Диетата DASH срещу високо кръвно

Препоръчваме ви:

Диетата DASH е съкращение на „Dietary Approaches to Stop Hypertension“, което означава „диетичен подход към възпиране на високото кръвно налягане“. Тъй като високото кръвно е един от бичовете на съвременното общество и е причина за куп сериозни заболявания на сърцето, целта на диетата е да редуцира неговото влияние. Диетата DASH се смята за вероятно най-ефективната в това отношение диета според американските специалисти. Тя не е опасна за здравето и не лишава организма от важни съставки. Целта на диетата не е отслабване, но тя може да повлияе и по този начин. В Америка високото кръвно, тоест кръвно над показатели 140/ 90 mmHg, има всеки 3-ти човек. Основен подход е да се редуцират солта и захарта, да се намали червеното месо и млечните продукти, и да се повиши консумацията на пресни плодове и зеленчуци, на ядки и пълнозърнести храни.

Как работи диетата?
Хранителни съставки като калий, калций, протеини и фибри са от съществено значение за здравето и могат да спомогнат за редуциране на високото кръвно налягане. Заедно с диета, която редуцира наситените мазнини в кръвта, каквато е диетата TLC, можете да предотвратите по-голямата част от заболяванията на сърдечно-съдовата система. Ако похапвате месо, нека то да е с по-малко мазнини, пиле и риба, а млечните продукти да са обезмаслени. Въпреки това ограничете тези храни, за сметка на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Макар да зависят от активността и от възрастта на индивида, добре е да се поемат 2400 калории на ден за мъже и 1800 калории дневно за жени. Най-важно е обаче да се редуцира солта, тъй като тя задържа течности в тялото, покачва кръвното налягане и не позволява на бъбреците да работят правилно. Добре е да редуцирате захарта, като я замените със сладки плодове, тъй като излишните мазнини по тялото натоварват сърцето.

Какви са основните предимства на диетата?
Диетата не ограничава организма и не го лишава от важни хранителни вещества, а само от излишните храни. особено полезна е тя за сърцето, тъй като повишава добрия холестерол и понижава лошия холестерол и триглицеридите в кръвта. DASH се смята за много здравословна на сърдечно-съдовата система диета, макар че може да се употребява като превантивна диета срещу диабет.

Носи ли диетата опасности?
Диетата е напълно безопасна за възрастни, деца и бременни жени. Ако обаче имате някакво хронично заболяване, посъветвайте се с вашия лекар.

Какви са основните правила?
Мазнини Добре е само 20 до 35 процента от ежедневния прием на калории да се състои от мазнини, от които не повече от 10 процента трябва да са наситени. Другата част от поетите калории трябва да се състои от плодове, зеленчуци, крехко месо без мазнини и обезмаслени млечни продукти.
Протеини Консумацията на протеини трябва да е спрямо разумните гранични стойности за ежедневен калориен прием.
Въглехидрати Консумацията на въглехидрати трябва да е спрямо разумните гранични стойности за ежедневен калориен прием.
Сол Тъй като човек свиква с големи дози сол, постепенно храната с малко от нея започва да му се струва безвкусна. Този процес е обратим, затова започнете да заменяте солта с пресни и сухи подправки, докато редуцирате дозата до не повече от 2,3 милиграма, а за възрастни и хронично болни, не повече от 1,6 милиграма сол. Предпочитайте калиева сол или хималайска сол, вместо обикновената трапезна сол.
Фибри Препоръчва се да се консумират поне 23 грама фибри на ден, като дневната доза може да достигне до 34 грама. Фибрите се осигуряват от пресните плодови, зеленчукови и пълнозърнести храни. Те способстват за добро храносмилане и редуцират лошия холестерол.
Калий Съставката противодейства на въздействието на трапезната сол срещу повишаване на кръвното и опасността от образуване на бъбречни камъни. Препоръчителната дневна доза е 4,8 милиграма, като богати на калий са бананите.
Калций Важен не само за костната система, но също за здравето на сърдечно-съдовата система. Поемайте поне по 1 милиграм на ден.
Витамин В12 Възрастните трябва да консумират 2,4 микрограма от витамина, който е особено важен за метаболизма на клетките, а диетата осигурява дори повече от това.
Витамин D Трябва да си осигурите по 14 микрограма дневно, като част от него можете да си набавите от слънчевата светлина, но също с храната. Витамин D е от особена важност за усвояването на калция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *