+359 878 292 513

ВАЛЗАП ТАБЛ.160 МГ.Х 28

Тегло: 200.00 гр.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: C09CA03


Описание

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВАЛЗАП Н И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

ВАЛЗАП Н филмирани таблетки съдържа две активни вещества, валсартан и хидрохлоротиазид. И двете лекарствени веществат помагат за контролиране на високо кръвно налягане.

?Валсартан принадлежи към група лекарства, наречени блокери на ангиотензин-Н-рецепторите, които спомагат за контролиране на високо кръвно налягане. Ангиотензин II е вещество, което се произвежда от организма и предизвиква свиване на кръвоносните съдове. Това води до повишаване на кръвното налягане. Валсартан действа чрез блокиране на ефекта от ангиотензин II. Това води до разширяване на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане.

?Хидрохлоротиазид е диуретик (познат още като „водна таблетка"), който понижава количеството на сол и вода в тялото чрез увеличаване количеството на отделяната урина. При продължителна употреба помага за понижаване и контролиране на високо кръвно налягане.

ВАЛЗАП Н се използва за лечение на високо кръвно налягане (хипертония), когато състоянието не се контролира адекватно от прилагането на валсартан самостоятелно. Високото кръвно налягане увеличава натоварването на сърцето и артериите. Ако остане нелекувано, то може да увреди кръвоносните съдове на мозъка, сърцето и бъбреците и да доведе до инсулт, сърдечна недостатъчност или бъбречна недостатъчност. Високото кръвно налягане повишава риска от сърдечен удар. Понижаването на кръвното налягане до нормални нива намалява риска от развиванв на тези заболявания.

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ВАЛЗАП Н

Не приемайте ВАЛЗАП Н

?ако сте алергични (свръхчувствителни) към валсартан, хидрохлоротиазид, производни на сулфонамида (вещества, химически свързани с хидрохлортиазида) или към някоя от останалите съставки на ВАЛЗАП Н

?ако сте бременна след третия месец на бременността (би било добре да избягвате ВАЛЗАП Н и в ранна бременност - вж. точка „Бременност и кърмене")

?ако имате тежко чернодробно заболяване

?ако имате тежко бъбречно заболяване

-ако имате проблеми при уриниране

• ако сте на лечение с изкуствен бъбрек (хемодиализа)

?ако въпреки лечението имате ниски нивата на калий или натрий в кръвта и твърде високи нива на калций

?ако имате подагра

Обърнете специално внимание при употребата на ВАЛЗАП Н

?ако приемате лекарства, които повишават количеството калий в кръвта. Тези включват калиеви добавки или заместители на солта, съдържащи калий, калий-съхраняващи лекарства и хепарин. Може да се наложи проверяването на количеството калий в кръвта Ви на редовни интервали.

-ако нивата на калий в кръвта Ви са ниски

?ако имате диария или тежко повръщане

-ако приемате високи дози водни таблетки (диуретици)

?ако имате тежко сърдечно заболяване,

-ако страдате от стесняване на бъбречната артерия

-ако наскоро сте претърпели бъбречна трансплантация (получили сте нов бъбрек)

?ако страдате от алдостеронизъм. Това е заболяване, при което надбъбречните жлези произвеждат голямо количество от хормона алдостерон. Ако това е приложимо при Вас, не се препоръчва употребата на ВАЛЗАП Н

?ако имате чернодробно или бъбречно заболяване

?ако имате температура, обрив и болки в ставите, които могат да се симптоми за системен лупус еритематодес (SLE, така наречено автоимунно заболяване)

?аки страдате от диабет, високи нива на холестерол, мазнини или пикочна киселина в кръвта

?ако сте имали алергични реакции при употреба на други понижаващи кръвното налягане вещества от този клас (блокери на ангиотензин-ll рецепторите) или ако имате други алергии или астма.

Вие трябва да информирате лекаря си, ако сте (или може би сте) бременна. ВАЛЗАП Н не се препоръчва за употреба при ранна бременност и може да навреди сериозно на Вашето бебе след 3-я месец от бременността (вж. точка „Бременност и кърмене"). Употребата на ВАЛЗАП Н може да доведе до положителен резултат при допинг контрол поради съдържанието на хидрохлоротиазид. Ако някое от тези е приложимо към Вашето състояние, информирайте Вашия лекар преди да приемете ВАЛЗАП Н.

 Прием на други лекарства

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт,

 ако приемате или наскоро сте приемали други

лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Ефектът от лечението може да бъде нарушен, ако ВАЛЗАП Н се приема заедно с определени други лекарства. Може да се наложи коригиране на дозата или в някои случаи, прекратяване на приема на едно от лекарствата. Това важи особено за следните лекарствени вещества:

- литий, лекарство използвано за лечение на

депресия

? лекарства, които повлияват или могат да се повлияят от нивото на калий в кръвта, като лекарства за контрол на сърдечния ритъм, например дигоксин, калиеви добавки или заместители на солта, съдържащи калий, калий-съхраняващи лекарства, други лекарства, които могат да повишат или намалят количеството на калий в кръвта като хепарин кортикостероиди

 някои лаксативи

- други диуретици (водни таблетки), лекарства за лечение на подагра като алопуринол, витамин D и калциеви добавки, лекарства за лечение на диабет (перорални препарати или инсулин).

•други лекарства за понижаване на кръвното налягане като бета-блокери или метилдопа, или лекарства, които стесняват кръвоносните съдове

или стимулират сърцето като норадреналин или адреналин

?лекарства, които повишават нивото на кръвната захар като диазоксид

?лекарства за лечение на рак като метотрексат или циклофосфамид

•болкоуспокояващи

•лекарства за лечение на артрит

?лекарства за релаксиране на мускулите като тубокурарин

?анти-холинергични лекарства като атропин или

бипериден

?амантадин (лекарство за предпазване от грип)

?холестирамин и колестипол (лераства, използвани за лечение на високи нива на мазнини в кръвта)

?циклоспорин, лекарство прилагано при трансплантация на органи, за да се избегне отхвърляне на органа

?някои антибиотици (тетрациклини), анестетици и седативи.

Прием на ВАЛЗАП Н с храни и напитки

Можете да приемате ВАЛЗАП Н със или без храна.

Алкохолът може да предизвика допълнително

понижаване на кръвното налягане и/ или повишаване

риска от замайване или припадък.

Деца и младежи (под 18 годишна възраст)

Не се препоръчна употребата на ВАЛЗАП Н при деца
и  младежи.

Възрастни (на 65 и повече години)

Може да използвате ВАЛЗАП Н ако сте на 65 годишна възраст или повече.

Бременност и кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.

Непременно информирайте Вашия лекар, ако мислите, че сте (или може би сте) бременна.

Обикновено Вашият лекар ще Ви посъветва да спрете приема на ВАЛЗАП Н преди да забременеете или веднага след като забременеете и ще Ви посъветва да приемате друго лекарство вместо ВАЛЗАП Н. ВАЛЗАП Н не се препоръчва в ранна бременност и не бива да бъде приеман след 3-я месец от бременността, тъй като може сериозно да увреди Вашето бебе, ако се използва след 3-я месец от бременността.

Информирайте Вашия лекар, ако кърмите или ще кърмите, ВАЛЗАП Н не се препоръчва на майки, които кърмят и Вашият лекар може да избере друго лечение за Вас. ако желаете да кърмите особено, ако детето е новородено или недоносено.

Шофиране и работа с машини

Няма изследвания за ефекта на валсартан/ хидрохлоротиазид върху способността за шофиране и работа с машини. Подобно на други лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане, в редки случаи ВАЛЗАП Н може да причини замайване и да повлияе на способността за концентрация. Преди да шофирате, да използвате инструменти или да извършвате други дейности, които изискват концентрация. уверете се, че сте наясно как Ви действа ВАЛЗАП Н.

Важна информация относно някои от съставките

ВАЛЗАП Н съдържа лактоза и сорбитол - и двете захари. Ако Вашият лекарят Ви е казал, че страдате от непоносимост към някои захари, консултирайте се с него/нея преди да приемете това лекарство. Една доза от този лекарствен продукт съдържа по-малко от 1 mmol натрий (23 mg), т.е. той е „без съдържание на натрий".

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ ВАЛЗАП Н

Винаги приемайте ВАЛЗАП Н точно както Ви е казал Вашият лекар. Това ще Ви помогне да постигнете най-добрия резултат и да понижите риска от странични ефекти. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Хора с високо кръвно налягане често не забелязват признаците на този проблем. Много от тях се чувстват нормално. Това прави редовните прегледи при лекаря важни, дори и да се чувствате добре. Вашият лекар ще Ви каже точно колко таблетки ВАЛЗАП Н трябва да вземете. В зависимост от това как понасяте лечението, Вашият лекар може да намали или увеличи дозата.

?Обичайната доза ВАЛЗАП Н е една таблетка дневно

?Не променяйте дозата и не спирайте приема на таблетки без консултация с Вашия лекар

• Лекарството трябва да се приема по едно и също време на деня, обикновено сутрин

?Може да приемате ВАЛЗАП Н с или без храна

?Преглътнете таблетката с чаша вода

Ако сте приели повече от необходимата доза ВАЛЗАП Н

Ако инцидентно сте поели прекалено много таблетки, свържете се с Вашия лекар, фармацевт или болница.
Ако изпитате тежко замайване и/или прималяване, легнете и незабавно се свържете с Вашия лекар. Ако сте пропуснали да приемете ВАЛЗАП Н Ако сте пропуснали да приемете това лекарство, вземете дозата си веднага след като си спомните. Въпреки това, ако наближава време за следващата Ви доза, пропуснете тази, която сте забравили да приемете.

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако сте спрели приема на ВАЛЗАП Н

Спирането на употребата на ВАЛЗАП Н може да влоши Вашето заболяване. Не спирайте приема на Вашето лекарство освен, ако Вашият лекар не Ви е посъветвал.

За информация и поръчки: