+359 878 292 513

МАРВЕЛОН ТАБЛ.3 Х 21

МАРВЕЛОН ТАБЛЕТКИ  3 Х 21

Тегло: 200.00 гр.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа


Описание

MARVELON®

Таблетки за пер орално приложение

В листовката ше намерите информация:

1. Какво е Marvelon?

2. Кога не трябва да употребявате Marvelon?

3. Какво трябва да знаете преди да започнете да употребявате Marvelon?

4. Кога трябва да се консултирате с Вашият лекар?

5. Как да употребявате Marvelon?

6. Какви нежелани реакции може да се появят при употребата на Marvelon?

7. Още за контрацептивните таблетки.

8. Инструкции за съхранение.

9. Последна редакция на тази листовка.

Името на вашето контрацептивно хапче е Marvelon, таблетки за перорално приложение.

 

Пълен състав:

* Лекарствените вещества са:

Ethinylestradiol (0.030 mg) и desogesrtel (0.150 mg)

Помощни вещества:

колоидален силиконов диоксид; лактоза: картобено нишесте; повидон; стеаринова киселина: а-токоферол

1. КАКВО Е MARVELON?

1.1 Вид на таблетките

Marvelon е комбиниран орален контрацептив ("комбинирана таблетка"). Всяка таблетка съдържа по' малко количество от два различни женски полови хормони. Това се дезогестрел (вид прогестерон) и етинил-естрадиол (вид естроген). Поради ниската доза на съдържащите се хормони Marvelon се счита за ниско дозиран орален контрацептив. Тъй като всички таблетки в опаковката съдържат еднакви хормони в еднакви дози, той представлява монофазен комбиниран орален контрацептив.

1.2 За какво се използва MARVELON?

Marvelon се използва за предпазване от бременност.Оралните контрацептиви са високо ефективен метод за контрол върху раждаемостта. Когато се приемат правилно (без да се пропускат таблетки), вероятността за забременяване е много ниска.

1.3 Опаковка и таблетки

Marvelon се продава като 1, 3 или б блистера от 21 таблетки, опаковани в плътна картонена кутия. Таблетките са кръгли, двойноизпъкнали, 6 mm в диаметър. От едната страна са кодирани с надпис TR отгоре 5, а от другата страна - Organon *.

2. Кога не трябва да употребявате MARVELON?

Не трябва да употребявате комбинираните таблетки при наличие на някое от посочените по-долу заболявания. Ако някое от тях се отнася за Вас, предупредете Вашия лекар преди да започнете приема на Marvelon. Вашият лекар може да Ви посъветва до използвате друг вид таблетки или друг метод за контрацепция, който не е хормонален.

' Ако имате или сте имали някога проблеми с кръвообращението и по-специално, всички състояния свързани с тромбоза (образуване на кръвни съсиреци) в кръвоносните съдове на краката (дълбока венозна тромбоза), в белите дробове (белодробен емболизъм), в сърцето (инфаркт), или други органи на тялото. (Виж и дадения по-нататък раздел "Контрацептивни таблетки и тромбоза)

' Ако имате или сте прекарали инсулт (причинен от кръвен съсирек или разкъсване на кръвоносен съд в мозъка).

' Ако имате или сте имали симптоми , които може да са показателни за предстоящ инфаркт (като ангина пекторис или гръдна божа) или инсулт ( като преходна мозъчна исхемия или дребно-огнищен преходен инсулт).

* Ако сте имали мигрена, съчетана напр. със симптоми на зрителни смущения, нарушения в говора, слабост или скованост в някоя част на тялото.

* Ако имате захарен диабет с увреждане на кръвоносните съдове.' Ако имате или сте имали панкреатит (възпаление на задстомашната жлеза), съчетан с повишена концентрация на липидите в кръвта.

* Ако имате жълтеница (пожълтяване на кожата) или остро заболяване на черния дроб.

* Ако имате или сте имали рак, който може да се развие по-нататък под действието на половите хормони (напр. рак на гърдата или женските полови органи).

* Ако имате или сте имали доброкачествен или злокачествен тумор на черния дроб.

* Ако имате неизяснено влагалищно кръвотечение.

* Ако сте бременна или смятате, че може "да сте бременна.

* Ако сте със свръхчувствителност (алергия) към ethinylestradiol или desogesrtel или някоя от другите съставки на Marvelon.

Ако някое от тези състояния се появи при Вас за първи път след като вече сте започнали да приемате контрацептивните таблетки, веднага преустановете приема им и се консултирайте с Вашия лекар. Междувременно използвайте методи на контрацепция, които не са хормонални. Вижте също раздела "Общи бележки".

3. Какво трябва да знаете преди да започнете да употребявате MARVELON?

3.1 Общи бележки

В тази листовка са описани различни случаи, в които трябва да спрете употребата на контрацептивните таблетки или в които тяхната надеждност може да е намалена. В тези случаи трябва или да се въздържате от секс или да вземете допълнителни мерки, използвайки метод, който не е хормонален, напр. презерватив или друг бариерен метод. Не използвайте ритъмния метод или метода с измерване на ректалната температура. Тези методи може да се окажат ненадеждни, поради това, че хормоналните таблетки влияят върху обичайните промени в температурата и влагалищната лигавица, които настъпват по време на нормалния менструален цикъл.

MARVELON, подобно на останалите контрацептивни таблетки не предпазва от заразяване с HIV (СПИН) или други полово предавани болести.

 

3.2 Преди да започнете употребата на Marvelon

Ако употребявате комбинирани контрацептивни таблетки и имате някое от посочените по-долу състояния, Вие трябва да бъдете под непрестанно наблюдение. За това, ако някое от тези състояния се появи, трябва да уведомите Вашият лекар преди да започнете употребата на Marvelon.

* Вие пушите;

* Вие имате захарен диабет;

* Вие сте с наднормено тегло;

* Вие имате високо кръвно налягане;

* Вие имате нарушение в клапната функция или ритъмно нарушение;

* Вие страдате от възпаление на вените (повърхностен флебит);

* Вие имате разширени вени;

* Някой от близките Ви роднини е имал тромбоза, прекарал е инфаркт или инсулт;

* Вие страдате от мигрена;

* Вие страдате от епилепсия;

" Вие или някой от близките Ви роднини има или е имал високи нива на холестерола или триглицеридите (мастните вещества);

* Някоя от близките Ви роднини е имала рак на гърдата;

* Вие имате чернодробно или жлъчно заболяване;

* Вие страдате от болестта на Crohn или от хроничен улцерозен колит (хронично възпалително заболяване на дебелото черво) \

' Вие имате системен лупус еритематодес (SLE, болест засягаща кожата по цялото тяло);

* При вас е установен хемолитично-уремичен синдром (HUS, нарушение в кръвосъсирването, причиняващо нарушения във функциите на бъбреците);

* Вие имате сърповидно-клетьчна анемия;

* При Вас се установява състояние, което се появява за първи път или се е влошило по време на бременност или предшестваща употреба на полови хормони (напр. загуба на слуха, метаболитно заболяване, наречено порфирия, кожно заболяване, наречено гестационен херпес, неврологично заболяване, наречено хорея на Sydenham);

' Вие имате или сте имали хлоазма (жълто-кафяви пигментни петна по кожата, предимно по лицето); в този случай избягвайте да се излагате на слънце или ултравиолетови лъчи.Ако някое от изброените по-горе състояния се появи за първи път, рецидивира или се влоши по време на приема на контрацептивните таблетки, Вие трябва да се консултирате с Вашия лекар.

3.3 Контрацептивните таблетки и тромбозата

Тромбозата представлява образуване на кръвен съсирек, който може да запуши кръвоносен съд.Понякога тромбозата настъпва в дълбоките вени на краката (дълбока венозна тромбоза). Ако съсирекът се отдели от вената, където се е образувал, може да достигне до артериите на белите дробове, причинявайки т.нар. "белодробен тромбемболизъм". Дълбоката венозна тромбоза се среща рядко. Тя може да настъпи, независимо дали приемате контрацептивни таблетки или не. Рискът е по-висок при пациентките приемащи контрацептивни таблетки, в сравнение с жените, които не приемат такива. Вероятността за поява на тромбоза е по-голяма след непосредственото започване на приема на контрацептивни таблетки, още в самото начало. Тромбоза може да възникне и когато забременеете.Рискът от възникване на дълбока венозна тромбоза при жени приемащи контрацептивни таблетки, съдържащи дезогестрел е съвсем малко по-висок, в сравнение с този при жените употребяващи контрацептивни таблетки, съдържащи левоноргестрел. Абсолютният брой остава изключително малък. Ако 10 000 жени използват контрацептивни таблетки, съдържащи левоноргестрел в продължение на една година, две от тях биха могли да получат тромбоза. Ако 20 000 жени използват контрацептивни таблетки, съдържащи дезогестрел, приблизително 3-4 биха могли да получат тромбоза. За сравнение, ако 10 000 жени забременеят, приблизително 6 биха могли да получат тромбоза. Тези заключения са базирана на няколко клинични проучвания. При другите проучвания не е наблюдаван повишен риск от тромбоза при таблетките, съдържащи дезогестрел.

Макар и много рядко кръвни съсиреци могат да се образуват в кръвоносните съдове на сърцето (предизвиквайки инфаркт) или в мозъка (водейки до инсулт). Още по-редки са случаите на образуване на съсиреци в черния дроб, червата, бъбреците или очите.Рискът от венозен тромбоемболизъм (ВТЕ) спрямо липса на употреба на КОК е най-висок по време на първата година от започване на прием на КОК. Рискът от ВТЕ при пациентки приемащи КОК е по-нисък от риска за ВТЕ сред бременните жени, оценен като 60 случая на 100 000 бременности. В 1-2% от случаите ВТЕ е с фатален край. Не е установено дали Marvelon оказва различен ефект върху рискът от ВТЕ. спрямо другите КОК.

За всички КОК, съдържащи 30 meg ethinylestradiol в комбинация с desogestrel или destodene. относителният риск от ВТЕ спрямо КОК, съдържащи под 50 meg ethinylestradiol и levonogestrel варира от 1.5 до 2. Честотата на възникване на ВТЕ при употреба на КОК < съдържащи под 50 mcg ethinylestradiol и levonogestrel е приблизително 20 случая на 100 000 жена-години на употреба. За Marvelon честотата на случаите е приблизително 30-40 случая на 100 000 жена-години на употреба, т.е. 20 допълнителни случая на 100 000 жена-години употреба. Влиянието на относителният риск върху допълнителните случаи е най-високо сред жените през първата година на започване на прием на КОК, когато рискът от приема на всички КОК е най-висок.Много редки са случаите когато тромбозата може да доведе до сериозни и необратими нарушения и дори до смърт.Рискът от настъпване на инфаркт или инсулт се увеличава с напредване на възрастта. Той се повишава още повече при тютюнопушене. Когато . приемате противозачатъчни таблетки, трябва да преустановите тютюнопушенето, особено, ако сте над 35 години.

Ако по време на приема на противозачатъчни таблетки се установи повишено кръвно налягане, Вие може да бъдете посъветвана да прекратите приема им.

Рискът от дълбока венозна тромбоза може да се увеличи временно след операция или обездвижване (напр. когато кракът или краката ви са в гипс или шина след счупване). При жените употребяващи контрацептивни таблетки този риск е още по-висок. За това ако Ви предстои прием в болница или операция, информирайте предварително Вашия лекар, че използвате контрацептивни таблетки. Той/тя може да Ви посъветва да спрете употребата на таблетките няколко седмици преди операцията или по време на обездвижването. Вашият лекар ще Ви посъветва също, колко време след като възстановите подвижността си можете отново да започнете употребата на противозачатъчни таблетки.Ако забележите симптоми, които напомнят започването на тромбоза, веднага спрете приема на таблетки и се консултирайте с Вашия лекар (вижте и раздел "Кога трябва да се консултирате с Вашият лекар").

3.4 Контрацептивните таблетки и риска от рак

Ракът на гърдата е диагностициран незначително по-често при жени, приемащи контрацептивни таблетки, в сравнение с жени, които не употребяват таблетки от същата възрастова група. Тази разлика в броя на случаите с диагностициран рак изчезва постепенно през десетте години след преустановяване приема на таблетките. Не е известно дали тази разлика се дължи на действието на таблетките. Най-вероятно пациентките, които използват контрацептивни таблетки се подлагат по-често на профилактични прегледи и затова при тях рака се диагностицира по-рано.В редки случаи се съобщава за поява на доброкачествени тумори на черния дроб, при пациентките, приемащи противозачатъчни таблетки и още по-рядко - за злокачествени чернодробни тумори. Те могат да доведат до вътрешни кръвоизливи. Ако почувствате остра болка в корема, веднага се свържете с Вашия лекар.

Най-важният рисков фактор за рак на шийката на матката е хроничната инфекция предизвикана от човешкия папиломен вирус (HPV). При жени, които дълго време са употребявали комбинирани орални контрацептиви (КОК), може да се наблюдава незначително повишаване на риска от рак на маточната шийка. Причината за това може да не е от самия прием на контрацептивните таблетки, а да е свързана със сексуалното поведение на жената или други фактори.

3.5 Контрацептивните таблетки и бременност

Marvelon не трябва да се употребява от жени, които са бременни или се съмняват, че са бременни. Ако се усъмните, че сте бременна, след като вече употребявате Marvelon, Вие трябва да се консултирате с Вашия лекар възможно най-бързо.

3.6 Контрацептивните таблетки и кърмене

Marvelon не се препоръчва по време на кърмене. Ако въпреки това желаете да приемате контрацептивни таблетки докато кърмите, моля посъветвайте се с Вашия лекар.

3.7 Контрацептивните таблетки и способността за шофиране

Не е наблюдавано повлияване на способността за шофиране.

3.8 Контрацептивните таблетки и другите лекарства

Някои лекарства могат да попречат на действието на контрацептивните таблетки. Такива са лекарствата за лечение на епилепсия (напр. примидон, фенитоин, барбитурати, карбамазепин, окскарбазин, топирамат, фелбамат); туберкулоза (напр. рифампицин, рифабутин); и HIV инфекции (напр. ритонавир); антибиотици, прилагани при други инфекции (напр.пеницилини, тетрециклини, гризеофулвин) и фитопрепаратите, съдържащи жълт кантарион (използвани първоначално за лечение на депресивни настроения). Контрацептивните таблетки може да си взаимодействат и с други лекарства.Съобщете на Вашия лекар или фармацевт, ако напоследък сте приемали други лекарства или фитопрепарати, въпреки че не са Ви били предписани.Уведомете всеки друг лекар или зъболекар, които могат да Ви предпишат други лекарства (или фармацевтът, който Ви го отпуска), че приемате Marvelon. Те ще Ви кажат дали е необходимо да вземете допълнителни предпазни мерки и колко време да ги прилагате.

4. КОГА ТРЯБВА ДА СЕ КОНСУЛТИРАТЕ С ВАШИЯ ЛЕКАР?

Периодични прегледи

Когато употребявате контрацептивни таблетки, Вашият лекар ще Ви посъветва периодично да се подлагате на профилактични прегледи.

Веднага се свържете с Вашия лекар, в случай че:

' Забележите промени в здравословното си състояние, ако включват някои от посочените в тази листовка състояния (виж и раздела "Кога не трябва да употребявате Marvelon" и "Какво трябва да знаете преди да започнете да употребявате Marvelon"; не забравяйте и за състоянията срещащи се при Вашите близки роднини;

* Опипате бучка в гърдата си;

Възнамерявате да използвате и други лекарства (виж също раздела "Контрацептивните таблетки и другите лекарства");

* Предстои Ви да бъдете обездвижена или операция (консултирайте се с Вашия лекар най-малко четири седмици предварително);

? Започне силно и обилно влагалищно кръвотечение:

* Пропуснете таблетки през първата седмица, а сте имали полов акт в периода седем дни преди това;

* Имате тежка диария;

* В два поредни месеца пропусне да Ви дойде мензиса или подозирате, че сте бременна (не започвайте следващата опаковка преди да получите съгласието на Вашия лекар).

Веднага спрете употребата на таблетките и се консултирайте с Вашия лекар, ако забележите признаци на тромбоза, инфаркт на миокарда или инсулт:

' Необичайна кашлица;

* Остра болка в гърдите, която може да се разпространи към лявата ръка;

' Задух;

* Всички случаи на необичайно или продължително главоболие или пристъп на мигрена;

* Частична или пълна загуба на зрението или двойно виждане;

* Заваляне на говора или пълна загуба на говора;

* Внезапни промени във Вашия слух, обоняние и вкус;'

" Световъртеж или припадък;

* Слабост или изтръпване на някоя част от тялото;

* Остра коремна болка;

* Остра болка или подуване на краката.

Посочените по-горе симптоми и състояния са описани и обяснени по-подробно в раздел 3 на тази листовка.

5. КАК ДА УПОТРЕБЯВАТЕ MARVELON ?

5.1 Кога и как да приемате таблетките?

В една опаковка Marvelon се съдържат 21 таблетки. Върху нея всяка таблетка е обозначена с един от дните на седмицата, през който тя трябва да се вземе. Приемайте таблетките приблизително по едно и също време всеки ден, с малко течност ако е необходимо. След първата таблетка следвайте посоката на стрелките, докато приемете всички 21 таблетки. През следващите седем дни няма да приемате таблетки. През този период трябва да Ви започне мензиса (менструално подобно отпадно кървене). Обикновено това става 2-3 дни след приема на последната таблетка Marvelon. Започнете приема на таблетките от следващата опаковка на осмия ден, дори и менструалното кървене да продължава. Това означава, че Вие винаги ще започвате новата опаковка по едно и също време в седмицата и че ще имате кървене почти по едно и също време всеки месец.

5.2 Начало на употребата на първата опаковка Marvelon

' Когато през предходния месец не е използван хормонален контрацептив. Започнете приема на Marvelon в първия ден от менструалното кървене. Вземете таблетката обозначена със съответния ден от седмицата. Например ако мензиса Ви е започнал в петък, вземете таблетката, обозначена с петък (Friday). След това следвайте последователнастта на дните. Marvelon ще започне да действа веднага и не е необходимо да използвате допълнителен контрацептивен метод.

Вие може да започнете приема на таблетките и на 2-5 ден от началото на мензиса, но в такъв случай през първите седем дни трябва да използвате допълнителен контрацептивен метод (бариерен метод).

* Ако преди това е бил приеман друг комбиниран хормонален контрацептив (комбиниран орален контрацептив (КОК), вагинален пръстен или трансдермален пластир).

Можете да започнете приема на Marvelon на следващия ден след вземането на последната таблетка от приемания до сега контрацептив (това означава, че няма да има седемдневна почивка). Ако опаковката на контрацептива, приеман до сега, съдържа и неактивни таблетки, Вие можете да започнете приема на Marvelon в деня след вземането на последната активна таблетка (ако не сте сигурна коя точно е тя, попитайте Вашия лекар или фармацевт). Вие можете да започнете и след това, но не по-късно от деня, следващ периода, в който не сте приемали таблетки (или след деня на приема на последната неактивна таблетка, ако в досега приемания от Вас контрацептив е имало такава). В случай на предшестващо използване на вагинален пръстен или трансдермален пластир, за предпочитане е пациентката да започне приемането на Marvelon в деня след отстраняването му или най-късно когато трябва да се направи следващата апликация. Ако следвате посочените указания, не е необходимо да използвате допълнителен контрацептивен метод.

• Ако до сега са приемани хапчета, съдържащи само прогестерон (мини-таблетки)

Може да спрете приема на мини-таблетките веднага хцом пожелаете и на следващия ден по същото време да започнете приема на Marvelon. През следващите седем дни непременно използвайте и допълнителен контрацептивен метод (бариерен метод) при полов акт.

• Ако до сега е използван инжекционен контрацептив, имплант или прогестерон освобождаваща вътрематочна система (IUD).

Започнете приема на Marvelon в деня, когато е трябвало да се направи следващата инжекция, или в деня когато трябва да бъде отстранен импланта или IUD. През следващите седем дни непременно прилагайте и допълнителен контрацептивен метод (бариерен метод) при полов акт.

" След раждане

Ако сте родили наскоро, Вашият лекар може да Ви посъветва да изчакате появата на първото нормално менструално кървене, преди да започнете приема на Marvelon.Понякога това е възможно да стане скоро след раждането. Вашият лекар ще Ви посъветва. Ако кърмите и искате да приемате Marvelon, трябва да обсъдите това с Вашия лекар.

• След аборт - спонтанен или по-желание Потърсете съвета на Вашия лекар.5.3 Ако сте приели повече таблетки Marvelon (предозиране)Няма данни, че приема на твърде много таблетки Marvelon едновременно може да доведе до сериозни неблагоприятни ефекти. Ако сте приели повече таблетки едновременно, може да се появи гадене, повръщане или влагалищно кървене. Ако установите, че дете е приело Marvelon, потърсете съвет от Вашия лекар.

 

5.4 Ако искате да спрете приема на Marvelon

Можете да спрете приема на Marvelon веднага щом пожелаете. Ако искате да спрете продукта, поради желание да забременеете, обикновено се препоръчва да изчакате настъпването на редовно менструално кървене, преди да се опитате да забременеете. Това ще Ви помогне да прецените по-правилно кога да очаквате раждането на Вашето бебе.Ако не желаете да забременеете, потърсете съвета на Вашия лекар за друг метод за предпазване.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ АКО забравите да вземете таблетка

• Ако закъснеете с не-повече от 12 часа с приема на последната таблетка, контрацептивната й активност е запазена. Веднага щом се сетите вземете пропуснатата таблетка, а после продължете с приема на следващата в обичайното време.

* Ако сте закъснели с повече от 12 часа за вземане на таблетката, контрацептивната й активност е намалена. Колкото повече контрацептивни таблетки пропуснете, толкова повече нараства риска от намаление на контрацептивната им активност. Рискът от забременяване е особено висок, когато се пропуснат таблетки от началото или от края на опаковката. За това трябва да спазвате изброените по-долу правила (виж приложената по-долу диаграма).

Ако сте пропуснала повече от една таблетка от опаковката

Потърсете съвет от Вашия лекар.

Ако сте пропуснала една таблетка през първата седмица

Вземете пропуснатата таблетка веднага щом се сетите (дори това да означава прием на две таблетки наведнъж), а следващата таблетка приемете в обичайното време. През следващите седем дни прилагайте и допълнителен контрацептивен метод (бариерен метод). Ако през предходната седмица сте имали полов контакт има възможност да забременеете. Веднага се консултирайте с Вашия лекар. Ако сте пропуснала една таблетка през втората седмица

Вземете пропуснатата таблетка веднага щом се сетите (дори това да означава прием на две таблетки наведнъж), а следващата таблетка приемете в обичайното време. Надеждността на таблетките е запазена. За това не е необходимо да се прилагат допълнителни контрацептивни методи. Ако сте пропуснала една таблетка през третата седмица

Можете да изберете една от следните възможности, като при това не е необходимо да се прилагат допълнителни контрацептивни методи.

1. Вземете пропуснатата таблетка веднага щом се сетите (дори това да означава прием на две таблетки наведнъж), а следващата таблетка приемете в обичайното време. Започнете следващата опаковка веднага след като свършите предходната, без да правите седем дневен интервал на почивка между опаковките. Възможно е до приключването на втората опаковка да не получите нормално кръвотечение, а вместо това леко зацапване или т.нар. пробивно кръвотечение -кръвотечение по време на приема на таблетките.

2. Преустановете приема на таблетки от настоящата опаковка за седем дни (като броите и деня, в който сте пропуснали таблетката) и след това започнете приема на таблетките от новата опаковка. Ако следвате този метод, винаги може да започвате новата си опаковка същия ден от седмицата както обичайно.

" Ако установите, че в опаковката са останали таблетки и по време на първия свободен от прием интервал не е настъпило нормално менструално кървене, има вероятност да сте бременна. Консултирайте се с Вашия лекар преди да започнете следващата опаковка.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ АКО,

....Страдате от стомашно-чревни смущения (напр. повръщане, тежка диария)

Ако повръщате или имате тежка диария, лекарствените вещества на Вашия контрацептив Marvelon най-вероятно няма да са се абсорбирали напълно. Ако повърнете 3-4 часа след приема на Вашата таблетка, това наподобява пропускане на таблетка. За това следвайте инструкциите при пропусната таблетка. Ако имате тежка диария, моля свържете се с Вашия лекар.

....Вие искате да отложите менструацията си

Можете да отложите мензиса си, ако започнете приема на следващата опаковка Marvelon веднага след приключването на настоящата. Можете да продължите приема на таблетки от новата опаковка колкото желаете до нейното приключване. Когато пожелаете да Ви дойде мензиса, просто спрете приема на таблетки. По време на приема на таблетките от втората опаковка е възможно да се появи пробивно кръвотечение или зацапване на бельото. Започнете следващата опаковка след седемдневен свободен интервал.

 

......Вие искате да смените началния ден на менструацията Ви

Ако приемате таблетките съгласно инструкциите, тогава Вашият мензис ще идва по едно и също време през 4 седмици. Ако искате да промените деня на започване на мензиса, трябва да скъсите (никога не удължавайте) периода на следващия свободен от прием на таблетки интервал. Например ако мензиса Ви идва обикновено в петък, а Вие искате да започне във вторник (три дни по-рано), трябва да започнете приема на следващата опаковка три дни по-рано от обичайното. Ако скъсите интервала на почивка твърде много (напр. три и по-малко дни), е възможно Вие да не получите редовното си менструално кървене през него. Тогава при приема на таблетките от следващата опаковка, Вие може да получите само пробивно кървене или зацапване.

....Вие имате внезапно и неочаквано кървене

При всички хормонални контрацептиви през първите няколко месеца може да се появи неправилно влагалищно кървене (зацапване или пробивно кървене). Ако е необходимо вземете хигиенни мерки, но не преустановявайте приема на таблетките. Обикновено нередовните кръвотечения спират след като организмът Ви се адаптира към хормоналните таблетки (обикновено след три цикъла с прием на таблетки). Ако кръвотечението продължи усили се или веднъж изчезнало, внезапно се появи отново, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

....Ако пропуснете менструация

Ако сте взели всичките си таблетки навреме, не сте повръщали, не сте имали тежка диария, нито пък сте използвали други лекарства, вероятността да сте бременна е много малка. Продължете приема на Marvelon както обичайно. Ако мензисът Ви не дойде два пъти последователно, вие може да сте бременна. Веднага съобщете на Вашия лекар. Не започвайте следващата опаковка Marvelon преди Вашият лекар да Ви прегледа и установи, че не сте бременна._

 

6. КАКВИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ МОЖЕ ДА СЕ ПОЯВЯТ ПРИ УПОТРЕБАТА НА MERCILON?

Подобно на всички лекарства Marvelon може да предизвика нежелани реакции.Ако забележите някаква нежелана реакция, особено ако е тежка или продължава дълго, или настъпят промени в здравословното Ви състояние, които според Вас са свързани с приема на таблетките, се консултирайте с Вашия лекар.

 

6.1 Сериозни нежелани реакции

Сериозните нежелани реакции, свързани с приема на контрацептивни таблетки, както и свързаните с тях симптоми са описани в следните раздели: "Контрацептивните таблетки и тромбоза"/ "Контрацептивните таблетки и рак". Моля прочетете тази допълнителна информация и се консултирайте с Вашия лекар ако е наложително.

 

6.2 Други възможни нежелани реакции

Пациентки, употребяващи хормонални контрацептивни таблетки съобщават за следните нежелани реакции, които не винаги са били причинени от хапчетата. Тези ефекти може да се появят най-често през първите месеци от употребата на контрацептивни таблетки и обикновено намаляват с времето.

Чести / Нечести (появяващи се при повече от 1/1000 пациентки)

Гадене, повръщане, коремна болка, диария Повишаване на телесното тегло, задръжка на течности Главоболие, мигрена

Понижение на либидото, депресивни настроения, промени в настроението Болка в гърдите, чувствителност на гърдите, увеличение на гърдите Промени във влагалищния секрет. Обрив, уртикария

Редки ( появяващи се при по-малко от 1/1000 пациентки)

. Непоносимост към контактни лещи

. Реакции на свръхчувствителност

. Намаляване на телесното тегло

. Повишение на либидото

. Отделяне на секрет от гърдите

. Отделяне на секрет от влагалището

. Erythema nodosum, erythema multiforme (това са кожни промени)

Ако забележите някаква нежелана реакция, която не е спомената в тази листовка, моля информирайте Вашият лекар или фармацевт.

 

7. ОЩЕ ЗА КОНТРАЦЕПТИВНИТЕ ТАБЛЕТКИ

Комбинираните противозачатъчни таблетки имат и други положителни ефекти върху здравето, освен контрацепцията.

. Вашият мензис може да стане по-слаб и по-кратък. В резултат на това намалява риска от поява на анемия. Болките, свързани с месечното Ви кървене може да намалеят или да изчезнат напълно.. Освен това има данни, че някои сериозни здравословни нарушения настъпват по-рядко при жените, използващи контрацептивни таблетки, съдържащи 0.05 mg етинил-естрадиол ("високо дозирани таблетки"). Това са доброкачествени заболявания на гърдата, кистите на яйчниците, инфекциите в малкия таз (тазово-вьзпалителна болест или PID), ектопична бременност (бременност, при която ембрионът се вгнездява извън матката), рак на ендометриума (лигавицата на матката) и яйчниците. Това най-вероятно се отнася и за ниско дозираните таблетки, но до сега това е потвърдено само за рака на ендометриума и яйчниците.

8. ИНСТРУКЦИИ ЗА СЪХРАНЕНИЕ

Не използвайте таблетките след обозначения на опаковката срок на годност. Съхранявайте таблетки при температура от 2°С до 30°С на сухо място, защитени от светлина. Не използвайте продукта ако забележите например промяна в цвета на таблетката, натрошаване или други видими признаци на увреждане. Пазете таблетките на недостъпно за деца място!

 

За информация и поръчки: