+359 878 292 513

ГАСТРОЦИД ТАБЛ.20 МГ.Х 14

Гастроцид таблетки 20мг. х 14

Тегло: 200.00 гр.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа


Описание

 

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ГАСТРОЦИД И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Гастроцид съдържа лекарствено вещество, наречено омепразол, което спада към групата лекарствени продукти, наречени "инхибитори на протонната помпа". Те действат като намаляват количеството киселина, която стомахът произвежда.

Гастроцид се използва при:

Симптоматично лечение на лека форма на гастроезофагиален рефлукс и свързаните с него симптоми (стомашникиселини, връщане на киселини, болка зад гръдната кост;

Профилактика на гастродуоденална язва, причинена от нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) при пациенти, нуждаещи се от непрекъснато лечение с тях. Пареща болка зад гръдната кост и връщане на киселини могат да се появят, когато стомашната киселина проникне в хранопровода при вдигане на тежести, след хранене или в легнало положение. Тези симптоми могат да настъпят, ако имате стомашна язва и в редки случаи при по-сериозни заболявания на стомаха и хранопровода. Симптомите могат да се контролират чрез краткосрочно лечение с лекарство без лекарско предписание. Ако то не помогне, свържете се с Вашия лекар. Това е особено важно, ако симптомите продължават или се възобновят, или ако изпитвате затруднения при гълтане. Някои лекарства, като например ацетилсалицилова киселина и други, които намаляват възпалението на ставите и мускулите, също могат да предизвикат пареща болка зад гръдната кост и други проблеми, свързани със стомашни киселини. Обърнете се към Вашия фармацевт за повече информация. Консултирайте се с Вашия лекар, ако не настъпи подобрение 14  дни или ако симптомите продължават или се възобновят или ако изпитвате затруднения при гълтане.

 

2. ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ПРИЕМА НА ГАСТТОЦИД

Не приемайте Гастроцид:

- ако сте алергични (свръхчувствителни) към омепразол или към някоя от другите съставки на Гастроцид.

- ако имате нарушена чернодробна функция и приехте антибиотика кларитромицин (за лечение на бактериална инфекция).

- ако приемате лекарство, съдържащо атазанавир Vatazanavir) (за лечение на HIV инфекция). Внимавайте при приема на Гастроцид

Уведомете Вашия лекар или фармацевт:

Ако сте приемали омепразол или други инхибитори на протонната помпа продължително време - повече от 1 година. В такъв случай или ако възнамерявате да приемате Гастроцид продължително време (повече от 1 година), Вашият лекар ще следи редовно състоянието Ви. Информирайте Вашия лекар винаги, когато се появят нови извънредни симптоми и обстоятелства.

Ако страдате или наскоро сте страдали от някои от следните симптоми: нежелана загуба на телесно тегло, повтарящо се повръщане или повръщане на кръв, или черни изпражнения. В такива случаи, Вашият лекар може да назначи допълнително изследване наречено ендоскопия, за да може да постави диагноза и/или да изключи злокачествено заболяване. Ако сте в напреднала възраст или сте имали усложнения(например кръвоизлив или язва) при приема на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), например ибупрофен. Ако вече приемате НСПВС.

- Ако имате или сте имали проблеми с черния дроб или бъбреците. Вашият лекар може да назначи съответните изследвания на кръвта, особено ако се налага да приемате Гастроцид за продължителен период.

- Ако имате диария по време на лечението с Гастроцид. Лечението с омепразол се свързва с леко засилване на инфекциозната диария.

- Ако Вашият лекар Ви е предписал Гастроцид в допълнение към други лекарства за лечение на инфекция с Helicobacter pylori (антибиотици) или едновременно с противовъзпалителни лекарства за лечение на болки или ревматични заболявания: моля, прочетете внимателно листовките на тези лекарства. Да не се използва от деца или юноши под 18 години без лекарско предписание.

 

Прием на други лекарства:

Ефектът от лечението може да се повлияе от едновременния прием с някои други лекарства.

Уведомите Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и лекарства без лекарско предписание.

 

Не забравяйте да уведомите Вашия лекар за лечението с:

- атазанавир (използван за лечение на HIV-инфекция, виж „Не приемайте Гастроцид)

- кетоконазол, итраконазол, вориконазол или подобни лекарства (използвани при гъбични инфекции)

- кларитромицин (използван при бактериални инфекции)

- диазепам или други бензодиазепини като триазолам и флуразепам (седативи и мускулни релаксанти)

- варфарин и други лекарства за разреждане на кръвта и предотвратяване на кръвни съсиреци

- фенитоин (използван при епилепсия)

- дигоксин (използван при сърдечни заболявания)

- циталопрам, есциталопрам, имипрамин, кломипрамин (използвани при депресия)

- дисулфирам (използван за лечение на алкохолна зависимост)

- циклоспорин и такролимус (използвани за потискане на имунната система)

- добавки с витамин В12

- жълт кантарион (използван при депресия)

 

Прием на Гастроцид с храна и напитки

Стомашно-устойчивите капсули трябва да се приемат преди хранене (закуска или вечеря) или на гладно.

 

Бременност и кърмене

Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт преди да започнете прием на някое лекарство.

Преди да започнете приема на Гастроцид, уведомете Вашия лекар акосте бременна/планирате бременност или кърмите.

Вашият лекар ще реши дали да приемате Гастроцид през това време.

 

Шофиране и работа с машини

Няма данни за въздействие на омепразол върху способността за шофиране и работа с машини. Все пак, при някои хора е възможно да се появят умора, световъртеж и нарушения на зрението или слуха, които могат да повлияят способността за шофиране и работата с машини. Ако почувствате някои от тези симптоми, трябва да избягвате да шофирате или работите с тежки машини.

При колебание се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт.

 

Важна информация за някои от помощните вещества на Гастроцид

Гастроцид съдържа захароза. Ако лекарят ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, уведомете го преди да започнете приема на това лекарство.

 

3. КАК ДА СЕ ПРИЕМА ГАСТРОЦИД

Капсулите трябва да се преглътнат с чаша течност. Трябва да се приемат преди хранене (закуска или вечеря) или на гладно. Капсулите не се дъвчат или чупят.

Ако трудно гълтате капсули, те могат да се отворят и гранулите да се смесят с една лъжица сок. Сместта да се изпие незабавно.

Дозировка (възрастни):

10mg: 1-2 стомашно устойчиви капсули според нуждите.

 

Не приемайте повече от 20 mg дневно.

20 mg: 1 стомашно-устойчива капсула според нуждите.

 

Не приемайте повече от 20 mg дневно.

Ако симптомите не са преминали след приема на Гастроцид в продължение на 14 дни, свържете се с Вашия лекар, тъй катосимптомите Ви могат да имат друга причина.

Ако приемете повече от необходимото количество Гастроцид

Ако приемете повече от необходимото количество от този лекарствен продукт, моля да се обърнете за консултация към Вашия лекар, болнично заведение или отделение по токсикология.

Ако имате допълнителни въпроси относно употребата на този продукт, обърнете се към Вашия лекар или фармацевт.

 

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както при всички лекарства, Гастроцид може да причини нежелани реакции, макар и не при всички пациенти.

Ако забележите някои от следните много редки, но сериозни нежелани реакции, прекратете приема на Гастроцид и незабавно се свържете с лекар:

Инфекция със симптоми като повишена температура и сериозно влошаване на общото състояние на организма, или повишена температура със симптоми на локална инфекция, например възпалено гърло/фаринкс/уста или възпаление на пикочните пътища. Необходимо е изследване на кръвта, за да се провери възможното намаление на броя на белите кръвни клетки (агранулоцитоза), което може да понижи устойчивостта спрямо инфекции. Важно е да информирате лекаря за приема на това лекарство.

Симптоми като оток на лицето, езика и/или фаринкса и/или затруднения при гълтане или обрив, заедно със затруднено дишане (ангиоедем).

Честотата на възможните нежелани лекарствени реакции, изброени по-долу е определена при използване на следните термини:

Много чести: Повече от 1 на 10 пациенти

Чести: От 1 до 10 на 100 пациенти

Нечести: От 1 до 10 на 1 000 пациенти

Редки: От 1 до 10 на 10 000 пациента

Много редки: По-малко от 1 на 10 000

Изолирани случаи: Честотата не може да се установи от наличните данни

Чести:

- диария, запек, газове в стомаха или червата (възможно е да са съпроведени с болка, подуване), гадене (повръщане).

- сънливост, заспиване през деня, нарушения на съня (безсъние), световъртеж и главоболие Тези оплаквания обикновено отшумяват в хода на лечението.

Нечести:

- промени в чернодробната функция (отшумяват след прекратяване на лечението с капсулите; Вашият лекар ще знае това)

-сърбеж, обрив по кожата, тежки алергични кожни реакции с мехури по кожата (еритема мултиформе/ и чувствителност към слънчевата светлина (фоточувствителност)

-косопад

- засилено потене

- зрителни нарушения (например замъглено виждане), слухови нарушения (например шум или звън в ушите), промени във вкусовите усещания. Тези нарушения отшумяват след прекратяване на лечението.

- задържане на течности, което води до оток по краката и ръцете (периферен едем) (състоянието се подобрява при прекратяване приема на лекарството).

 

Редки:

- анемия при деца

- оцветяване на езика в кафяво-черен цвят, ако капсулите се приемат с антибиотика кларитромицин, подуване на стомашните жлези; и двете нежелани реакции изчезват след прекратяване на лечението

- мускулна слабост и болка, болки в мускулите и ставите изтръпване, мравучкане по кожата и замайване объркване и халюцинации при тежко болни или пациенти в старческа възраст

 

Много редки:

- сухота или поява на язви в устата гъбични инфекции

- възпаление на панкреаса (жлеза в коремната кухина) и черния дроб (с или без жълтеница, което е пожълтяване на кожата и бялото на очите) (хепатит), чернодробна недостатъчност и умствено увреждане при пациенти, които страдат от тежко чернодробно заболяване

- промени в броя на някои кръвни клетки, които могат да доведат до поява на синини или повишена склонност към инфекции (намаляване на броя на тромбоцитите или левкоцитите, придобита апластична анемия, намаляване на броя на неутрофилните тромбоцити) тежък обрив с мехури по кожата и устата, придружен с повишена температура и слабост (синдром на Стивънс-Джонсън или токсична епидермална некролиза)

- възпаление на бъбреците, което може да предизвика оток на глезените или повишено кръвно налягане (нефрит)

- възбудимост и депресия при тежко болни или пациенти в напреднала възраст

- обрив, повишена телесна температура, тежка алергична реакция с оток на лицето и гърлото, хриптене, сериозна алергична реакция, която предизвиква затруднено дишане или замайване, повишена температура

- понижени нива на натрий в кръвта, което води до объркване, уморяемост, потрепване на мускулите, припадъциуголемяване на гърдите при мъже

- алергично възпаление на кръвоносните съдове, което може да затрудни кръвообращението

Ако някои от нежеланите реакции се влошат или забележите такива, които не са описани в листовката, уведомете Вашия лекар или фармацевт.

 

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ГАСТРОЦИД

Съхранявайте на места, недостъпни за деца.

Не използвайте Гастроцид след изтичане срока на годност, отбелязан на етикета, картонената кутия и блистера. Датата на изтичане на срока на годност се отнася до последния ден от посочения месец.

Опаковка за капсули: Съхранявайте под 30°С. Опаковките трябва да са плътно затворени, за да се предпазят от влага. Блистери: Съхранявайте под 25°С. Съхранявайте в оригиналната опаковка, за да се предпази от влага. Лекарствата не трябва да се изхвърлят в отпадните води или с битовите отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърлите лекарствата, които вече не са Ви необходими. Тези мерки ще помогнат за опазване на околната среда.

 

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Гастроцид Активното вещество е омепразол.

Всяка капсула съдържа 10 mg или 20 mg омепразол (omeprazole).

Помощните вещества са: захарни сфери (състоящи се от царевично нишесте, захароза и вода), съполимер на метакрилова киселина-етилакрилат (1:1) дисперсия, хипромелоза, талк, манитол, макрогол 6000, титановтчиекеид - _

(Е171), полисорбат 80, динатриев фосфат, безводен; натриев лаурилсулфат.

Капсулна обвивка, желатин, вода, титанов диоксид (Е171), хинолиново жълто (Е104)

Как изглежда Гастроцид и съдържание на опаковката

10 mg: непрозрачни жълти капсули

20 mg: непрозрачни жълти капсули

Капсулата съдържа белезникави (с цвят на слонова кост) до кремаво-бели сферични микрогранули.

Блистери: 10 mg - 7,14,15,28,30 капсули; 20 mg -7,14,15 капсули

За информация и поръчки: