14 храни, които могат да ви разболеят – част 1

Препоръчваме ви:

Хранителните отравяния са ужасно, дори животозастрашаващо преживяване, но трудно може да се определи, кога една храна е безопасна, отчасти поради факта, че проблемите се появяват сравнително рядко.

1. Зелени листни храни

Любимите ви продукти за приготвяне на салати – маруля, спанак, зеле, цикория, рукола. Вкусни, но за 10 години, са причинители на поне 262 случая на хранително отравяне. Зелените храни може да бъдат заразени от мръсна вода, торове, неизмити ръце преди приготвяне на салатата. За да избегнете проблеми, мийте ръцете и продуктите преди консумация.

2. Яйца

Тези предпочитани за закуска продукти, са свързани с не малък брой хранителни отравяния, причинени предимно от бактерията на Салмонелата. Бактерията се крие в яйцата, затова е много важно да се сготвят добре. Избягвайте да консумирате храни със сурови яйца, както и с по-рохки.

3. Месо

Месата причиняват огромен брой хранителни отравяния. На първо място в класацията се нарежда пилешкото месо, следвано от телешката кайма. Суровите продукти от животински произход, са подложени на заразяване с бактерията ешерихия коли. За да се предпазите от заболявания, се уверете, че месото е много добре сготвено.

4. Риба тон

Този вид риба може да бъде заразено със скромбо токсин, който е причинител на зачервявания, главоболие, спазми. Ако се съхранява при температура над 15 градуса, след като бъде уловена, рибата отделя токсин, който остава опасен дори след сготвяне.

5. Стриди

Преди да бъдат превърнати във вкусен деликатес, трябва да знаете, че стридите живеят по океанското дъно и служат за пречистване. Ако водата, която пречистват е заразена, то и те се превръщат в опасен за вашето здраве продукт. Ако се сервират сурови или недосготвени, могат да причинят диария, гадене и повръщане.

6. Картофи

Пресни и сготвени добре картофи рядко могат да станат причинители на заболявания. Трябва да бъдете внимателни обаче с картофените салати, особено с тези, които ви поднасят в ресторантите. Най-честите причинители на болести са листерия, шигела, ешерихия коли и салмонела.

7. Сирене

Сиренето може да бъде заразено от бактерии като салмонела или листериа, които могат да причинят спонтанен аборт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *