+359 878 292 513

АКИНЕСТАТ ТАБЛ.2 МГ.Х 50 /ЧАЙКАФАРМА/

Тегло: 200.00 гр.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: N04AA02


Описание

Biperiden Таблетки

 

Състав:

Лекарствено вещество

Всяка таблетка съдържа 2mg Biperiden hydrochloride.

 

 

Помощни вещества:

Магнезиев стеарат; лактоза монохидрат; микрокристална целулоза.

 

Лекарствена форма и опаковка

• Блистер (A1/PVC)

50 таблетки (5 блистера, по 10 таблетки в блистер) в картонена кутия.

 

Притежател на разрешението за употреба:

"Чайка фарма-висококачествените лекарства" АД "Н.Й. Вагщаров" № 1 гр. Варна 9000, България

 

Производител:

"Чайка фарма-висококачествените лекарства" АД бул."Санкт Петербург" № 53 гр. Пловдив 4000, България

 

Фармакотерапевтична група

Акинестат принадлежи към групата медикаменти известни като антихолинергични лекарствени препарати, т.е. такива, които противодействат или блокират действието на ацетилхолина. Те имат централно действие и слабо изразени периферни ефекти. В резултат на блокирането на холинергичните рецептори бипериден облекчава и премахва симтомите на паркинсонизъм.

 

Показания за лечение:

Акинестат се прилага самостоятелно за лечение на паркинсонов синдром, особено при мускулна ригидност и тремор.Прилаган в комбинация, той подобрява лечебния ефект на Ел-Допа. Акинестат намира приложение и при лечението на екстрапирамидни реакции, като остра дистония, акатизия (състояние характеризиращо се с неконтролируемо движение на мускулите) или паркинсонов синдром, провокирани от лечение с невролептици (антипсихотици), или реакции от друг произход

 

Противопоказания:

Акинестат е противопоказан в случаи на свръхчувствителност към бипериден или някое от помощните вещества, миастения гравис (заболяване характеризиращо се с мускулна слабост), нелекувана закритоъгълна глаукома, запушване на стомашно-чревния тракт, запушване на пикочните пътища, парализа на червата или липса на чревен тонус, рефлукс езофагит, язвен колит или токсичен мегаколон (разширение на дебелото черво), нестабилни сърдечносъдови състояния при остра кръвозагуба.Относително противопоказания са хипертрофия на простатата със задръжка на остатъчна урина и състояния, които могат да доведат до опасни за живота тахикардии.

 

Специални предпазни мерки при употреба:

Акинестат трябва да се прилага внимателно при индивиди в напреднала възраст, особено тези с органични мозъчни изменения, при пациенти с увеличение на простатата, тахиаритмия (сърцебиене с аритмия), застойна сърдечна недостатъчност, стенокардия, повишено кръвно налягане, илеостома/колостома (хирургическо оформяне на изкуствен анус чрез свързване на илеума с отвор в коремната стена). . Безвредността и ефектът при деца не са установени.

 

Лекарствени и други взаимодействия:

При едновременно приложение на бипериден и лекарства, притежаващи вторичен антихолинергичен ефект (напр. някои наркотични аналгетици като меперидин, фенотиазини и други антипсихотици, трициклични антидепресанти, някои антиаритмични средства като хинидинови соли или антихистамини), може да се прояви централен антихолинергичен синдром.Едновременната употреба на Акинестат и леводопа медикаментите се прилага, за да се снижи дозата на последните и да се избегнат усложнения като дискинезии.Антихолинергиците могат да засилят ефекта на пептидин върху ЦНС. При употребата на Акинестат може да се увеличи ефекта на алкохола. Лечението с Акинестат може да попречи на действието на метоклопрамид и други вещества със сходен ефект върху стомашно-чревния тракт.

 

Специални предупреждения:

Съобщава се за изолирани случаи на умствено объркване, повишено настроение, тревожност или неадекватно поведение при податливи пациенти, приемащи правилно предписано лечение с антихолинергични медикаменти. Трябва да се избягва приемът на алокохол по време на лечение с бипериден. Акинестат може да предизвика невро-мускулна блокада, проявяваща се със слабост и парализа.

Бременност u кърмене

Да се избягва употребата на бипериден по време на бременността. Медикаментът се излъчва чрез майчиното мляко и може да доведе до неприятни антихолинергични ефекти у кърмачето, поради което се препоръчва кърменето да се преустанови. Акинестат може да се прилага в периода на бременност и кърмене само ако употребата му е крайно наложителна.Ефекти върху способността за шофиране и работа с машини Медикаметът силно повлиява психофизичните способности. Управлението на моторни превозни средства и работата с машини се забранява по време на лечебния курс с Акинестат.

 

Дозировка и начин на приложение:

Дозата и продължителността на терапията се определя от лекуващия лекар. Лечението започва с постепенно повишаващи се дози до достигане на оптималната доза (обикновено 2-16 mg за повечето пациенти, разделена на 3-4 самостоятелни приема).Таблетките Akinestat се приемат с течност, за предпочитане след хранене.Лечението трябва да се прекратява с постепенно намаляване на дозата.При пациенти в напреднала възраст, особено тези с предхождащо мозъчно увреждане е необходимо внимателно дозиране.Опитът с biperiden при деца е ограничен.

Предозиране

Предозирането с бипериден се изразява със симптоми, подобни на атропинова интоксикация - разширени и бавно реагиращи зеници, топла и суха кожа, зачервяване на лицето, сухота в устата и горните дихателни пътища, повишена температура, сърцебиене, сърдечна аритмия, забавена чревна перисталтика и задръжка на урината, а също и делириум, дезориентация, тревожност, халюцинации, объркване, повишена активност, атаксия (нарушено равновесие), раздразнителност (заядливост), и припадъци. При тежки случаи състоянието може да прогресира до вцепеняване, изпадане в безсъзнание, парализа, спиране на сърдечната и дихателната дейност и смърт.

Лечението на острото предозиране включва стомашна промивка и симптоматично лечение на високата температура, дихателните и сърдечносъдовите нарушения. Като специфичен антидот се прилага физостигмин в доза 1 mg мускулно или чрез бавно венозно вливане. Тази доза може да се повтаря на всеки 20 минути до достигане на общо 4 mg. Тъй като физостигмин се разпада много бързо, може да се наложат допълнителни инжекции на всеки един или два часа.При деца и пациенти в напреднала възраст се прилага половината от тази доза. Пациентът трябва да остане под наблюдение 8 до 12 часаслед последната криза.

В случай че е пропуснат прием

В случай на пропускане на една доза, следващата доза трябва да се вземе възможно по-скоро. Ако времето на прием на следващата доза е наближило, да се прескочи пропуснатата доза и да се продължи с приема на лекарственото средство, съгласно уточнения режим. Да не се вземат две дози наведнъж.

 

Нежелани лекарствени реакции

Повечето нежелани реакции от лечението с бипериден са резултат на антихолинергичните му ефекти. Най-често се споменават сухота в устата и замъглено виждане. Тези странични ефекти са дозо-зависими. Рядко може да възникнат стомашно-чревни нарушения (запек), сънливост, замаяност и объркване. Много рядко в единични случаи се наблюдават преходни психотични реакции, еуфория или дезориентация, задръжка на урината, понижено кръвно налягане, раздразнителноси промени в поведението.

 

Съхранение

Да се съхранява при температура под 25 °С

ДА СЕ СЪХРАНЯВА НА НЕДОСТЪПНИ ЗА ДЕЦА МЕСТА!

Срок на годност

3 (три) години.Да не се използва след изтичане на срока на годност, означен върху опаковката.

За информация и поръчки: