+359 878 292 513

ТОНИПИРИН ЕФЕРВ.ТАБЛ.Х 20

Тонипирин таблетки Х 20

Тегло: 150.00 гр.

Вижте още продукти от: ЧАЙКАФАРМА

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа


Описание

ТОНИПИРИН

 

ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА ТОНИПИРИН:

Тонипирин се използва за лечение на симптомите при простуда и грип.

КОГА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ТОНИПИРИН:

В случай на свръхчувствителност към активните съставки, някое от помощните вещества или към друго вещество, което е химически подобно на някоя от съставките (в частност, антихистамините с химична структура аналогична на хлорфенамин). Тонипирин е противопоказан по време на бременност и кърмене. Лекарствата, съдържащи парацетамол са противопоказани при пациенти, страдащи от глюкозо-6-фосфат дехидрогеназна недостатъчност и при пациенти с остра хемолитична анемия.
Поради антихолинергичния си ефект, Тонипирин не трябва да се използва от пациенти страдащи от глаукома, хипертрофия на простатата, запушване на стеснението на пикочния мехур, пилорна и дуоденална стеноза, или друга стеноза на стомашночревния или пикочополовия тракт.

Какво да правим по време на бременност или кърмене

Не трябва да използвате Тонипирин ако сте бременна или кърмите, ако мислите, че сте бременна или ако искате да забременеете.

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ПРИ УПОТРЕБА:

Тъй като Тонипирин съдържа парацетамол, той трябва да се прилага внимателно при хора с бъбречна и чернодробна недостатъчност. По време на лечение с парацетамол, се уверете, че всички лекарства, които предстои да вземате не съдържат парацетамол, тъй като ако се приема във високи дози той може да доведе до сериозни странични ефекти. Предупредете Вашия лекар, ако трябва да приемате и друго лекарство заедно с Тонипирин. Вижте параграфа "Лекарства и храни, които могат да променят ефекта на това лекарство". Ако високата температура продължава повече от три дни, ако симптомите не се подобряват, ако в рамките на пет дни се появят и други симптоми, или ако симптомите са съпроводени със силна треска, зачервявания, обилна слуз и постоянна кашлица, трябва да посетите Вашия лекар, за да Ви постави нова диагноза. Тонипирин трябва да се приемана пълен стомах.
Не използвайте продължително. Ако не се наблюдават резултати след кратък период на лечение, посетете Вашия лекар.

Пазете далеч от деца.

ЛЕКАРСТВА И ХРАНИ, КОИТО МОГАТ ДА ПРОМЕНЯТ ЕФЕКТА НА ТОНИПИРИН:

Пациенти, които са били лекувани с рифампицин, циметидин, глутетимид или антиепилептйци като фенобарбитал или карбамазепин трябва да приемат парацетамол много внимателно и само под стриктен медицински контрол. Парацетамол може да взаимодейства с теста за определяне на урицемия (при определяне по phosphotungstic acid method) и кръвнозахарния тест (при определяне по глюкозо-осидазо-пероксидазния метод). Както всички лекарства съдържащи антихистамини, този продукт може да размие първите симптоми на ототоксичност, причинявани от някои антибиотици. Тъй като продуктът може да взаимодейства с алкохол, трициклични антидепресанти,невролептици и други лекарства които подтискат ЦНС като барбитурати, седативи, анксиолитици и хипнотици, тези лекарства не трябва да се приемат по време на лечението с Тонипирин.
За да се избегнат сериозни взаимодействия, Тонипирин не трябва да се приема заедно с антикоагуланти, метоклопрамид и лекарства с антихолинергично действие. Редовната употреба на орални контрацептиви или антиконвулсивни лекарствени средства може да се доведе до ензимна индукция, която ускорява метаболизма на парацетамола. Тонипирин не трябва да се използва, ако пациентът е бил лекуван с противовъзпалителни лекарствени средства, както и при пациенти които наскоро са били лекувани с моноаминооксидазни (МАО) инхибитори - до две седмици след спиране на това лечение.
Ако приемате други лекарства, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт преди да започнете да приемате Тонипирин.

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ:

Тонипирин съдържа антихистамин. В обичайните си терапевтични дози антихистамините могат да причинят нежелани ефекти много разнообразни при различните пациенти и при различните лекарства. Най-често срещаният нежелан ефект е успокоение, което може да причини сънливост. Тъй като възрастните на 65 години са по-чувствителни към този тип лекарства, определянето на дозата за тях изисква специално внимание. Високи или продължително приемани дози от този продукт могат да причинят чернодробно увреждане и могат да доведат до сериозни изменения на кръвната и чернодробната функции. Аскорбиновата киселина ( витамин С) трябва да се прилага внимателно при хора, страдащи от глкжозо-6-фосфат дехидрогеназна недостатъчност, пигментна цероза, болест на Cooley или сидеробластна анемия. Тъй като ефервесцентните таблетки съдържат аспартам, вид фенилаланин, пациенти с фенилкетонурия (недостатъчност на ензима фенилаланин хидроксилаза) трябва да са запознати с риска от натрупване на фенилаланин.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ СПОСОБНОСТТА ЗА ШОФИРАНЕ И РАБОТА С МАШИНИ

Тъй като Тонипирин може да причини сънливост, хора които шофират или изпълняват задачи, изискващи пълна концентрация трябва да са запознати с възможния риск.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ТОНИПИРИН

 1 ефервесцентна таблетка два пъти дневно. Не превишавайте препоръчителната доза без да се консултирате с лекар. Пациентите над 65 години трябва да приемат препоръчителната доза.
Ефервесцентната таблетка трявба да се приема на пълен стомах, предварително разтворена в половин чаша вода. Посетете Вашия лекар, ако проблемът Ви започне да се повтаря или ако сте забелязали промяна в характеристиките му. Използвайте само за кратки периоди от време, не повече от 3 дни като антипиретик и 5 дни като аналгетик.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ, АКО СТЕ ПРЕВИШИЛИ ДОЗАТА

В случай на предозиране се наблюдават посочените вече симптоми на сънливост, летаргия и бавно повърхностно дишане.
Ако са приети екстремно високи дози, парацетамолът съдържащ се в продукта може да причини чернодробна цитолиза и да прерастне в масивна некроза. N-ацетилцистеинът приложен веднага след високата доза парацетамол е ефективен при ограничаване увреждането на черния дроб. Неабсорбираното лекарство трябва да се изведе от стомашно-чревния тракт чрез предизвикване на повръщане или чрез стомашна промивка. Пациентът трябва да остане под лекарско наблюдение и да му се назначи поддържаща терапия. Ако случайно е погълната крайна доза Тонипирин уведомете незабавно лекаря си или идете в най-близката болница.

НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

След приеманто на парацетамол са възможни следните нежелани реакции: кожни реакции от различен тип и степен като мултиформена еритема, синдром на Стивънс-Джонсън и епидермална некроза; реакции на свръхчувствителност като ангиоедема, оток на ларинкса, анафилактичен шок. Други нежелани реакции са тромбоцитопения, левкопения, анемия, агранулоцитоза, променена чернодробна функция, хепатит, променена бъбречна функция (остра бъбречна криза, интерстициален нерит, хематурия, анурия), стомашно-чревни реакции и замаяност. Най-често срещаните нежелани реакции на Тонипирин са сънливост, астения, светлочувствителност, сух език, задържане на урина и увеличен вискозитет на бронхиалния секрет. Следвайте инструкциите от листовката за да намалите риска от нежелани реакции, които по правило са краткотрайни. Когато нежеланият ефект се появи е желателно да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт. Необходимо е да информирате Вашия лекар или фармацевт и ако се появят нежелателни реакции, които не са описани в листовката.

СЪХРАНЕНИЕ И СРОК НА ГОДНОСТ

Не използвайте това лекарство след изтичане на срока на годност, посочен върху опаковката.

Пазете лекарството на недостъпно и далеч от погледа на деца място.

Важно е да имате информация за това лекарство, затова пазете листовката и опаковката.

За информация и поръчки: