+359 878 292 513

ТАМИФЛУ КАПС.75 МГ.Х 10

ТАМИФЛУ КАПСУЛИ 75 МГ Х 10

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: F.HOFFMANN-LA ROCHE

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа


Описание

ТАМИФЛУ КАПСУЛИ


1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТАМИФЛУ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Тамифлу Ви е предписан за лечение или профилактика на грип Грипът е инфекция, причинена от грипен вирус. Признаците (симптомите) на грипа включват внезапно начало с висока температура над 37,8 С), кашлица, хрема, главоболие, мускулни болки и често много силна умора. Тези симптоми може да се предизвикват и от други инфекции освен грип. Истинската грипна инфекция се появява само по време на ежегодните епидемии, когато грипните вируси се разпространяват. Извън епидемичните периоди тези симптоми се причиняват предимно от различен вид инфекции или заболявания.

- Тамифлу се отнася към групата лекарства, наречени "инхибитори на невраминидазата". Тези лекарства предотвратяват разпространението на грипния вирус вътре в организма и по този начин помагат да се облекчат или да се предотвратят симптомите, наблюдавани при инфекция с грипен вирус.Тамифлу 75 мг твърди капсули се продават в блистерни опаковки по 10.

2. Преди да приемете Тамифлу

Не приемайте Тамифлу:

ако сте алергични към озелтамивир или някоя от другите съставки.

Като вземате Тамифлу, обърнете специално внимание:

Преди да започнете лечението непременно уведомете Вашия лекар, ако:

- сте алергични към други лекарства

- вземате други лекарства, включително и такива, които сте си купили без рецепта (с изключение на парацетамол, ибупрофен или ацетилсалицилова киселина (Аспирин) или

- имате проблеми с бъбреците.

Като приемате Тамифлу с храни и напитки:

Погълнете Тамифлу с вода. Тамифлу може да се приема с или без храна, въпреки че се препоръчва да се взема с храната, за да се намали вероятността от прилошаване (гадене или повръщане).

Бременност

Възможните ефекти на Тамифлу върху нероденото дете не са известни. Вие трябва да съобщите на Вашия лекуващ лекар, ако сте бременна, ако предполагате, че сте бременна или ако се опитвате да забременеете, за да може лекарят да реши дали Тамифлу е подходящ за Вас.

Кърмене

Ефектите върху кърмачето са неизвестни. Вие трябва да съобщите на Вашия лекуващ лекар, ако кърмите, за да може лекарят да реши дали Тамифлу е подходящ за Вас.

Шофиране или работа с машини

Тамифлу има малък ефект или няма въобще ефект върху Вашата способност да шофирате или да работите с машини.

Приемане на други лекарства:

Тамифлу може да се приема с парацетамол, ибупрофен или ацетилсалицилова киселина (Аспирин). Не се очаква Тамифлу да промени ефекта на някое друго лекарство. Ако Ви е предписан Тамифлу, Вие все пак трябва да кажете на Вашия лекуващ лекар или фармацевта, ако вземате или сте вземали наскоро някакви други лекарства, включително тези, които сте си купили без рецепта.

Има ли някакви взаимодействия с противогрипната ваксина?

Тамифлу не е заместител на противогрипната ваксина. Тамифлу няма да промени ефективността на противогрипната ваксина. Дори ако сте се ваксинирали против грип, Вашият лекуващ лекар може да Ви предпише Тамифлу.

3. КАК ДА СЕ ПРИЕМА ТАМИФЛУ

Винаги вземайте Тамифлу както Вашият лекуващ лекар Ви е казал. Вземете Тамифлу веднага след като получите рецептата, тъй като това ще Ви помогне да забавите разпространението на грипния вирус в организма. Ако искате да знаете повече за това лекарство, трябва да попитате Вашия лекуващ лекар или фармацевта.

Тамифлу капсули трябва да се поглъщат цели с вода. Не чупете и не дъвчете Тамифлу капсули.

 

Лечение

За лечение на грип вземете една капсула веднага след като получите рецептата и вземайте по една капсула два пъти дневно (обикновено е удобно да се взема една сутрин и една вечер в продължение на пет дни). Важно е да се завърши 5-дневния курс на лечение, дори ако бързо започнете да се чувствате по-добре.

Профилактика

Тамифлу може да се взема и за профилактика на грип. Когато се използва за предотвратяване на грип, Тамифлу трябва да се взема веднъж дневно. Най-добре е тази доза да се вземе сутрин със закуската. Вашият лекуващ лекар ще Ви препоръча продължителността на вземане на Тамифлу, ако той е предписан за предотвратяване на грип.

Ако сте приели повече Тамифлу отколкото е необходимо:

Свържете се веднага с Вашия лекар или фармацевт.

Ако сте забравили да приемете Тамифлу:

Вземете пропуснатата доза веднага щом се сетите, но не вземайте двойна доза, за да компенсирате дозата, която сте забравили.

Ефекти след спирането на Тамифлу:

Няма нежелани реакции, когато Тамифлу се спре преди лекарят да Ви е посъветвал. Ако Тамифлу се спре по-рано отколкото лекарят Ви е казал, симптомите на грипа може да се появят отново.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Тамифлу може да има нежелани реакции.

Чести нежелани реакции на Тамифлу

Най-честите нежелани ефекти на Тамифлу са гадене, повръщане и болка в стомаха. Тези нежелани ефекти се наблюдават предимно само след първата доза на лекарството и обикновено спират с продължаването на лечението. Честотата на тези ефекти се намалява, ако лекарството се приема с храна.

По-редки нежелани ефекти на Тамифлу

Рядко се съобщава за кожни реакции и функционални нарушения на черния дроб.

Деца (на възраст 1 до 12 години)

Други по-редки нежелани ефекти, които може да се предизвикат и от грипа, са диария, възпаление на ушите, възпаление на белите дробове, синузит, бронхит, влошаване на съществуваща астма, кървене от носа, заболявания на ушите, възпаление на кожата, алергични кожни реакции, подуване на лимфните възли и конюнктивит.

Възрастни и младежи (деца на възраст 13 години и по-големи)

Други по-редки нежелани ефекти, които може да се предизвикат и от грипа, са гадене, диария, бронхит, замайване, умора, главоболие и нарушения на съня.

Ако Вие или Вашето дете боледувате често, трябва да уведомите Вашия лекуващ лекар. Трябва да кажете на лекаря и ако симптомите на грипа се влошават или продължавате да имате повишена температура.Ако забележите някакъв ефект, който не е споменат в тази листовка, моля, съобщете на Вашия лекар или фармацевт.

5. СЪХРАНЕНИЕ НА ТАМИФЛУ

Да се съхранява на място, където децата не могат да го стигнат и видят.

Няма специални условия за съхранение.

Да не се използва след датата на изтичане на срока на годност (ЕХР), отбелязана върху кутията.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

За информация относно този лекарствен продукт, моля, свържете се с местния представител на притежателя на разрешението за употреба. 

За информация и поръчки: