Синя боровинка

Препоръчваме ви:

Синя боровинка( Vaccinium uliginosum) принадлежи на семейство Пиренови към род Боровинкови и от боровинките е най-близък до черната боровинка. Тя е храст достигащ височина до 40 сантиметра, расте от 1700 до 2500 надморска височина, предпочитана от почти всички диворастящи боровинки и може да се срещне из нашите планински райони с изключение на източна Стара планина и източна Средна гора. Макар плодчето да е от тъмно синьо, сокът е безцветен.

Сините боровинки заедно с черните се използват за превенция на рак на дебелото черво, освен това тя също, а не само червената боровинка, убива вредните бактерии в уринарния тракт и бори появилите се инфекции.

При някои диабетици, синята боровинка се ползва за понижаване нивата на глюкозата, дори намалява тялото след като сме консумирали по-големи количества захар да не се абсорбира, така боровинките могат да са ни помощник за запазване на нормално тегло, дори когато сме прекалили със сладичкото.

Не бива да забравяме високото съдържание на калий, калций и желязо също така от витамините синята боровинка ни дава витамин А, С и К. съдържат и антиоксиданти, които се борят със свободните радикали в тялото.

Хубаво е да се сдобием с добре узряло плодче, като гледаме цвета да е наситен, но целостта на плодчето да не е нарушена, ако са пресни не бива да ги използваме повече от три дни съхранени в хладилник. Ако решите да ги замразите, трябва да ги измиете, добре да се отцедят и да ги приберете във фризера. Синята боровинка не губи ценните си антиоксиданти от три до пет месеца замръзена

Ако имате ходене към планините, не забравяйте видите ли боровинки да си откъснете или да си купите, хубаво е да няма химикали при отглеждането им, разбира се, този въпрос се появява когато са култивирани.

Много реклами прокламират приемане на боровинки с мляко и зърнена закуска, но не бива да ги консумирате така, защото млякото вреди на усвояването на антиоксидантите, но ако ги хапвате с овесени ядки, ще славите нивата на кръвната захар.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *