Какаово масло за красива кожа и стройна фигура

Препоръчваме ви:

Какаовото масло, Oleum theobromatis, се извлича от какаовите семена на плодовете на какаовото дърво. То представлява вечнозелено дърво, което произхожда от Централна и Южна Америка, а след това се разпространява на континентите Азия и Африка. Интересен факт за това вечнозелено дърво е, че дава плод чак след 4-тата година и продължава да ражда, докато дървото стане на 80 години. Какао се произвежда в Мексико, Централна и Южна Америка поне от 3 000 години. Най-ранното писмено доказателство за употреба на продукта от човека е от 1100 г.пр.н.е. Какаовото масло е било произвеждано още от времето на олмеките, а по-късно от маите и ацтеките. Индианските племена са съхранили през вековете традициите в отглеждането на какаови плантации и приготвяне на шоколадова напитка.

В химичния състав на какаовото масло влизат 5% вода, 20% протеини, 7% скорбяла, 4% целулоза, 2% теобромин, 6% минерали и 50% мазнини. Най-голямо богатство на какаото са голямото количество феноли и мастни киселини като палмитинова, стеаринова, линоленова, стеаринова и други мастни киселини. Откриват се още витамин Е и флавоноиди.

Какаовото масло е известно с отличните си овлажняващи свойства за кожата и заради тях се употребява от векове за омекотяване и премахване на стрии. То се разтапя при телесна температура и се абсорбира веднага от кожата. Маслото създава бариера между тъканта и външните фактори, също така спомага за задържането на влагата. Според изследвания намазването на кожата с какаово масло редуцира стреса, предотвратява появата на рак и повишава имунитета. Тези негови безценни качества се дължат на полифенолите в него. Установено е, че полифенолът забавя и потиска процеса на производство на имуноглобин IgE, който е известен като влошаващ фактор на симптомите на астма и дерматит. Японски учени са установили, че полифенолите спират растежа на раковите клетки и тумори, като понижават кислородните нива в тялото. Лосионите и маслата, които съдържат какаово масло се използват за аромотерапевтични масажи.

В днешни дни употребата на какаовото масло не се ограничава само в козметичната индустрия, а също в фармацевтичната и сладкарството. Маслото се отличава с приятен и мек вкус и аромат. От какаово масло се прави белият шоколад, но за разлика от кафявия в него няма какаова маса. Парченца от него могат да се добавят в десети, сладолед и шейкове. Тъй като се смята за полезна мазнина, какаовото масло в диетата се смята за добра съставка за отслабване, тъй като спомага за разграждането на мазнините в кръвта и тъканите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *