Обмислят премахването на тоталната забрана на тютюнопушенето на обществени места

Препоръчваме ви:

Преди няколко дни стана ясно, че от БСП обмислят да облекчат режима на тютюнопушене още преди настъпването на новата година. Целта е да се позволи пушенето в големи заведения, когато има обособени помещения с работеща вентилация. По повод на тази информация здравният министър д-р Таня Андреева заяви, че пълната забрана на тютюнопушенето в закрити обществени места трябва да остане. Освен това министърът на здравеопазването заяви, че не трябва да се правят никакви отстъпки в каквато и да е посока, защото за първи път пушачите са подходили толерантно към наложените им ограничения. Доктор Андреева категорично каза, че не трябва да се правят никакви компромиси със здравето на хората.

От политическа партия ГЕРБ остро се противопоставиха на идеята на своите колеги от БСП и заявиха, че единодушно подкрепят пълната забрана. Президентът на република България Росен Плевнелиев обяви, че ако бъдат приети такива промени в Закона на здравето, той ще се противопостави като наложи вето. Президентът каза, че не може да се сравнява здравето на нацията със загубата от приходи в един или друг бранш. От асоциации на ресторантьорите обявиха, че искат отпадане на забраната, тъй като тя е довела до отлив на клиенти и до фалити на заведения. Към настоящия момент управляващите не са взели крайно решение.

От 1 юни 2012 година е приета пълната забрана за тютюнопушене на закрити и определени обществени места. Смята се, че въвеждането на забраната е една от най-прогресивните политики в интерес на обществото. Според данни на Националния раков регистър всяка година се регистрират 3700 случая на рак на белите дробове, който е свързан с тютюнопушенето. Според въведената мярка е забранено пушенето на детски площадки, училищни дворове, спортни обекти, летни кина и театри. Забраната важи и за тротоарите край детските градини и други детски обекти, като е в сила на всички открити места, около които се провеждат събития, на които присъстват деца и ученици. Пушенето е забранено на детски площадки и училищни дворове, стадиони и спортни обекти, летни кина и театри. Забраната важи и за тротоарите край детските ясли и градини и други детски обекти. Тя е в сила на всички открити места, където се провеждат събития за деца и ученици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *