Все повече лекари напускат България, у нас не могат да специализират

От години се знае, че много медицински кадри напускат България и започват работа в други, по-богати страни. Това явление продължава повече от 10 години и у нас вече се усеща крещящата липса на специалисти, медицински сестри и семейни лекари в много региони на страната. Статистическите данни доказват тази тенденция. Според тях през последните 6 години приблизително по 500 медицински специалиста на година са си извадили сертификат за работа в чужбина. Лекарите търсят реализация в чужбина поради 2 основни причини, наред с това, че у нас малко от добрите лекари получават уважение за труда си. Първата е заплащането, което е напълно разбираемо на фона на „жълтите стотинки“, които получава един лекар в България на месец, особено ако не работи на частна практика. Другата причина е по-лесното започване на специализация в чужбина. А доскоро у нас имаше период от няколко години, които бяха нулеви за нови специализанти в различните сфери на медицината. Именно поради тази причина за периода от 2008 до 2013 година половината от лекарите, които са напуснали България, са без специализация.

Освен това, обаче, статистическите данни показват, че не само бъдещи специализанти напускат България в търсене на реализация, но също така лекари специалисти с по няколко специалности. Според данни, които са предоставени от Българския лекарски съюз, най-много сертификати за работа в чужбина, освен лекарите без специалност, са извадили хирурзи, анестезиолози и специалисти по вътрешни болести. Освен тях, голям брой сертификати са издадени на специалисти по психиатрия, гинекология, неврология, педиатрия и ортопедия. Най-желаната дестинация, за която заминават медицинските ни специалисти, е Англия. След това се нареждат Германия и Франция, като през последните 2- 3 години рязко се е увеличил интересът за Германия. Други държави, където лекарите ни намират реализация, са Швеция, Италия, Ирландия и САЩ.

Същата тенденция като при лекарите са наблюдава и при медицинските сестри. Броят на емигриралите медицински лица се доближава до броя на лекарите. Според председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Милка Василева, най-много медицински сестри работят в Англия, приблизително около 8000. Други предпочитани дестинации от медицинските сестри са Италия, Испания и Германия. Госпожа Василева споделя, че има и медицински сестри, които заминават за Канада и САЩ, но след много сериозна подготовка. Милка Василева добавя още, че всъщност повечето от медицинските сестри в чужбина не работят по специалността си, а работят като помощник – сестри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *