+359 878 292 513

ХЛОРНИТРОМИЦИН КАПС.250 МГ.2 Х 10

ХЛОРНИТРОМИЦИН КАПСУЛИ 250 МГ 2 Х 10

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: ACTAVIS

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: J01BA01


Описание

ХЛОРНИТРОМИЦИН


Хлорнитроцимин е лекарство отпускащо се по лекарско предписание. Хлорнитроцимин се използва за лекуване на инфекции. Хлорнитроцимин се използва за лекуване на корем тиф.

1.Показания:

Хлорамфениколът трябва да се прилага само при абсолютна необходимост при инфекции, причинени от чувствителни към него микроорганизми, неповлияващи се от други антимикробни средства, главно за лечение на коремен тиф и други салмонелози, при пневмонии и менингити, причинени от Haemophilus influenzae, като алтернативен антибиотик при сепсис, причинен от пиогенни стрептококи, пневмококи, гонококи, менингококи, анаеробни стрептококи и клостридии, уроинфекции с Gram (-) микроорганизми, неповлияващи се от други противомикробни средства. За лечение на костните прояви на бруцелоза.

2. Дозировка и начин на приложение

Chlornitromycin се прилага перорално в следните дози:
За възрастни - 250-500 mg 3-4 пъти дневно. В тежки случаи могат да се приложат до 4 g в денонощие, разпределени в 3-4 приема, под строг контрол на състоянието на кръвните показатели и тези на бъбречната функция.
За деца - 50 mg/kg тегло за 24 часа, разпределена в 3-4 приема.
Курсът на лечение не трябва да продължава повече от 10 дни.

3. Противопоказания

Свръхчувствителност към хлорамфеникол, бременност, костномозъчна хипоплазия, псориазис, екземи, микози. При новородени и недоносени да се прилага предпазливо! Да не се прилага едновременно с потискащи кръвотворния апарат препарати!

4. Специални предупреждения за употреба

Поради сериозните нежелани реакции, които може да предизвика, Chlornitromycin не се прилага за лечение на леки инфекции, простудни заболявания, възпаление на гърлото или за профилактика на бактериални инфекции.
Продуктът не се прилага при пациенти с данни за нарушена кръвотворна функция на костния мозък или нарушено съотношение на кръвните елементи. По време на лечение с Chlornitromycin се препоръчва мониторинг на кръвната картина за евентуална поява на левкопения, ретикулоцитопения и гранулоцитопения. За улеснение на клиничните изследвания и за осигуряване на постоянно наблюдение над пациента е добре той да бъде хоспитализиран. В случай на сериозни отклонения от кръвните показатели лечението с Chlornitromycin трябва да се прекрати. В повечето случаи тези реакции са обратими, но е възможно и усложняването им до апластична анемия. Необратимият тип апластична анемия може да се прояви няколко седмици или месеци след приключване на лечението с антибиотика.
Не се препоръчва повторение на курса на лечение с Chlornitromycin. Chlornitromycin не се прилага едновременно с други лекарства, потискащи функциите на костния мозък.
Chlornitromycin се прилага с особено внимание на болни с увредена чернодробна функция или сериозни бъбречни заболявания. В такива случаи дозата трябва се намали за да се избегне повишаване на плазмената концентрация на антибиотика.
При комбиниране на Chlornitromycin с друг антибактериален продукт е възможно да се достигне до свръхрастеж на нечувствителни микроорганизми и да се развие суперинфекция. Приемането на тези продукти трябва да се прекрати и да се назначи подходяща терапия според клиничната картина.
При поява на по-сериозни невротоксични реакции - главоболие, депресия, възпаление на очния нерв или периферни неврити, се налага спиране на лечението. В противен случай са възможни трайни увреждания.
Възможна е поява на алергични реакции - кожни обриви, треска, уртикария, ангиоедем. При такива пациенти лечението Chlornitromycin трябва да се преустанови и да се назначи подходяща терапия. При пациенти с алергична диатеза е необходимо особено внимание при прилагането на антибиотика. Chlornitromycin се прилага само в краен случай на пациенти с анемия, тъй като намалява ефекта на витамин B12 и желязо в хемопоетичните процеси.
Продължителното перорално приемане на Chlornitromycin може да инхибира синтеза на витамин К, в следствие на което да се удължи времето на кръвосъсирване.

5. Лекарствени и други взаимодействия

Едновременното приложение на Chlornitromycin с кумаринови антикоагуланти засилва техния противосъсирващ ефект, което може да доведе до кръвоизливи.
Лечението с Chlornitromycin на пациенти, приемащи перорални антидиабетични лекарства или инсулин може да предизвика състояние на хипогликемия.
Прилагането на Chlornitromycin на болни, приемащи антиепилептични средства от групата на фенитоина инхибира техния метаболизъм, като увеличава серумните им концентрации и съответно - токсичността им.
Едновременното прилагане на Chlornitromycin с витамин В12 и желязосъдържащи продукти възпрепятства еритропоетичното действие на желязото при желязодефицитни анемии и антианемичното действие на витамин В12 при мегалобластни анемии.
Chlornitromycin потенцира сънотворното действие на барбитуратите; намалява цитостатичното действие на циклофосфамид.
Chlornitromycin може да неутрализира действието на оралните контрацептивни продукти.
При лечение с Chlornitromycin не се препоръчва приемане на пиразолонови аналгетици и антипиретици (амидофен, аналгин, фенилбутазон) поради засилване на миелотоксичното им действие.

6. Приложение по време на бременност и кърмене

Приложението на Chlornitromycin по време на бременност е противопоказано, тъй като преминава плацентарната бариера и достига феталното кръвообращение. За новородените съществува риск от синдром на "сивото бебе", обикновено с летален изход.
Chlornitromycin се екскретира с майчиното мляко, затова е задължително прекъсване на кърменето докато трае курсът на лечение.

7. Влияние върху способността за шофиране и работа с машини

Не оказва влияние върху способността за шофиране и работа с машини.

8. Нежелани лекарствени реакции

При лечение с Chlornitromycin могат да се наблюдават следните нежелани лекарствени реакции:
- нарушения на кръвотворния апарат - апластична анемия, хемолитична анемия, тромбоцитопения, гранулоцитопения, левкопения; в редки случаи - левкемия;
- реакции от страна на гастроинтестиналния тракт - гадене, повръщане, диария, глосит, стоматит, ентероколит поради нарушение на нормалната чревна флора;
- невротоксични реакции - главоболие, лека депресия, в редки случаи - делириум, възпаление на очния нерв и други периферни неврити;
- алергични реакции - обриви, треска, уртикария, ангиодем, рядко - анафилаксия.
При болни от сифилис или тифна треска е възможна поява на реакцията на Jarisch-Herxheimer, като резултат от отделянето на ендотоксини.

9. Предозиране.

При предозиране обикновено се появява гадене, повръщане, обриви, треска, рядко - анафилаксия. При възникване на критична или животозастрашаваща реакция на болния незабавно се прилага епинефрин, интравенозни стероиди, антихистаминови препарати, обдишване с кислород, при нужда - интубация.

10. Фармакокинетични свойства:

Chloramphenicol се резорбира бързо и лесно в стомашно-чревния тракт. Терапевтични серумни концентрации се достигат обикновено 2-3 часа след перорален прием на доза от 1,0 g. При следващите приеми тези концентрации се повишават. Chloramphenicol прониква добре в тъканите и течностите на организма. Високи концентрации достига в черния дроб, бъбреците, цереброспиналната течност (дори при липса на възпалени менинги), синовиалната, плеврална и асцитна течност и стъкловидното тяло на окото. Chloramphenicol преминава през плацентата и достига феталното кръвообръщение. Екскретира се с кърмата.
Около 60% от антибиотика се свързва с плазмените протеини. При преминаване през черния дроб се метаболизират около 80-90% от наличната концентрация. Времето на полуживот на Chloramphenicol е 1,5 до 4 часа и може да се удължи при пациенти със сериозни бъбречни заболявания. Екскретира се главно с урината, като само 5-10% са в непроменен вид. Около 3% се екскретират с жлъчката и само 1% с фекалиите.

11. Фармакодинамични свойства:

  • Фармакотерапевтична група: Антибактериални лекарства. Амфениколи

 

  • АТС код: J01BA01

За информация и поръчки: