Истината за електронните цигари и Вашето здраве

Препоръчваме ви:

Не напразно ги наричат ракови пръчици: Цигарите убиват повече от 5 милиона хора всяка година. Какво става обаче, ако те изглеждаха и ни караха да се чувстваме още по-добре? Нещо като пушене, ама не точно, което дори да ти помогне да спреш,а всъщност да продължаваш да пушиш някак.

Ето това всичкото е събрано под една дума – ЕЛЕКТРОННА ЦИГАРА. За първи път популизирана през 2003 г., в момента това е бизнес, изкарващ по близо 1,5 милиарда на година, с около 300 американски марки, 4 милиона потребители за момента, половината от които жени. Предлагат се хиляди разновидности във формите и цветовете, някои дори са с аромат – ягода, мента и т.н. Всички гарантират здраве и край на пожълтелите от цигарен дим зъби и кожа на ръцете.

Близо 80% от потребителите смятат, че чрез електронното пушене, си причиняват по-малко вреда на организма. И докато повечето от тях са вече пушачи, търсещи как да се оттърват от вредния навик, то сред потребляващите има и голяма част непушачи, решили да опитат нещо ново, което със сигурност няма да „вреди”.

Но няма как да не се запитаме: Колко точно безопасни са електронните цигари?

 

Какво има вътре?

Анатомията им е твърде простичка. Когато си дръпнете през отвора за устата, малка батерийка се загрява, за да сгорещи течен разтвор на никотин, докато той стане на пара, която да вдишате. В зависимост от вида и марката, електронната цигара може да Ви достави между 250 – 400 + дръпки. (една обикновена такава е около 10). Някои от тях са за еднократна употреба, други са презареждащи се, а трети са с  подменящи се патрончета.

Това, което липсва в този тип цигари е,  тютюнът и повечето от 4000 химикали, повечето от които канцерогенни, които се съдържат в цигарения дим (амоняк, арсен, катран). Но най-важната съставка и в двата вида е никотинът, който може да има доста неприятни ефекти за вбъдеще над организма. Пристрастяването към този вид стимулант може да доведе до: свиване на кръвоносните съдове, повишаване на кръвното налягане, ограничаване на притока на кръв към сърцето, проблеми с дихателните пътища, нарушение във фазите на съня, депресия, диабет, дори някои видове рак. Може също да доведе до замаяност и раздразнение.

Най- притеснителното в случая е, че никой не може да бъде абсолютно сигурен, колко точно се съдържа във всяка електронна цигара. Тъй като  е нерегулирана, една ел. цигара може да съдържа от 1 до 100 милиграма никотин ( в обикновената цигара се съдържа околко 1 милиграм). А приемът на твърде много никотин може да се окаже фатален.

Други съставки могат да бъдат вода, ароматизатор и пропилен гликол. Последното е химикал, който създава парата. Признат е за безопасен, тъй като се използва, като консервант в храни, като салати и сладолед. Това обаче е и съставка в антифриза и презервативите. Дали той води до увреждане на белите дробове – още има спорове по тази тема.

Какъв е изводът?

За сега, проучванията показват, че е-цигарите не са невероятни във всяко едно здравословно отношение, но ако сте пушач и съществува алтернатива, която също да пристрастява, но е в пъти по-малко вероятно да Ви убие, то спокойно можете да замените кутията цигари за електронна такава. Разполагате с 7% шанс да се откажете изцяло от пушенето по този начин, а и си спестявате стотици вредни вещества на организма. Ако обаче сте непушач, не се и замисляйте да опитвате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *