+359 878 292 513

АМИТРИПТИЛИН ТАБЛ.25 МГ.Х 60 /SLO/

АМИТРИПТИЛИН ТАБЛЕТКИ 25МГ. Х 60

Тегло: 100.00 гр.

Вижте още продукти от: ICN POLFA RZESZOW S.A

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: N06AA09


Описание

АМИТРИПТИЛИН табл. 25 мг. * 60 

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АМИТРИПТИЛИН ВАЛЕАНТ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

АМИТРИПТИЛИН ВАЛЕАНТ е антидепресант. Точният механизъм на действието му е неизвестен, но въпреки това се приема, че той повлиява образуването на някои вещества в мозъка (предимно норепинефрин и серотонин) и засилва провеждането на някои нервни импулси. Освен антидепресивно действие, той има и успокояващо действие.

ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ АМИТРИПТИЛИН ВАЛЕАНТ

Не приемайте АМИТРИПТИЛИН ВАЛЕАНТ

•  ако сте алергични (свръхчувствителни) към амитриптилин или към някоя от останалите съставки на АМИТРИПТИЛИН ВАЛЕАНТ;

•  ако сте алергични (свръхчувствителни) към бензодиазепини;

•  ако сте имали остър инфаркт на миокарда, имате нарушения на предсърдно-камерната проводимост, нарушения на сърдечния ритъм, стенокардия;

•  ако имате маниакална възбуда, тежка чернодробна недостатъчност и порфирия (увеличено образуване и отделяне на вещества, наречени порфирини с различни неврологични и кожни прояви);

•  едновременно с МАО инхибитори (група лекарствени продукти, подтискащи ензима моноаминооксидаза) и през първите две седмици след спиране на лечението с тези лекарствени продукти;

•  при бременност, по време на кърмене, както и при деца и юноши под 16 години.

Обърнете специално внимание при употребата на АМИТРИПТИЛИН ВАЛЕАНТ

•   Ако Вие имате афективно биполярно разстройство (употребата на амитриптилин може да доведе до обостряне на маниакалната фаза);

•  Ако Вие имате шизофрения (може да се появи обостряне на симптомите на заболяването в резултат на употребата на амитриптилин);

•  Ако Вие имате увеличение на простатната жлеза (затрудненията при уринирането може да се увеличат);

•   Ако Вие имате тесноъгълна глаукома (вътреочното налягане може да се повиши);

•   Ако Вие имате забавена стомашно - чревна проходимост;

•   Ако Вие имате епилепсия (по време на лечението може да се появи обостряне на симптомите на заболяването; използването на лекарствения продукт при тази група пациенти може да наложи повишаване на дозите на антиепилептичните лекарствени средства);

•   Ако Вие имате чернодробна недостатъчност (повишен риск от натрупване на амитриптилин и поява на симптоми на предозиране);

•  Ако Вие имате хипертиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза), както и пациенти, лекувани с тиреоидни хормони (при такива пациенти ефектите на амитриптилина са засилени и съответно може да се наложи да се адаптира дозата).

При пациенти, на които предстои операция, АМИТРИПТИЛИН ВАЛЕАНТ трябва да се спре няколко дни преди операцията. Ако се налага операцията да бъде направена веднага, анестезиологът трябва да бъде информиран, че пациентът се лекува с амитриптилин. Не се препоръчва приложение на електрошокова терапия при пациенти, лекувани с амитриптилин поради риск от увеличаване на оплакванията, свързани с лечението.

Прием на други лекарства

АМИТРИПТИЛИН ВАЛЕАНТ не трябва да се приема едновременно с лекарствени продукти от групата на МАО инхибиторите, както и през първите две седмици след прекъсването им (съществува риск от поява на високо кръвно налягане, хипертермия и гърчове), както и със симпатомиметични средства, като епинефрин, норепинефрин, изопреналин, ефедрин, фенилефрин и фенилпропаноламин.

Към групата на лекарствените продукти, които могат да взаимодействуват с АМИТРИПТИЛИН ВАЛЕАНТ принадлежат и следните лекарствени продукти:

•  холинолитици и тиреоидни хормони (хормони на щитовидната жлеза);

•  средства, подтискащи централната нервна система, барбитурати, бензодиазепини, фенотиазинови производни, наркотични аналгетици, ненаркотични аналгетици, антихистаминови средства и алкохол;

•  симпатолитични средства, като клонидин и гуанитидин;

•  дисулфирам;

•  лекарства, които забавят метаболизма на амитриптилина, като хинидин, симетидин, някои антидепресанти, фенотиазинови производни, инхибитори на обратното поемане на серотонина, антиаритмични средства тип 1С (сред тях пропафенон и флеканид);

•  аналгетици.

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Прием на АМИТРИПТИЛИН ВАЛЕАНТ с храни и напитки

Лекарственият продукт може да се приема независимо от храненията.

Бременност и кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата, на което и да е лекарство.

Използва се по време на бременност само когато, по преценка на лекаря, евентуалната полза за майката надвишава потенциалния риск за плода.

Лекарственият продукт не трябва да се използва през периода на кърмене.

Шофиране и работа с машини

Не шокирайте, тъй като лекарственият продукт може да предизвика нарушения на концентрацията и сънливост. Не използвайте никакви инструменти или машини, тъй като лекарственият продукт може да предизвика нарушения на концентрацията и сънливост.

Важна информация относно някои от съставките на АМИТРИПТИЛИН ВАЛЕАНТ

Лекарственият продукт съдържа лактоза и захароза.

Ако страдате от непоносимост към някои захари, консултирайте се с Вашия лекар преди лечението с АМИТРИПТИЛИН ВАЛЕАНТ.

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ АМИТРИПТИЛИН ВАЛЕАНТ

Винаги приемайте АМИТРИПТИЛИН ВАЛЕАНТ точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

• Възрастни и деца над 16 години:

Лечението обикновено започва с доза от 50 мг до 100 мг дневно, назначена като еднократна доза преди лягане или в разделни дози.

След това, дозите постепенно се повишават до постигане на ефективност. Най-високата доза, използвана при амбулаторно лечение е 200 мг дневно. След постигане на клинично подобрение, количеството на продукта трябва постепенно да се намали до най-ниската ефективна доза (обикновено 50 мг до 100 мг дневно).

Лекарственият продукт се приема в разделни дози (2-4 пъти дневно) или като еднократна доза, приета вечер, поради успокояващия и сънотворния му ефект (50 мг до 100 мг преди лягане).

• Пациенти над 65 години

Лечението трябва да започне с доза от 25 мг до 75 мг дневно. Тъй като вероятността на нежеланите реакции е по-голяма, дозите на лекарствения продукт трябва да се увеличават внимателно под строг контрол. При тази група пациенти терапевтичният ефект може да се постигне с дози, наполовина по-ниски от използваните при млади пациенти.

• Деца и юноши под 16 години

Лекарственият продукт не трябва да се използва.

За да се намали възможността за възобновяване на заболяването, препоръчителната продължителност на лечение е 3 до 6 месеца.

Ако сте приели повече от необходимата доза АМИТРИПТИЛИН ВАЛЕАНТ

Когато лекарственият продукт е предозиран, токсичните симптоми се развиват бързо, обикновено за няколко часа.

По време на предозирането може да се появят животозастрашаващи симптоми, като сърдечна и дихателна дисфункция, както и загуба на съзнание, преходни зрителни халюцинации, нарушения на концентрацията, дезориентация, сърдечна недостатъчност, понижаване на телесната температура, разширяване на зениците, нарушения в очната подвижност, спадане на кръвното налягане, остър идиопатичен полиневрит (парализа на дихателните неврони), чревни дисфункции, кома и гърчова. Човек, който е предозирал продукта трябва да потърси лекарска помощ, за да се проведе, ако е необходимо, подходящо лечение (включващо влизане в болница, предизвикване на повръщане, приемане на активен въглен, лечение на симптомите на предозиране).

Ако сте пропуснали да приемете АМИТРИПТИЛИН ВАЛЕАНТ

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата таблетка. Ако се пропусне доза, тя трябва да се приеме възможно най-скоро. Обаче, ако времето за следващата доза наближава, изпуснатата доза трябва да се прескочи.

Ако сте спрели приема на АМИТРИПТИЛИН ВАЛЕАНТ

Рязкото прекъсване на лечението, особено след дълъг период на приемане на продукта, може да предизвика поява на различни нежелани реакции. За да се избегне това, се препоръчва употребата на продукта да се преустановява постепенно.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, АМИТРИПТИЛИН ВАЛЕАНТ може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Нежелани реакции, свързани с холинолитичните свойства:

Намалена слюнчена секреция и свързани с това сухота в устата и предразположение към зъбен кариес, увеличено изпотяване, нарушения на акомодацията, разширяване на зениците, повишено вътреочно налягане, затруднено уриниране (особено при мъжете), запек, паралитичен илеус (непроходимост на червата в следствие на потискане на чревната перисталтика). Поради свързано с възрастта влошаване на парасимпатиковата система, вероятността за поява на горепосочените реакции е по-голяма при болни в напреднала възраст.

Нежелани ефекти върху кръвообращението:

Повишаване или понижаване на кръвното налягане, ортостатична хипотония, тахикардия, сърцебиене, инфаркт на миокарда, нарушения на сърдечния ритъм, нарушения на предсърднокамерната проводимост, исхемичен мозъчен инсулт.

Нежелани ефекти върху централната и периферната нервна система:

Обърканост, нарушения в концентрацията, дезориентация, халюцинации, хипомания, безсъние, психомоторна възбудимост, тревожни състояния, сънливост, кошмарни сънища, чувство за схващане на крайниците, тръпки и престезия в областта на крайниците, периферна невропатия, атаксия, мускулен тремор, генерализирани гърчове, кома, влошаване на ЕЕГ, неволни движения и екстрапирамиден синдром, изразен в непроизволни движения и дискинеза, шум в ушите, световъртеж, отпадналост, слабост, главоболие, нарушения на зрението.

Нарушения на кръвотворната система:

Костномозъчна недостатъчност със съпътствуваща агранулоцитоза, левкопения, еозинофилия, тромбопе-ния и хеморагична диатеза.

Нарушения на стомашно - чревния тракт:

Гадене, повръщане, болка в корема, възпаление на устната лигавица, черен език, неприятен вкус (метален вкус), меки изпражнения, набъбване на слюнчените жлези, хепатит, холестатична жълтеница.

Нарушения на ендокринната система:

Подуване на тестисите, гинекомастия, нарушения на менструацията, уголемяване на гърдите и галакторея (обилно и спонтанно изтичане на мляко от гръдните жлези) при жените, повишено или понижено либидо, импотентност, повишаване или понижаване на нивото на кръвната захар, нарушения в секрецията на антидиуретичния хормон (синдром на Schwartz-Bartter).

Симптоми на свръхчувствителност към лекарствения продукт:

Kожни обриви, уртикария, фотодерматоза, оток на лицето и езика.

Други:

Често уриниране, оплешивяване, прекомерен или недостатъчен апетит, изпълняване или загуба на тегло.

Специално внимание трябва да се обърне в началния период на употреба на АМИТРИПТИЛИН ВАЛЕАНТ (2 до 4 седмици след започване на лечението), тъй като през този период рискът пациентът да направи опити за самоубийство е повишен.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ АМИТРИПТИЛИН ВАЛЕАНТ

• Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

• Да се съхранява под 25°С.

• Да се съхранява в оригинална опаковка.

• Не използвайте АМИТРИПТИЛИН ВАЛЕАНТ след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка.

• Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.  ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа АМИТРИПТИЛИН ВАЛЕАНТ

АМИТРИПТИЛИН ВАЛЕАНТ 25 мг

•  АКТИВНОТО вещество е: амитриптилинов хидрохлорид, 25 мг/таблетка

•  Другите съставки са:

За ядрото: Лактоза, картофено нишесте, магнезиев стеарат, повидон.

За обвивката: Еудражит Е 100, захароза, талк, арабска гума, кохинилово червено (Е 124), брилянтно черно.

Как изглежда АМИТРИПТИЛИН ВАЛЕАНТ и какво съдържа опаковката

Обвити таблетки 25 мг: светло червени, кръгли, двустранно изпъкнали.

Големина на опаковката: 3 блистери по 20 обвити таблетки, в картонена кутия.

Притежател на разрешението за употреба и производител: Полша

За информация и поръчки: