+359 878 292 513

ЛИМЕРАЛ ТАБЛ.1 МГ.Х 30

ЛИМЕРАЛ ТАБЛЕТКИ  1 МГ. Х 30

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: ACTAVIS

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: A10BB12


Описание

Лимерал, таблетки от 1 mg. Glimepiride

Лекарствено вещество в една таблетка: Една таблетка Лимерал 1 mg съдържа glimepiride 1 mg;

Помощни вещества: монохидратна лактоза, микрокристална целулоза, натриев нишестен гликолат, повидон К29-К32, магнезиев стеарат, оцветител (таблетките от 1, 2 и 3 mg съдържат Е 172, таблетките от 4 mg съдържат Е 132, атези от 2 mg Е 102, Е 133 и Е 110).Лимерал се предлага в опаковки от 30 таблетки.

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЛИМЕРАЛ И ЗА КАКВО СЕ ПРИЛАГА

Лимерал е лекарствен продукт от групата на така наречените перорални хипогликемизиращи средства (използвани за контролиране нивото на кръвната захар при неинсулинозависим захарен диабет).Лимерал се използва за лечение на неинсулинозависим захарен диабет (тип II), когато не може да бъде постигнат достатъчен ефект само чрез диета, физическо натоварване и понижаване на телесното тегло.

2. КАКВО Е НЕОБХОДИМО ДА ЗНАЕТЕ ПРЕДИ ПРИЛОЖЕНИЕТО НА ЛИМЕРАЛ

Лимерал не се прилага при:

• Алергия към глимепирид, към други сходни лекарствени продукти (напр. сулфанилурейни антидиабетични средства или сулфонамидни антибиотици), или към някое от помощните вещества.

• Инсулинозависим диабет, диабетна кетоацидоза (състояние на нарушено киселинно състояние на кръвта) и диабетна кома.

• Тежки нарушения в бъбречната или чернодробната функция.

• Бременност и кърмене.

При приложението на този лекарствен продукт, имайте предвид следното:

Лимерал трябва да се приема непосредствено преди или по време на хранене. При нередовен режим на хранене или пропускане на някои от храненията, лечението с Лимерал може да доведе до хипогликемия (понижаване нивото на кръвната захар под нормалните стойности). Евентуалните симптоми на хипогликемия включват главоболие, непреодолим глад, гадене, повръщане, отпадналост, сънливост, нарушения на съня, безпокойство, агресивност, нарушени концентрация, бодърстване и време за реагиране, потиснатост, обърканост, речеви и зрителни разстройства, тремор,парези, сетивни нарушения, замаяност, безпомощност, загуба на съзнание, включително до кома, повърхностно дишане и забавен пулс.

Едновременно с това могат да се наблюдават симптоми с противоположно действие, резултат на обратна регулация, като изпотяване, влажна кожа, възбуда, сърцебиене, неравномерен пулс, високо артериално налягане, стенокардии пристъпи.

Клиничната симптоматика на тежкия хипогликемичен пристъп може да наподобява инсулт.Симптомите на хипогликемия, обикновено могат бързо да бъдат овладени чрез незабавен прием на въглехидрати (захар и захарни продукти). Изкуствените подсладители, заместители на рафинираната захар, са без ефект.Трябва да се има в предвид, че въпреки първоначално постигнатия положителен ефект, хипогликемията може да се повтори.Тежката или продължителна хипогликемия, овладяна само частично с помощта на перорално приложената захар, налага незабавно лечение, препоръчително в болнични условия.

Фактори, които способстват развитие на хипогликемия:Нежелание или при по-възрастни пациенти, неспособност за сътрудничество;

Недохранване, нередовни часове на хранене или пропускане на хранения, както и периоди на въздържане от прием на храна; Нарушения в диетичния режим;

Нарушено равновесие между физическото натоварване и приема на въглехидрати;

Консумация на алкохол, особено в комбинация с нередовно хранене; Нарушена бъбречна функция;

Предозиране на Лимерал

Некомпенсирани нарушения на ендокринната система (като например някои разстройства на щитовидната функция и при предна хипофизарна или адренокортикоидна недостатъчност);

Едновременен прием на някои лекарствени продукти (виж Приложение на други лекарствени продукти).

Лечението с Лимерал изисква редовен контрол на кръвната захар и на захарта в урината. Препоръчително е и периодично проследяване на нивото на гликирания хемоглобин (дългосрочен показател за оценка на нивото на регулиране на кръвната захар).По време на терапията с Лимерал е необходимо редовно проследяване на чернодробната функция и на някои кръвни показатели (особено левкоцити и тромбоцити).

При стресови ситуации (травми, операции, инфекции, високо температурни състояния и др.), може да се наложи временно преминаване на лечение с инсулин.При пациенти с изразени нарушения на бъбречната или чернодробната функция е показано преминаване към лечение с инсулин.

Приложение на Лимерал и прием на храни и напитки:

За постигане на успешно лечение на захарния диабет, задължително условие е спазване на подходяща диета (назначена от лекуващ лекар или ендокринолог) и редовна физическа активност. Лечението не може да бъде ефективно при неспазване на препоръчаната диета.

Бременност

Преди прием на каквито и да е лекарствени продукти се консултирайте с лекуващия Ви лекар или с фармацевт.Лимерал е противопоказан през време на бременността. При наличие на бременност трябва да се премине на лечение с инсулин. Пациентките, които възнамеряват да забременеят трябва да уведомят своя лекар.Преди прием на каквито и да е лекарствени продукти се консултирайте с лекуващия Ви лекар или с фармацевт.

Кърмене

Лимерал, както и другите сулфанилурейни производни, преминават в майчиното мляко. Поради това Лимерал не бива да се приема в периода на кърмене.

Шофиране и работа с машини

Способността за концентрация и реагиране може да бъде нарушена поради симптоми на хипогликемия или хипергликемия (високи нива на кръвната зъхар), като например нарушения в зрението. Това може да представлява опасност в ситуации при които тези способности са от особено значение, като шофиране и работа с машини.Необходимо е да се вземат предпазни мерки за избягване на хипогликемия по време на тези дейности. Това особено касае хората с понижено или липсващо усещане за предупредителните симптоми на хипогликемия или които имат чести епизоди на хипогликемия. При тях трябва добре да се обмисли способността за шофиране или да работата с машини.Важна информация за някои от съставките на ЛимералТози лекарствен продукт съдържа като помощно вещество лактоза, което го прави неподходящ за пациенти с лактазна непоносимост.

Приложение на други лекарствени продукти:

Моля, информирайте своя лекувагц лекар или фармацевт, ако приемате или скоро сте приемали други лекарствени продукти, дори ако те не са Ви били предписани от лекар.При едновременно приложение с флуконазол, плазмените концентрации на глимепирид се увеличават почти двойно.

Някои лекарствени продукти могат да засилят понижаващия кръвната захар ефект на глимепирид и да предизвикат хипогликемия (фенилбутазон, азапропазон, оксифенбутазон, сулфинпиразон, .инсулин, перорални хипогликемизиращи средства, дълго действащи сулфонамиди, метформин, тетрациклини, салицилати, р-амино-салицилова киселина, МАО инхибитори, анаболни стероиди, мъжки полови хормони, хинолонови антибиотици, хлорамфеникол1, пробенецид, кумаринови антикоагуланти, миконазол, фенфлурамин, пентоксифилин, фибрати, титоквалин, АСЕ инхибитори, флуконазол, флуксетин, алопуринол, симпатиколитици, симпатиколитици, фосфамиди).

Други лекарствени продукти могат да противодействат на понижаващия кръвната захар ефект на глимепирид и да предизвикат в някои случаи развитие на хипергликемия (естрогени, простагени, салуретици, тиазидни диуретици, глюкокортикоиди, фенотиазинови производни, хлорпромазин, адреналин, симпатикомимегици, никотинова киселина /във високи дози/, производни на никотинова киселина, лаксативи /при продължителна употреба/, фенитоин, диазоксид, глюкагон, барбитурати, рифампицин, ацетозоламид).

Н2-антагонистите, р-блокерите, клонидин и резерпин могат да доведат или до засилване, или до отслабване на хипогликемизиращия ефект на глимепирид.Под влияние на (3-блокери, клонидин, гванетидин и резерпин, могат да бъдат замаскирани признаците на развиваща се хипогликемия.Консумацията на алкохол може по непредсказуем начин да засили или да отслаби хипогликемизиращото действие на глимепирид.Глимепирид може да засили или да отслаби ефекта на кумариновите производни (лекарствени продукти потискащи съсирването на кръвта).

3. КАК СЕ ПРИЕМА ЛИМЕРАЛ

Винаги прилагайте Лимерал според инструкциите на лекуващия лекар. За постигане на успешно лечение на захарния диабет, задължително условие е спазване на подходяща диета, редовна физическа активност и периодичен контрол на захарното съдържание в кръвта и урината. Лечението не може да бъде ефективно при неспазване на препоръчаната диета. Дозировката се определя според резултатите от изследванията на захарта в кръвта и урината.

Началната доза е Лимерал 1 mg дневно. Ако се постигне добър контрол на кръвната захар, тази доза продължава да се използва като поддържаща терапия.Ако контролът е незадоволителен, дозата трябва да се увеличи стъпаловидно на интервал от 1 до 2 седмици, до достигане на дневна доза от 2, 3 или 4 mg Лимерал, съобразно степента на постигнат кръвнозахарен контрол. Дози над 4 mg Лимерал дневно, дават по-добри резултати само в изключителни случаи. Максималната препоръчвана дневна доза е 6 mg Лимерал дневно.

При пациенти, при които не е постигнат добър контрол на кръвната захар с максимални дози метформин, може да се започне съпътстващо лечение с Лимерал. Дозата на метформин трябва да остане същата, а лечението с глимепирид трябва да започне с ниска доза, която постепенно се увеличава до постигане на желаното ниво на метаболитен контрол или до максималната допустима дневна доза. Комбинираното лечение трябва да се започва под строг медицински контрол.

Ако състоянието на пациента не бъде овладяно адекватно с максималната дневна доза Лимерал, може да се започне съпътстващо лечение с инсулин. При запазване дозата на Лимерал, инсулиновото лечение се започва с ниска доза, която постепенно се увеличава до постигане на адекватен метаболитен контрол. Комбинираното лечение трябва да се започва под строг медицински контрол.

Обичайно, еднократна дневна доза Лимерал е достатъчна. Препоръчително е тази доза да се приема непосредствено преди или по време на сутрешното хранене, или ако няма такова, непосредствено преди или по време на първото основно хранене за деня. Таблетките трябва да се поглъщат цели с малко течност.Ако на фона на терапия с Лимерал 1 mg дневно се развие хипогликемична реакция, това означава, че контрол на кръвната захар може да бъде постигнат само с диета.В хода на лечението нуждите от Лимерал могат да намалеят, тъй като подобрението в контрола на диабета е свързано с по-висока инсулинова чувствителност. За избягване на хипогликемични инциденти е уместно намаляване на дозата или спирането му. Промени в дозата могат да се наложат също и ако настъпят промени в телесното тегло или в начина на живот на пациента, или ако възникнат други фактори увеличаващи риска от хипо- или хипергликемия.Преминаване от лечение с други перорални хипогликемични продукти към лечение с ЛимералВъзможно е преминаване от други хипогликемични средства към лечение с Лимерал. При преминаване към Лимерал, трябва да се вземат предвид силата на действие и времето за излъчване на предходния лекарства! някои случаи (напр. при противодиабетни лекарствени продукти, като хлорпропамид) е препоръчителен период на изчистване от няколко дни, с оглед намаляване до минимум риска от развитие на хипогликемични реакции, вследствие на сумарен ефект.

Препоръчителната начална доза е Лимерал 1 mg дневно. Според постигнатия ефект, дозата може да се увеличава стъпалообразно по вече описания начин.

Преминаване от лечение с инсулин към лечение с Лимерал В изключителни случаи, когато пациенти с диабет тип П са на лечение с инсулин, може да има показания за преминаване към" лечение с Лимерал. Промяната трябва да става под строг медицински контрол.Този продукт не се препоръчва за деца. При тях безопасността и ефективността не е доказана.

Ако имате впечатлението, че ефектът от приложението на Лимерал е по-силен от очаквания или недостатъчен, обърнете се към своя лекар или фармацевт.

Ако сте използвали по-голяма доза Лимерал от предписаната:

При прием на по-висока доза от предписаната, веднага се обърнете за помощ към лекар!

След прием на по-голямо количество може да настъпи хипогликемия с продължителност от 12 до 72 часа, която може да се повтори след първоначалното овладяване. Симптомите може да не се появят до 24 часа след приема на медикамента. Може да се появят гадене, повръщане, коремни болки и неврологични симптоми като неспокойство, тремор, зрителни смущения, нарушена координация, сънливост, гърчове, кома. Препоръчително е болнично наблюдение и лечение. То се състои предимно в предотвратяване на абсорбцията чрез предизвикване на повръщане, прием на активен въглен и на натриев сулфат. Ако е прието голямо количество, е показана стомашна промивка, последвана от активен въглен и натриев сулфат. В случаи на значително предозиране се налага настаняване в отделение за интензивни грижи. Максимално бързо трябва да започне венозно приложение на глюкоза при стриктно проследяване на кръвната захар. Последващото лечение е симптоматично.

В случаи на хипогликемия, резултат от случаен прием на глимепирид от бебета и малки деца, дозата на приложената глюкоза трябва да се контролира внимателно за да се избегне развитието на опасна хипергликемия. Това налага стриктен контрол на нивото на кръвната захар.

Деца:

При прояви на симптоми на предозиране, незабавно се обърнете към лекар!

Ако сте пропуснали да приложите Лимерал

Ако бъде пропусната доза, тя не бива да се компенсира с увеличаване на следващата доза.

 

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както и всеки друг лекарствен продукт, Лимерал може да предизвика нежелани лекарствени реакции.При лечение с глимепирид са възможни следните нежелани реакции: Алергични реакцииВ много редки случаи леките реакции на свръхчувствителност могат да прераснат в тежки реакции със задух, понижаване на артериалното налягане и понякога шок. В много редки случаи е възможно да се развие алергичен васкулит.Възможни са кръстосани алергични реакции със сулфанилурейни продукти, сулфонамиди или сродни вещества.

Хематологични реакции

Те са редки, като по принцип са обратими след прекратяване на приема. Възможно е да възникнат промени в състава на кръвта, касаещи основно понижаване в броя на един или повече клетъчни редове (тромбоцитопения, левкопения, еритроцитопения, гранулоцитопения, агранулоцитоза, хемолитична анемия, панцитопения).

Метаболитни реакции

В редки случаи след прием на глимепирид могат да се наблюдават хипогликемични реакции. Най-често тези реакции възникват внезапно, като могат да са тежки и не винаги е лесно да бъдат коригирани. Възникването на подобни реакции зависи от индивидуални фактори, диетичен режим и дозировка.

Очни реакции

Предимно в началото на лечението е възможно да възникнат преходни нарушения в зрението, поради промяна в нивата на кръвната захар.

Стомашно-чревни реакцииОплаквания, като гадене, повръщане, разстройство, тежест или усещане за пълнота в стомашната област и коремни болки са много редки и рядко стават причина за прекратяване на лечението.

Жльчно-чернодробни реакции

Възможно е да настъпи повишение на чернодробните ензими. В много редки случаи може да възникне нарушение на чернодробната функция (напр. жлъчна задръжка и жълтеница), както и хепатит, който може да прогресира до чернодробна недостатъчност.

Кожни реакции

Възможни са алергични прояви, като сърбеж, зачервяване, обрив. В много редки случаи настъпва фоточувствителност.

Лабораторни промени

В много редки случаи е възможно да се установи понижаване на натриевата серумна концентрация.Ако забележите каквито и да е нежелани реакции, които не са отразени в тази листовка, моля съобщете за това на лекуващия лекар или фармацевт.

 

За информация и поръчки: