Как да клякаме правилно

Препоръчваме ви:

Всеизвестно е схващането, чe клекът и кляканията са вредни за коленете, но трябва да ви е известно и друго, това схващане е неверен мит. Може дори да сте чували, че клекът с тежест вреди на гърба. Това са заблуди дошли от неправилното изпълнение на дадено упражнение, ако го направите както трябва, то няма да ви натовари токова много коленете, а правилната позиция на клека е важна за здравето на гърба. Това е добро, тъй като това упражнение работи за изграждане на гръб и щом го пренебрегнете, то тренировката не би била толкова ефективна.

Правилната позиция е тази на снимката. Бедрата трябва да са на нивото на коленете, пищялът не бива да е точно във вертикална позицията, а стъпалата и бедрата да са изправени, за да няма никъде усукване, което може да доведе до контузия на коленете или глезените. Гърбът е под ъгъл, за да е опора на тежестта, а хълбоците са в позиция да направят движението на горе и долу.

В тази позиция, коленете нямат почти никаква роля, единственото, което правят е, че коленете и бедрата се извиват при клякането на тялото и след това изправят тялото, но ако правите правилно клека с тежест, то натоварването отива в мускулите на ханша, бедрата и гърба. Но ако погрешно правите това движение, контузията дебне.

Когато бедрата се огънат в позиция, сухожилията на коляното се стягат, а те ще пазят коленете, ако са добре тренирани, затова трябва да се има предвид, че здравите хрущяли ни пазят от контузии. Но само ако гърбът е в правилна позиция, това няма как да стане, трябва да е под ъгъл от 90 градуса.

Вратът е изправен и погледът е напред и нагоре, мускулите на бедрата са много силни и могат да поемат и по-големи тежести без контузия при правилно изпълнени на клека.

Жените могат да използват пудовка, с не голяма тежест, за да тренират бедрата и гърба като спазват всичките съвети, като държат пудовката на нивото на гърдите, лактите са леко свити и клякат на цяло стъпало, гърбът под ъгъл, погледът напред. Така ще се получи хубава тренировка без излишен риск от контузии.

Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *