+359 878 292 513

ДУЛКОЛАКС ТАБЛ.5 МГ.Х 30

Дулколакс таблетки 5 МГ Х 30

Тегло: 50.00 гр.

Вижте още продукти от: AWD PHARMA

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа


Описание

ДУЛКОЛАКС 

 

Дулколакс е лекарство отпускащо се без лекарско предписание. Дулколакс се използва при хора с проблеми със запека. Дулколакс има слабително действие.

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ДУЛКОЛАКС И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?

ДУЛКОЛАКС е локално действащо слабително средство, което стимулира чревната перисталтика и омекотява изпражненията.

ДУЛКОЛАКС се използва за приложение при пациенти с констипация (затруднено изхождане), подготовка за диагностични процедури, преди и след оперативно лечение и при състояния, при които се изисква улесняване на дефекацията.

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ДУЛКОЛАКС

Не приемайте ДУЛКОЛАКС

ако сте алергични (свръхчувствителни) към бизакодил или към някоя от останалите съставки на ДУЛКОЛАКС;

  • ако имате преплитане на червата или чревна непроходимост
  • ако имате остър хирургически корем, включително апендицит или остро възпаление на червата;
  • ако Вашият организъм е силно обезводнен;
  • ако имате остра коремна болка, придружена от гадене и повръщане - това може да е показателно за по-тежки състояния;
  • ако имате редки вродени заболявания, които могат да доведат до несъвместимост с някои от помощните вещества на лекарствения продукт (вижте раздел Важна информация относно  някои от съставките на ДУЛКОЛАКС).


Обърнете специално внимание при употребата на ДУЛКОЛАКС

- ако Вие имате нужда от слабителни средства всеки ден или за продължителен период от време - трябва са се свържете с Вашия лекар, за да се установи причината за констипацията, тъй като продължителното приложение на високи дози може да доведе до нарушение на водния и електролитния баланс и понижаване на нивото на калий в кръвта (хипокалиемия); ако забележите чувство на жажда или повишено отделяне на урина, което може са  симптоми на дехидратиране, дължащо се на загуба на течности и може да бъде вредно при пациенти в напреднала възраст и при пациенти с бъбречни нарушения - трябва да преустановите приема на ДУЛКОЛАКС и да се свържете с Вашия лекар.

Може да се появи кръв в изпражненията, но това е обикновено е в лека форма и отшумява спонтанно.

Съобщени са прояви на замаяност и/или припадък при пациенти, лекувани с ДУЛКОЛАКС. Тези нежелани събития могат да бъдат свързани с констипацията (затруднена дефекация, коремна болка) и не са непременно свързани с приложението на бизакодил.

Децата не трябва да приемат ДУЛКОЛАКС без лекарско предписание.

Прием на други лекарства

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

При приемане на високи дози ДУЛКОЛАКС едновременното приложение на диуретици (отводняващи средства) или стероиди може да повиши риска от електролитен дисбаланс. Електролитният дисбаланс може да доведе до повишена чувствителност към сърдечни гликозиди (група лекарствени продукти, които се използват при сърдечна недостатъчност и нарушен сърдечен ритъм, например дигоксин).

Таблетките имат специално покритие и не трябва да се приемат с лекарствени продукти, намаляващи киселинността на горния стомашно-чревен тракт, такива като антиациди или инхибитори на протонната помпа.

Прием на ДУЛКОЛАКС с храни и напитки

Таблетките имат специално покритие и не трябва да се приемат с продукти, намаляващи киселинността на горния стомашно-чревен тракт, такива като мляко.

Бременност и кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата,  на което и да е лекарство.

Както всички лекарствени продукти, ДУЛКОЛАКС трябва да бъде приеман по време на бременност само по лекарско предписание. ДУЛКОЛАКС може да бъде приеман в периода на кърмене.

Шофиране и работа с машини

Не са провеждани проучвания за ефектите на ДУЛКОЛАКС върху способността за шофиране и работа с машини.

Въпреки това, трябва да знаете, че поради колика, свързана с констипацията може да получите замаяност и/или припадък. Ако получите колика трябва да избягвате потенциално опасни действия, като шофиране и работа с машини.

Важна информация относно някои от съставките на ДУЛКОЛАКС

Една таблетка съдържа 33,2 mg лактоза, което води до 66,4 mg в максималната препоръчвана дневна доза за лечение на констипация при възрастни и деца над 10 години. При подготовка за радиографски изследвания това води до 132,8 mg в максималната препоръчана дневна доза. Пациентите с вродена непоносимост към  галактоза, например галактоземия, не трябва да приемат този лекарствен продукт.

Една таблетка съдържа 23,4 mg захароза, което води до 46,8 mg в максималната дневна доза за лечение на констипация при възрастни и деца над 10 години. При подготовка за радиографски изследвания това води до 93,6 mg в максималната препоръчвана дневна доза. Пациентите с вродена непоносимост към фруктозата не трябва да приемат този лекарствен продукт.

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ ДУЛКОЛАКС?

Винаги приемайте ДУЛКОЛАКС точно както е описани в тази листовка или както Ви е казал Вашият фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Обичайната доза е:

Краткосрочно лечение на констипация:

Възрастни и деца над 10 години:

1-2 таблетки (5-10 mg) дневно преди лягане.

Деца 2 -10 години:

1 таблетка (5 mg) дневно преди лягане. Деца на възраст 10 години или по-малки с хронична или персистираща констипация не трябва да бъдат лекувани без лекарско предписание.

Начин на приложение

Трябва да приемате таблетките вечер, за да предизвикат дефекация на следващата сутрин. Таблетките трябва да се поглъщат цели, със съответното количество течност (но не и мляко, вижте раздел "Прием на ДУЛКОЛАКС с храни и напитки").

Таблетките не трябва да се приемат с продукти, намаляващи киселинността на горния стомашно-чревен тракт, такива като мляко, антиациди или инхибитори на протонната помпа, за да не се разтвори преждевременно стомашно-устойчивото покритие на таблетките.

При подготовка за диагностични процедури и преди операция

При подготовка за диагностични процедури и преди операция приложението на ДУЛКОЛАКС трябва да се осъществява под лекарски контрол.

Възрастни и деца над 10 години:

За да се постигне пълно освобождаване на чревния тракт, препоръчителната дозировка за възрастни е

2 таблетки (10 mg) приети сутринта и 2 таблетки (10 mg), приети вечерта преди изследването и прилагане на слабително средство с незабавно действие (напр. супозитория) на следващата сутрин.

Деца 4-10 години:

Препоръчителната дозировка за деца на 4 години и по-големи е 1 таблетка (5 mg), приета вечерта и прилагане на слабително средство с незабавно действие за деца (напр. супозитория) на следващата сутрин.

Ако сте приели използвали повече от необходимата доза ДУЛКОЛАКС

Ако приемете по-голяма от необходимата доза ДУЛКОЛАКС, трябва да потърсите съвет от Вашия лекар или фармацевт.

Ако се приемат високи дози, могат да се наблюдават воднисти изпражнения, коремни спазми и загуба на течност, калий и други електролити.

Хроничното предозиране с ДУЛКОЛАКС, както при всички лекарствени продукти, може да предизвика хронична диария, коремни болки, намалено съдържание на калий в кръвта, вторичен хипералдостеронизъм (повишена продукция на хормона алдостерон, който контролира нивата на натрий и калий в кръвта) и бъбречнокаменна болест. Случаи на увреждане на бъбречните тубули (вид бъбречно нарушение), метаболитна алкалоза (нарушение на киселинно-основното равновесие и мускулна слабост, вследствие на намалено съдържание на калий в кръвта, са описани в резултат на хронична злоупотреба със слабителни средства.

Ако сте пропуснали да приемете ДУЛКОЛАКС

Ако пропуснете доза, вземете я веднага щом се сетите, но не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.

Ако сте спрели приема употребата па ДУЛКОЛАКС

ДУЛКОЛАКС трябва да се приема само, когато е необходимо и трябва да се прекрати употребата при отшумяване на симптомите.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, ДУЛКОЛАКС може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Използвани са следните честотни категории:

много чести: повече от 1 при 10 пациенти;

чести: 1 до 10 при 100 пациенти;

нечести: 1 до 10 при 1 000 пациенти ;

редки: 1 до 10 при 10 000 пациенти;

много редки: по-малко от 1 при 10 000 пациенти;

с неизвестна честота: от наличните данни не може да бъде направена оценка

Нарушения на имуииата система

редки: свръхчувствителност

с неизвестна честота подуване на кожата на лицето и лигавицата на устната кухина или гърлото,

което може да причини затруднение в дишането (ангионевротичен оток), бързо прогресиращи, животозастрашаващи алергични (анафилактични) реакции

Нарушения на метаболизма и храненето с неизвестна честота дехидратация (загуба на вода)

Нарушения на нервната система нечести: замаяност

редки: припадък

Замаяност и припадък, могат да се дължат на констипацията (билка при дефекация, коремна болка) и да не са свързани с употребата на бизакодил.

Стомашно-чревни нарушения

чести: коремни спазми, коремна болка, диария, гадене

нечести: коремно неразположение, повръщане, кръв в изпражненията, дискомфорт в ануса и ректума

с неизвестна честота: възпаление на червата
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ДУЛКОЛАКС?

Този лекарствен продукт не изисква специални условия за съхранение.
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте ДУЛКОЛАКС след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа ДУЛКОЛАКС?

Активното вещество е 5 mg бизакодил.

Другите съставки са лактоза, царевично нишесте, разтворимо нишесте, глицерол, магнезиев стеарат, захароза, талк, арабска гума, титанов диоксид, еудрагит L100 и S100, рициново масло, макрогол 6000, жълт железен оксид (Е 172), бял пчелен восък, карнаубски восък, шеллак.

Как изглежда ДУЛКОЛАКС и какво съдържа опаковката?

Бели непрозрачни блистери, поставени в картонена опаковка. Опаковката съдържа 10 или 30 стомашно-устойчиви таблетки.

Притежател на разрешението за употреба

Boehringer Ingelheim International GmbH Binger Strasse 173 D-55216 Ingelheim am Rhein Германия

Производител

Delpharm Reims

10 Rue Colonel Charbonneanx

51100 Reims

Франция

За информация и поръчки: