+359 878 292 513

НОЛПАЗА КОНТРОЛ ТАБЛ.20 МГ.Х 7

Нолпаза Контрол таблетки 20 мг. х 7

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: KRKA

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа


Описание

Нолпаза контрол съдържа активното вещество пантопразол, което блокира "помпата", която произвежда солна киселина в стомаха. По този начин продуктът намалява киселинността във Вашия стомах.
Нолпаза контрол се използва за краткосрочно лечение на симптомите на стомашния рефлукс, (като например киселини в стомаха и кисели оригвания) при възрастни.
Стомашният рефлукс е връщане на киселинно стомашно съдържимо в хранопровода, което може да предизвика възпаление или болка. Това може да доведе до симптоми, като чувство на пареща болка в гърдите, достигаща до гърлото (киселини в стомаха) и неприятен кисел вкус в устата (кисело оригване).
Вие може да почувствате облекчаване от симптомите на киселинния рефлукс и киселини в стомаха след само един ден лечение с Нолпаза контрол, но това лекарство не е предназначено да води до незабавно облекчение. Може би ще бъде необходимо да приемате таблетките 2-3 последователни дни за облекчаване на симптомите.
Ако след 2 седмици не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.

2. Какво трябва да знаете преди да използвате Нолпаза контрол?

Не приемайте Нолпаза контрол:

    ако сте алергични (свръхчувствителни) към пантопразол или към някоя от другите съставки на това лекарство (изброени в точка 6),
    ако приемате лекарства, съдържащи атазанавир (за лечение на ХИВ-инфекция). Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете Нолпаза контрол.

Кажете на Вашия лекар веднага, ако:

    сте лекувани продължително за киселини в стомаха или стомашно разстройство в продължение на 4 седмици или повече
    сте на възраст над 55 години и приемате ежедневно без лекарско предписание лекарство срещу лошо храносмилане
    сте на възраст над 55 години и имате новопоявили се, или наскоро променени симптоми
    сте имали стомашна язва или сте преживяли операция на стомаха
    имате чернодробни проблеми или жълтеница (пожълтяване на кожата или очите)
    редовно посещавате Вашия лекар за сериозни оплаквания или заболявания
    трябва да провеждате ендоскопско изследване или изследване на дъха, наречено С-уреен тест
    някога сте получавали кожна реакция след лечение с лекарство, подобно на Нолпаза контрол, което намалява стомашната киселина,
    трябва да си направите определен вид изследване на кръвта (Хромогранин А).

Ако получите обрив по кожата, особено в участъци, изложени на слънце, информирайте Вашия лекар веднага, когато Ви бъде възможно, тъй като може да се наложи да спрете лечението с Нолпаза контрол. Не забравяйте също да споменете всички други неблагоприятни последствия, като болка в ставите.

Кажете на Вашия лекар незабавно, ако преди или след приемането на това лекарство, забележите някой от следните симптоми, който може да е признак на друго, по-сериозно заболяване:

    нежелана загуба на телесно тегло (несвързана с диета или физически натоварвания) повръщане, особено ако се повтаря
    повръщане на кръв; може да изглежда като утайка на кафе в повърнатите материи ако забележите кръв във Вашите изпражнения, които може да изглеждат черни или смолисти на вид
    затруднение или болка при преглъщане изглеждате бледи или се чувствате отпаднали (анемия) болки в гърдите болки в стомаха
    тежка и/или продължителна диария, защото Нолпаза контрол се свързва с леко повишена честота на инфекциозна диария.

Вашият лекар може да реши, че имате нужда от допълнителни изследвания.

Ако Ви предстоят изследвания на кръвта, уведомете Вашия лекар, че приемате това лекарство.

Вие може да почувствате облекчаване симптомите на киселинния рефлукс и киселини в стомаха след само един ден лечение с Нолпаза контрол, но това лекарство не е предназначено да води до незабавно облекчение. Вие не трябва да го приемате като профилактично лечение.

Ако сте имали повтарящи се симптоми на стомашни киселини или лошо храносмилане, не забравяйте редовно да посещавате Вашия лекар.

Деца и юноши
Нолпаза контрол не трябва да се използва при деца и юноши под 18 годишна възраст, поради липса на данни за безопасност в тази млада възрастова група.

Други лекарства и Нолпаза контрол
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.

Нолпаза контрол може да попречи на други лекарства да действат правилно. Кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако приемате други лекарства, съдържащи някое от следните активни вещества:

    кетоконазол (използва се за лечение на гъбични инфекции);
    варфарин и фенпрокумон (използва се за разреждане на кръвта и предотвратяване
    образуването на съсиреци). Може би ще имате нужда от допълнителни кръвни
    изследвания.
    атазанавир (използва се за лечение на ХИВ-инфекция). Вие не трябва да приемате Нолпаза контрол, ако се лекувате с атазанавир.
    метотрексат (употребява се за лечение на ревматоиден артрит, псориазис и рак) - ако приемате метотрексат, Вашият лекар може временно да прекрати лечението Ви с Нолпаза контрол, тъй като пантопразол може да повиши нивата на метотрексат в кръвта.

Не приемайте Нолпаза контрол заедно с други лекарства, намаляващи продукцията на солна киселина в стомаха Ви, като други инхибитори на протонната помпа (омепразол, ланзопразол или рабепразол) или Н2 блокери (напр. ранитидин, фамотидин).

Все пак, може да приемате Нолпаза контрол с антиацидни лекарства (напр. магалдрат, алгинова киселина, натриев бикарбонат, алуминиев хидроокис, магнезиев карбонат или техни комбинации), ако е необходимо.

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани и без рецепта. Това се отнася също и до растителните или хомеопатичните лекарства.

Бременност и кърмене
Ако сте бременна или кърмите, мислите че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Не приемайте това лекарство ако сте бременна или докато кърмите.

Шофиране и работа с машини
Ако почувствате нежелани реакции като замайване и нарушено зрение, не трябва да шофирате или да работите с машини.

Нолпаза контрол съдържа сорбитол (Е420). Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, трябва да се свържете с него преди приема на този лекарствен продукт.

3. Как да приемате Нолпаза контрол?
Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както са Ви казали Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Приемайте по една таблетка дневно. Не превишавайте препоръчаната доза от 20 mg пантопразол дневно.
Вие трябва да приемате това лекарство най-малко 2-3 последователни дни. Спрете приема на Нолпаза контрол, когато симптомите Ви отшумят напълно. Вие може да почувствате облекчаване симптомите на киселинния рефлукс и киселини в стомаха след само един ден лечение с Нолпаза контрол, но това лекарство не е предназначено да води до незабавно облекчение.
Ако нямате облекчаване на симптомите след приемане на лекарството в продължение на 2 последователни седмици, трябва да се консултирате с Вашия лекар.
Не приемайте Нолпаза контрол таблетки повече от 4 седмици, без да се консултирате с Вашия лекар.
Приемайте таблетката преди хранене, по едно и също време всеки ден. Трябва да поглъщате таблетката цяла, с вода. Не дъвчете и не чупете таблетката.

Ако сте приели повече от необходимата доза Нолпаза контрол
Информирайте Вашия лекар или фармацевт незабавно. Ако е възможно носете лекарството и тази листовка с Вас. Няма известни симптоми на предозиране.

Ако сте пропуснали да приемете Нолпаза контрол
Не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза. Приемете Вашата следваща доза на следващия ден, в обичайното време.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Уведомете Вашия лекар незабавно или се свържете със спешното отделение на най-близката болница, ако получите някоя от следните сериозни нежелани реакции. Спрете приема на лекарството незабавно и вземете листовката и/или таблетките с Вас.

Сериозни алергични реакции (редки: могат да засегнат до 1 на 1 000 души):
Реакции на свръхчувствителност, така наречените анафилактични реакции, анафилактичен шок и ангиоедем. Типичните симптоми са: подуване на лицето, устните, езика и /или гърлото, което може да предизвика затруднено преглъщане и дишане, уртикария (копривна треска), тежко замайване, със силно учестена сърдечна дейност и обилно изпотяване. Сериозни кожни реакции (с неизвестна честота: честотата не може да бъде определена от наличните данни): обриви с подуване, с образуване на мехури или лющене на кожата; загуба на кожа и кървене около очите, носа, устата или гениталите и бързо влошаване на общото състояние или обрив при излагане на слънчева светлина.

Други сериозни реакции (с неизвестна честота): пожълтяване на кожата и очите (поради сериозно увреждане на черния дроб), или бъбречни проблеми, като болезнено уриниране или болка ниско в гърба с треска.

Други нежелани реакции включват:

Чести нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 10 души): доброкачествени полипи в стомаха

Нечести нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 100 души): главоболие; замайване; диария; гадене, повръщане; подуване на корема и отделяне на голямо количество газове; запек; сухота в устата; колики и дискомфорт; кожен обрив или уртикария; сърбеж; чувство на слабост, чувство на изтощение или общо неразположение; нарушение на съня; повишаване на чернодробните ензими в кръвните тестове.

Редки нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 1 000 души): нарушение или пълна липса на вкус, нарушения в зрението, като замъглено виждане, болки в ставите; мускулни болки; промени в телесното тегло; повишена телесна температура; подуване на крайниците; алергични реакции; депресия; повишено ниво на билирубина и мастите в кръвта (установено при кръвни тестове). Нарастване на гърдите при мъжете; висока температура и рязък спад на циркулиращите гранулоцити, бели кръвни клетки (наблюдавани при изследвания на кръвта).

Много редки нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 10 000 души): дезориентация; намаляване броя на тромбоцитите, което може да предизвика кървене и насиняване, по-изразени от обичайното; намаляване броя на белите кръвни клетки, което може да доведе до по-чести инфекции; съпътстващо необичайно намаляване на броя на червените и бели кръвни клетки, както и на тромбоцитите (наблюдавани при изследвания на кръвта).

С неизвестна честота (честотата не може да бъде определена от наличните данни): халюцинации, объркване (по-специално при пациенти с анамнеза за тези симптоми); понижено ниво на натрий в кръвта, понижено ниво на магнезий в кръвта; намалени нива на калций в кръвта, намалени нива на калий в кръвта, изтръпване или скованост на ръцете или краката, мускулни спазми, обрив, който може да бъде съпроводен с болка в ставите.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата ул. „Дамян Груев” № 8, 1303 София,
Тел.:+35 928903417, уебсайт: www.bda.bg.
Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5. Как да съхранявате Нолпаза контрол?
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте това лекарство след изтичане срока на годност, посочен на кутията след „Годен до:”. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от влага.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Нолпаза контрол

    Активното вещество е пантопразол (pantoprazole). Всяка таблетка съдържа 20 mg пантопразол (като пантопразол натриев сескихидрат).
    Другите съставки са манитол, кросповидон (тип В), безводен натриев карбонат, сорбитол (Е420) и калциев стеарат в ядрото на таблетката и хипромелоза, повидон, титанов диоксид (Е171), жълт железен оксид (Е 172), пропилен глюсол, съполимер на метакрилова киселина-етилакрилат (1:1), 30 процентна дисперсия, натриев лаурилсулфат, полисорбат 80, макрогол 6000 и талк във филмовото покритие.

Как изглежда Нолпаза контрол и какво съдържа опаковката
20 mg стомашно-устойчиви таблетки са светло жълтеникаво-кафяви, овални ( 3 mm x 9 mm) леко двойно изпъкнали филмирани таблетки.

 

За информация и поръчки: