Октомври е световен месец за борба с рака на гърдата

През този месец за 28- ма поредна година в световен мащаб ще се отбележи световният месец за борба с рака на гърдата. Тази инициатива започва да се провежда от 1985 година. Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания организира в столицата премиерно излъчване на филм, в който участват жени в напреднал стадий на заболяването. Освен тях във филма участват лекари и представители на законодателните органи. Прожекцията ще се проведе на улица „Стефан Караджа“ 24 от 11 часа. Всяка година целта на кампанията е популяризиране на мамографията като ефективно средство за ранно откриване и лечение. На 12 октомври в Националния онкологичен център ще извършват безплатни профилактични прегледи на млечната жлеза на желаещи.

Макар че ракът на гърдата е актуално заболяване през последните години, съществуват документи, които доказват, че заболяването е било наблюдавано още в Древен Египет. Чак в началото на миналия век е направен забележителен напредък в изследването за причината за появата на заболяването. През 80- те години са разработени нови лекарства, които са насочени в посока унищожаване на раковите клетки.

Ракът на гърдата представлява онкологично заболяване, при което се засяга жлезната тъкан на гърдата. Ако бъде установено наличието на увеличаваща се бучка, веднага трябва да се потърси консултация с мамолог. Наличието на бучка не означава непременно злокачествено заболяване. За да се постави точна диагноза се прилага така наречената тройна диагностика. Първо се извършва консултация при мамолог, след това се прави мамография от рентгенолог и накрая се извършва тънкоиглена аспирационна биопсия. В голяма част от резултатите туморите се оказват доброкачествени образувания. Ракът на гърдата е лечимо заболяване, защото всяка жена може редовно да се изследва с опипване на гърдата си за бучка. В такъв ранен стадий и при провеждането на адекватно лечение, жените, които страдат от заболяването имат същата продължителност на живот, както останалите хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *