+359 878 292 513

АКТАЛИПИД ТАБЛ. 40 МГ. Х 28

Тегло: 200.00 гр.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: C10AA01


Описание

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АКТАЛИПИД 40 mg И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
Акталипид принадлежи към група лекарства, известни като статини. Те понижават съдържанието на холестерол и определени мастни киселини, известни като триглицериди, в кръвта.
Акталипид се използва за:
-    намаляване на холестерола и триглицеридите в кръвта, когато диета с
ниско съдържание на мазнини и други мерки (упражнения, понижаване
на телесното тегло) са неефективни.
-    намаляване на вродени високи нива на холестерол в кръвта (хомозиготна наследствена хиперхолестеролемия), едновременно със спазване на диета и друг вид лечение (LDL-афереза) или когато такъв вид лечение е
неподходящо.
-    намаляване на риска от коронарно сърдечно заболяване, ако е налице втвърдяване на артериите (атеросклероза) или диабет, дори при нормални нива на холестерол, едновременно със спазване на диета и
друго лечение.

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ АКТАЛИПИД 40 mg
Акталипид не се прилага:

-    ако сте алергичен (свръхчувствителен) към симвастатин или някое друго вещество, съдържащо се в таблетката;
ако имате чернодробни проблеми или продължителни високи нива на определени чернодробни ензими (серумни трансаминази);
-    ако сте бременна или кърмите;
-    ако вземате следните лекарства (виж „Приложение с други лекарства" по- долу):
 о определени противогъбични лекарства (кетоконазол или итраконазол) 
 о определени лекарства за лечение на СПИН (HIV-протеазни
инхибитори, като индинавир, нелфинавир, ритонавир и сакуинавир) 
о някои антибиотици (еритромицин, кларитромицин или
телитромицин) 
о антидепресанта нефадозон
Обърнете специално внимание при употребата на Акталипид:
-    ако по време на лечение с Акталипид почувствате необяснима мускулна болка, чувствителност към натиск или мускулна слабост. Акталипид може да причини мускулни проблеми и понякога мускулни нарушения, придружени с мускулни схващания, треска и червено-кафяво оцветяване на урината. Рискът от мускулни нарушения е по-голям при по-високи дози. Обърнете се веднага към Вашия лекар, ако почувствате мускулна болка, повишена мускулна чувствителност или слабост.
-    ако някое от следните се отнася за Вас, тъй като може да сте изложен на по- голям риск от мускулни нарушения:
о Вашата възраст е повече от 70 години 
о имате проблеми с бъбреците
о имате проблеми с щитовидната жлеза (и не вземате лекарства) 
о Вие или близки Ваши роднини имате наследствени мускулни заболявания
о Ако сте имали проблеми при лечение с акталипид или други статини или фибрати (други лекарства, понижаващи холестерола).
-    ако вземате определени други лекарства: виж „Приложение на други
лекарствени продукти" по-долу.
-    Ако консумирате големи количества алкохол или сте имали чернодробни проблеми или заболяване в миналото. Акталипид може да повлияе на дейността на черния Ви дроб, без да забележите това директно. Вашият лекар може да назначи кръвни тестове за да провери състоянието на черния Ви дроб преди и след започване на лечението.
Обърнете се към Вашия лекуващ лекар, в случай че някое от горе изброените условия се отнася до Вас или се е отнасяло до Вас в миналото. 

Приложение на други лекарствени продукти
Моля обърнете внимание, че следното може да се отнася за лекарства, които сте вземали в миналото ши може да вземате в бъдеще. 
Може да познавате лекарствата изброени по-долу под различно име обикновено търговското име на продукта. В тази част търговското име не се споменава, а само името на активното вещество или група от активните вещества. Следователно, винаги проверявайте внимателно кутията и листовката на лекарството, което приемате, за да установите какво е активното вещество.
Рискът от мускулни проблеми се увеличава ако Акталипид се прилага заедно със следните лекарства: (някои от тях вече са изброени в по-горния параграф „Акталипид не се прилага")
-    Фибрати (други понижаващи нивата на холестерол лекарства, като гемфиброзил, безафибрат) (дозата акталипид не бива да превишава 10 mg дневно).
-    Ниадин и никотинова киселина (други понижаващи нивата на холестерол лекарства) във високи дози (по-големи или равни на 1 грам дневно) (дозата акталипид не бива да превишава 10 mg дневно).
-    Циклоспорин (лекарство, което се използва за потискане на имунната система) (дозата акталипид не бива да превишава 10 mg дневно).
-    Определени противогьбични лекарствени продукти (като итраконазол или
кетоконазол).
Антибиотиците еритромицин, кларитромици и телитромицин.
-    Някои лекарства за лечение на СПИН (HIV-протеазни инхибитори, като индинавир, нелфинавир, ритонавир и сакуинавир)
-    Даназол (лекарство, използвано за лечение на ендометриоза и кисти на гърдата при жени) (дозата акталипид не бива да превишава 10 mg дневно).
-    Антидепресанта нефадозон
-    Амиодарон, лекарство използвано за неравномерен сърдечен ритъм (дозата
акталипид не бива да превишава 20 mg дневно).
-    Верапамил и дилтиазем (лекарство, използвано за лечение на високо кръвно налягане, болки в гърдите, свързани със сърдечно заболяване или други сърдечни състояния). Ако приемате верапамил, дозата акталипид не бива да превишава 20 mg дневно, ако приемате дилтиазем, дозата акталипид не бива да превишава 40 mg освен ако Вашият лекар не смята, че клиничният ефект ще превиши по значение повишения риск от мускулни проблеми.
-    Фусидна киселина като таблетка или инфузия (лекарство, използвано за

лечение на бактериални инфекции). Трябва да уведомите Вашия лекар, ако приемате лекарства, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци (антикоагуланти като аценокумарол и варфарин). Акталипид може да увеличи ефекта от тези лекарства.
Приложение на Акталипид 20 mg при прием на храни и напитки:
Сокът от грейпфрут съдържа една или повече съставки, които могат да увеличат количеството Акталипид в кръвта. Следователно, не трябва да се пие сок от грейпфрут, тъй като може да увеличи рискът от мускулни увреждания. 

Бременност и кърмене
Не прилагайте Акталипид ако сте бременна, опитвате се да забременеете или подозирате, че може да сте бременна, тъй като безопасността при бременни жени не е установена. Ако забременеете докато използвате Акталипид, трябва да спрете да приемате лекарството незабавно и да уведомите своялекуващ лекар.
Няма информация относно отделянето на Акталипид в кръвта от него много лекарствен продукти се отделят в майчиното мляко и сериозни нежелани реакции, свързани с това, не бива да кърмите докато приемате Акталипид.
Потърсете съвет от Вашия лекар или фармацевт преди да започнете да прилагате каквото и да е лекарство.

Шофиране и работа с машини
Акталипид няма ефект или има слабо изразен ефект върху способността за шофиране и работа с машини.
Въпреки това има съобщения за редки случаи на замайване при пациенти приемащи таблетки Акталипид (виж точка 4). Не управлявайте превозни средства и не работете с машини, които изискват внимание, ако почувствате тази нежелана лекарствена реакция.
Важна информация за някои от съединенията на Акталипид 40 mg:
Сред останалите съставки, Акталипид съдържа лактоза монохидрат. Ако Вашият лекар Ви е информирал, че имате проблем при приемането на определени захари, обърнете се към Вашия лекар преди да започнете да приемате това лекарство.


3. КАК СЕ ПРИЛАГА АКТАЛИПИД 40 mg
Винаги приемайте таблетките по начина по който Вашият лекар ви е препоръчал. Обърнете се към Вашия лекар или фармацевт, в случай че не сте сигурни. Обичайната доза е 5 mg до 80 mg Акталипид дневно, като единична доза вечер. Ако е необходимо, Вашият лекар може да увеличи дозата на интервали от поне 4 седмици, до 80 mg дневно, като единична доза вечер. Доза от 80 mg се препоръчва при пациенти с много високи нива на холестерола и високорискови сърдечносъдови усложнения.
Ако Ви е бил предписан Акталипид поради необходимост от понижаване на наследствено обусловени високи нива на холестерола (хомозиготна наследствена хиперхолестеролемия), Вашият лекар ще ви препоръча да приемате Акталипид 40 mg дневно вечер, или 80 mg дневно на 3 приема: 2 приема по 20 mg и вечерен прием от 40 mg.
Ако Вашият лекар ви е предписал производно на жлъчната киселина (друго лекарство за понижаване на холестерола, като холестерамин), заедно с
Акталипид, трябва да приемате Акталипид поне 2 часа преди или 4 часа след прилагането на производното на жлъчната киселина.
Деца и юноши

Акталипид не трябва да се приема от деца и юноши.
Възрастни пациенти
Не е необходима корекция на дозата при възрастни пациенти 
Инструкции за употреба
Таблетките Акталипид трябва да се приемат с вода, преди хранене (на празен стомах) или след хранене.
Продължителност на лечението:
Акталипид трябва да се прилага продължително време. Вашият лекар ще Ви информира колко дълго трябва да се приема Акталипид.
Ако оставате с впечатление, че ефектът на Акталипид е прекалено синен uiu слаб, обърнете се към Вашия лекар или фармацевт.
Ако сте приели по-голямо количество от лекарството:
Въпреки че няма специфична информация за предозиране с Актакипид, всяко лекарство, приложено в големи количества, може да предизвика сериозни последици. Ако случайно приемете голям брой таблетки, обърнете се към Вашия лекар или фармацевт незабавно.
Ако пропуснете да приложите Акталипид 40 mg:
Ако установите, че сте забравили да приемете доза малко след като е трябвало, приемете я възможно най-скоро. Ако почти е дошло време да приемете следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и приемете следващата доза в предвиденото време. Ако имате съмнения, обърнете се към Вашия лекар или фармацевт.
Не прилагайте двойна доза за да компенсирате дозата за пропусната таблетка.
Ако преустановите приложението на Акталипид 40 mg:
Ако изведнъж спрете приемането на това лекарство, нивото на холестерола Ви може отново да се повиши. Следователно, важно е да се консултирате с Вашия лекар преди да спрете лечението, дори ако страдате от физически оплаквания. Той/тя може да Ви каже дали можете да спрете приема и най-добрият начин да направите това.
Ако имате някакви допълнителни въпроси относно употребата на този продукт, се обърнете към Вашия лекар или фармацевт.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства Акталипид, може да предизвика нежелани лекарствени реакции, впреки че не всеки ги получава.
Те са предимно леки и краткотрайни. Следните редки нежелани реакции са били докладвани (1 до 10 потребителя от 10 000).
•    анемия;
•    стомашни разтройства (като повдигане, запек, коремна болка, газове, гадене, лошо храносмилане, диария, поръщане) 
•    възпаление на панкреаса (силна коремна болка стигаща до гърба,гадене и повръщане);
•    главоболие, замаяност, слабост, притъпяване или загуба на чувствителност в ръцете и краката;
•    косопад, обрив,сърбеж;
•    мускулни болки, слабост или схващания, тъмно оцветена урина, бледо оцветени фекалии (виж по-долу и точка 2);
•    чернодробно заболяване (изявяващо се като пожълтяване на очите и/или кожата), чернодробна недостатъчност (много рядко);
•    увеличение на чернодробните ензими в кръвта;
•    Алергична реакция, която може да включва някои от следните симптоми: внезапно подуване на лицето, езика или гърлото (ангиоедем, виж по- долу), определено кожно заболяване (лупус-подобен синдром) с обрив, треска и болка в ставите, възпаление на ставите и кръвоносните съдове, променени резултати от лабораторни кръвни проби (еозинофилия, увеличена СУЕ), болки в ставите, поява на синини, кожни обриви, подуване, кожна чувствителност към слънцето, висока температура, енхимоза, трудност при дишането или умора.
Обърнете се към Вашия лекар незабавно, ако почувствате мускулни болки, умора или схващания. Това се налага, тъй като в редки случаи, мускулните увреждания могат да са сериозни (виж точка 2 „Обърнете специално внимание при употребата на Акталипид").
Също така, преустановете приема на лекарството и се обърнете към Вашия лекар незабавно ако се появи внезапно подуване на лицето, езика или гърлото (ангиоедем), което може да причини големи трудности при дишането. Възможна е поява на обриви, а подуванията може да сърбят.
Ако някоя от нежеланите реакции стане сериозна ши забележите друга, неописани в тази листовка реакции, моля уведомете Вашия лекар или
фармацевт.

5. СЪХРАНЕНИЕ НА АКТАЛИПИД 40 mg
Съхранявайте на място, недостъпно за деца!
Съхранявайте таблетките в оригиналната опаковка, за да ги защитите от светлина и влага. Не съхранявайте лекарствения продукт при температура над
30°С.
Не използвайте таблетките след срока на годност, отбелязан върху опаковката. Първите 2 цифри отбелязват месеца, последните цифри годината.
Лекарства не бива да се изхвърлят заедно с водни или битови отпадъци. Консултирайте се с фармацевта как да изхвърлите вече ненужни лекарства. Тези мерки ще помогнат за опазването на околната среда
 

За информация и поръчки: