и продукти с висок буфериращ капацитет, които съдържат магнезий, алуминий или калций. Едновременната употреба на CIPROBAY 250 и отбелязаните по-горе продукти намалява абсорбцията на ципрофлоксацин; същото се отнася например за сукралфат, лекарствата съдържащи антивирусното вещество диданозин, орални хранителни разтвори, напитки обогатени с минерали и големи количества млечни продукти. Поради тази причина Ciprobay 250 трябва да се приема или 1-2 часа преди или най-малко 4 часа след тези продукти. Това ограничение не се отнася за антиацидните лекарства от типа на Н2-блокерите.

Ciprobay/ксантини

Едновременното приемане на CIPROBAY 250 и теофилин (лечение на астма) може да доведе до нежелано повишаване на концентрацията на теофилин в кръвта и следователно до повишаване на честотата на нежеланите реакции, причинени от теофилина, които в изолирани случаи могат да са животозастрашаващи или фатални. Ако е необходимо употребата на двете лекарства по едно и също време, концентрацията на теофилина в кръвта трябва да бъде мониторирана и дозировката да бъде намалена. Има съобщения за повишени концентрации на ксантиновите деривати кофеин и пентоксифилин (лекарство, което подобрява кръвната циркулация) в кръвта, когато тези субстанции се прилагат едновременно с Ciprobay 250.

Ciprobay/не-стероидни противовъзпалителни лекарства

Проучванията при животни показват, че използването на комбинация от много високи дози хинолони (гиразни инхибитори) и определени лекарства, които инхибират възпалението (не-стероидни противовъзпалителни лекарства) могат да причинят гърчове. Това не се отнася за лекарства, съдържащи ацетилсалицилова киселина.

Ciprobay/циклоспорин

Временно увреждане на бъбречната функция, свързано с повишаване на концентрацията на креатинин в кръвта е наблюдавано в изолирани случаи, когато CIPROBAY 250 е прилаган по едно и също време с циклоспорин (лекарство, което потиска защитните механизми на организма). Ако вземате двете лекарства едновременно трябва внимателно да се мониторира (два пъти в седмицата) концентрацията на вашия креатинин.

Варфарин

 Едновременната употреба на CIPROBAY 250 и варфарин (лекарство, което потиска кръвосъсирването) може да повиши действието на варфарин.

Ciprobay/глибенкламид


В изолирани случаи едновременното използване на CIPROBAY 250 и глибенкламид (лечение на диабет) може да засили действието на глибенкламид до степен поява на хипогликемия

Ciprobay/пробенецид


Пробенецид (лечение на подагра) засяга екскрецията на ципрофлоксацин в урината (бъбречна секреция). Едновременната употреба на CIPROBAY 250 и пробенецид повишава концентрацията на ципрофлоксацин в кръвта (серум).

Ciprobay/метоклопрамид

Метоклопрамид (стомашночревно лекарство) ускорява абсорбцията на ципрофлоксацин в кръвта и повишава максималната концентрация в кръвта (плазма) по-бързо от обикновено. Не е установено влияние върху бионаличността на Ciprobay в човешкото тяло.

Ciprobay/мексилетин

Едновременната употреба на тези две лекарства може да доведе до повишена концентрация на мексилетин в организма.

СгргоЬау/фенитош

Повишени или понижени серумни концентрации на фенитоин са съобщени след едновременна употреба на тези две лекарства.

Ciprobay/диазепам


Има съобщения, че едновременното използване на CIPROBAY и диазепам забавя разграждането на диазепама в организма (намален клирънс, удължен полуживот). Следователно се препоръчва внимателно мониториране на лечението с диазепам.

Ciprobay/метотрексат

Едновременото използване на тези две субстанции може да доведе до забавена екскреция на метотрексат и по този начин до повишени плазмени нива на метотрексат. Тези пациенти трябва внимателно да се мониторират, тъй като това може да доведе до повишен риск от токсични реакции, индуцирани от метотрексат.

Ciprobay/омепразол

Едновременната употреба на циорофлоксацин и омептазол може да доведе до леко повишаване на пика на плазмените концентрации (Стах) и бионаличност (AUK) на ципрофлоксацин. Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако вземате други лекарства или сте вземали други лекарства по настоящем, дори ако те са лекарства, отпускани без рецепта.

3. Как трябва да се използва CIPROBAY 250?

CIPROBAY 250 винаги трябва да се взема в съответствие с указанията на Вашия лекар. Моля попитайте Вашия лекар или фармацевт, ако не сте сигурни как да се взема това лекарство.

При пациенти с особено тежки, животозастрашаващи инфекции (особено, тези причинени от Pseudomonas, Staphylococcus или Streptococcus), напр. пневмония, причинена от Streptococcus, рецидиви на инфекция при пациенти с муковисцидоза (муковисцидоза, вродено метаболитно заболяване с повишена продукция и повишен вискозитет на секретите от жлезите в бронхите и храносмилателната система), инфекции на кости и стави, отравяне на кръвта (сепсис) и инфекции на перитонеума (перитонит), обикновено се дава Ciprobay венозно. Алтернативно пациентът може да се лекува с даване на доза 2 х 750 mg (еквивалент на 2x3 филмирани таблетки Ciprobay 250).При пациентите с инфекции на уринарния тракт или половите органи, причинени от Chlamydia, ако е необходимо дневната доза може да се повиши до 2 х 750 mg (еквивалент на 2x3 филмирани таблетки Ciprobay 250).

Антракс:

 Възрастни: 2 филмирани таблетки Ciprobay 250 (500 mg ципрофлоксацин), 2 пъти дневно

Деца: 15 mg/kg т.т. 2 пъти дневно. Максималнатадневна доза не трябва да превишава 500 mg

Бележка:

Освен Ciprobay 250 се предлагат и други форми за прием през устата, съдържащи по-ниски или по-високи дози лекарствено вещество и инфузионни разтвори за интравенозно лечение. Ако пациентът не може да поглъща филмирани таблетки, препоръчва се лечението да започне с ципрофлоксацин инфузионен разтвор за интравенозно лечение.

Пациенти в напреднала възраст

Пациентите в напреднала възраст трябва да получават колкото се може по-ниска доза, съвместима с тежестта на инфекцията и тяхната бъбречна функция (креатининов клирънс).

Деца и подрастващи

Препоръчваната доза през устата за остри инфекции, причинени от Р. aeruginosa при пациенти с муковисцидоза (вродено метаболитно заболяване с повишена продукция и повишен вискозитет на секретите от жлезите в бронхите и храносмилателната система) е 2 х дневно 15(-20) mg/kg (максимално 1500 mg/дневно).

Пациенти с увредена бъбречна и чернодробна функция:

Възрастни

1. Следните дози се препоръчват при умерено до тежко увредена бъбречна функция:- При пациенти с креатининов клирънс между 31 ml/min и 60 ml/min (креатинин в серума между 1,4 mg/100 ml и 1,9 mg/100 ml), максималната доза при приложение през устата е 1000 mg ципрофлоксацин дневно.

2. Пациенти с увредена бъбречна функция, които са на хемодиализа трябва да получават същата доза след всяка диализа, както пациентите с умерено до тежко увредена бъбречна функция.

3. При пациентите с увредена бъбречна функция, които са на непрекъсната амбулаторна перитонеална диализа (CAPD), 500 mg ципрофлоксацин (еквивалент на - 2 филмирани таблетки Ciprobay 250) е необходим 4 х дневно на 6-часови интервали при перитонит. Алтернативно Ciprobay инфузионни разтвори могат да се добавят към (интраперитонеалния) диализат. Дозировката е 50 mg ципрофлоксацин за литър диализат 4 х дневно на 6-часови интервали.Има ограничен клиничен опит с малък брой пациенти с това показание. Трябва да се използват високи дози Ciprobay за да се поддържат достатъчно високи концентрации от ципрофлоксацин в перитонеума. Пациентите трябва да бъдат непрекъснато мониторирани за нежелани реакции във връзка с това. Ако се появи клинично важна нежелана реакция или симптом на предозиране, дозировката трябва да се намали или използването на Ciprobay да се прекрати.

4. Не необходимо да се коригира дозировката при пациенти с увредена чернодробна функция.

5. При пациенти с увредена бъбречна и чернодробна функция, дозировката трябва да бъде съобразена с увредената бъбречна функция; може да бъде необходимо мониториране на концентрацията на ципрофлоксацин в кръвта.

Деца и подрастващи

Няма информация за влиянието на увредената бъбречна и чернодробна функция върху дозировката при деца и подрастващи.

Кога и как трябва да се взема Ciprobay 250?

Таблетките се поглъщат цели с течност. Таблетки не трябва да се вземат по време на хранене. Вземането на таблетките на празен стомах ускорява абсорбцията на лекарственото вещество. Филмираните таблетки не трябва да се вземат с заедно с млечни продукти или напитки, обогатени на минерали (напр. мляко, айран или портокалов сок, обогатен с калций). Абсорбцията на лекарствено вещество не се повлиява от храни, съдържащи калций.

Колко време трябва да използвате Ciprobay 250?

Вашият лекар ще реши колко продължително ще вземате Ciprobay 250. Това ще зависи от тежестта на вашата инфекция и как се повлиявате от лечението, от вашето общо състояние и от чувствителността на микроорганизма, причинил инфекцията към лекарственото вещество ципрофлоксацин. Лечението трябва винаги да продължи най-малко 3 дни след понижаване на високата температура и отзвучаване на клиничните белези.

Като правило средната продължителност на лечението е:

Възрастни

- 1 ден при остра неусложнена гонорея и цистит,- до 7 дни при инфекции на бъбреците, пикочната система и коремната кухина,- при пациенти с компрометирана имунна система, лечението трябва да продължи, докато се намали общия брой на бели кръвни клетки,- максимално 2 месеца при възпаление на костния мозък (остеомиелит),- 7-14 дни при всички други инфекции. При стрептококови инфекции лечението трябва да продължи най-малко 10 дни, поради риск от късни усложнения. Инфекциите с Chlamydia трябва също да се лекуват най-малко 10 дни.

Деца и възрастни на възраст между 5 и 17 години

 10-14 дни за епизоди на остри инфекции на кистична фиброза,причинена от P. aeruginosa.

Антракс

- 60 дни за незабавно лечение и за лечение на инфекциите след вдишване на антраксните бацили.Моля консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, ако считате, че ефектите на Ciprobay 250 са много силни или много слаби.

 Ако сте взели по-голямо количество Ciprobay 250 от предписаното:

Няколко случаи на преходно (обратимо) бъбречно увреждане са съобщени след прием на много високи дози. В тези случаи следователно бъбречната функция трябва да се провери от лекар. Приложение на продукти, съдържащи магнезий или калцийнеутрализират стомашната киселина и по този начин намаляват абсорбцията на ципрофлоксацин в кръвообращението.

Ако сте забравили да вземете Ciprobay 250:

Ако сте забравили да вземете дозата, следващия път не вземайте двойна доза. Продължете лечението с предписаната доза.

Ефекти при прекъсване на лечението с Ciprobay 250:

Ако искате да прекъснете лечението с Ciprobay 250 или да спрете по-рано, напр. чувствате се по-добре или защото имате нежелани реакции, моля първо говорете с Вашия лекар. Ако спрете приема на Ciprobay 250 без да попитате вашия лекар, бактерията, която причинява вашата инфекция ще се размножи отново и вашето състояние може значително да се влоши.

5. Как трябва да се съхранява Ciprobay 250


Да се съхранява на места, недостъпни за деца.
Срокът на годност на този продукт е напечатан върху етикета на вторичната опаковка. Да не се използва след изтичане срока на годност..

 

За информация и поръчки: