Стратегии за подсилване на имунната система

Препоръчваме ви:

Защо се разболявате от всеки вирус, който се разпространява около вас? Причината е в имунната ви система и нейната способност да отвръща на атаките на вирусите. Необходимо е да вземете мерки, за да я засилите. Ето и някои предложения.

Стратегия 1 – оптимизирайте храненето си

Много често храната, която приемате е бедна на протеини, които са необходими на тялото ви, за да произвежда бели кръвни клетки – гръбначния стълб на имунната система. Много храни, богати на протеин, като месата и рибата, осигуряват и други вещества, стимулатори на имунната система, като желязо, цинк, витамин В, омега-3 мастни киселини.

Протеинов прием – яжте протеини на всяко хранене – кисело мляко, боб, бадеми, пилешко месо и др.

Плодове и зеленчуци – голямото количество плодове и зеленчуци във вашата храна намалява риска от настинки до 25%.

Риба – сьомга, риба тон, чудесни източници на Омега-3 мастни киселини, намалявате риска от респираторни заболявания.

Стратегия 2 – хранителни добавки

Аптеките са пълни с най-разнообразни добавки за подсилване на имунната система. Засега най-силните доказателства за ефикасност има за Витамин Д и пробиотиците.

Витамин Д – ускорява производството на лимфоцитите. Ако не можете да си набавите витамина чрез храната, приемайте го под формата на таблетки. Необходимата доза е 1000 IU на ден.

Пробиотици – тези добавки могат да намалят риска от респираторни инфекции с до 12%. Пробиотиците ускоряват активността на белите кръвни клетки.

Стратегия 3 – спортувайте

В голямо проучване от 2014 г. става ясно, че тези, които спортуват поне по 5 пъти в седмицата, намаляват дължината на периода на настинката. Упражненията спомагат повишаването на производството на имунни клетки. Правете поне по 30-минутни упражнения 5 дена в седмицата. Внимавайте, да не се претоварите и да стресирате тялото си, защото това може да доведе до отслабване на имунната ви система за около няколко дена.

Стратегия 4 – намалете стреса

Емоционалния стрес кара тялото ви да освобождава повече кортизол и адреналин, а това води до намаляване на лимфоцитите.

Смехът – добрият смях може да ви помогне да останете във форма. Проучване сочи, че смехът подпомага клетките, борещи се с вирусите и рака.

Молитви – колкото и странно да изглежда, проучвания сочат, че тези, които ходят поне веднъж седмично на църква, са с наполовина по-нисък риск от високи нива на протеини, които повишават възпаленията.

Танци – потенциален начин за релаксиране – дори само да поклащате главата си в ритъм. Проучване открива, че хора, които просто слушат по 50 минути денс музика имат по-ниски нива на кортизол и по-високи нива на антитела. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *