+359 878 292 513

ХЕЛИЦИД КАПС.20 МГ.Х 14

ХЕЛИЦИД КАПС.20 МГ.Х 14 ХЕЛИЦИД КАПСУЛИ 20 МГ Х 14

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: ZENTIVA

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: A02BC01


Описание

ХЕЛИЦИД


Хелицид редуцира киселините в стомаха. Хелицид се използва за лечението на язви с стомаха. Хелицид е средство против язва.

Противоязвено средство, инхибитор на протонната помпа

Действие:

Хелицид (омепразол) намалява отделянето на киселина в стомаха.

Показания:

Лекарственият продукт е предназначен за възрастни, юноши и деца над 1 година.Хелицид може да се използва както за краткотрайно така и за продължително лечение на:

- язви на стомаха и дванадесетопръстника;

- язви на стомаха и дванадесетопръстника, причинени от употребата на лекарствени продукти, успокояващи болки и възпаления на ставите и мускулите (ерозии и язви на стомаха и дванадесетопръстника, причинени от употребата на нестероидни антиревматични противовъзпалителни средства);

- язви на дванадесетопръстника и стомаха с бактериална инфекция на стомаха (ерадикация на Helicobacter pylori);

- възпаление на хранопровода, предизвикано от връщане на стомашното съдържимо в хранопровода (рефлукс езофагит) при възрастни и деца над 1 година;

- заболяване със симптоми (като например киселини в стомаха) предизвикани от връщане на стомашното съдържимо в хранопровода (симптоматично рефлуксно заболявяне на хранопровода);

- храносмилателен дискомфорт, изразяващ се чрез болки в епигаструма, както и в други части на стомаха, киселини от стомаха, излив на кисело или горчиво стомашно съдържание в хранопровода и нарушаване на апетита от общ характер (диспепсия);

- засилена секреция на стомашна киселина, предизвикана от повишения синтез на хормона гастрин поради тумор на панкреаса (синдром на Zollinger-Ellison).

Хелицид също се прилага за предпазване от аспириране (поглъщане) на стомашното съдържимо по време на операции, при пациенти под пълна упойка (профилактика на аспирацията на стомашното съдържание).

Противопоказания:

Хелицид не трябва да се използва в случай, че сте алергични към омепразол или някое от помощните вещества (напр. под формата на обрив). Поради това Вашият лекар трябва да бъде информиран за необичайни Ваши реакции спрямо други лекарствени продукти. Лекарственият продукт трябва да се използва само по лекарско предписание.

Специални предупреждения и предпазни мерки при употреба:

При пациенти в напреднала възраст и такива с увредена бъбречна функция дозировката на Хелицид не трябва да бъде променяна.При пациенти с тежкко чернодробно увреждане едва ли е необходима по-висока доза от 10-20 mg дневно.Хелицид не оказва влияние върху способността за шофиране или работа с машини.

Лекарствени взаимодействия:

Действието на Хелицид и това на други едновременно приемани лекарствени продукти могат взаимно да се повлияят. Вашият лекар трябва да бъде информиран за всички лекарствени продукти, които използвате понастоящем или които възнамерявате да използвате, независимо дали по лекарско предписание или отпускани без рецепта. Ако друг лекар Ви предпише или препоръча друг лекарствен продукт, информирайте го, че вече употребявате Хелицид. Едновременната употреба на Хелицид може да повлияе лечението на гъбични инфекции с кетоконазол или итраконазол, лечението на безпокойство с диазепам, съсирването на кръвта при лечение с варфарин и прилагането на фенитоин при епилепсия. Ефикасността на Хелицид не се влияе от едновременното приемане на храна, използването на лекарствени продукти за понижаване на киселинността на съдържанието на стомаха (антиациди) и такива за лечение на възпаления и болки в ставите и мускулите (нестероидни противоревматични противовъзпалителни средства).Ако възнамерявате да забременеете, ако сте бременна или кърмите трябва винаги да бъдете много внимателна когато употребявате някакъв лекарствен продукт. Уведомете Вашия лекар ако забременеете или кърмите и Ви е предписан Хелицид.

Дозировка и начин на приложение

Точната дозировка трябва винаги да се определя от лекаря. Когато употребявате Хелицид следвайте указанията дадени от Вашия лекар, независимо, че те може частично да се различават от препоръките в тази информационна листовка.

Язва на дванадесетопръстника, язва на стомаха и рефлукс езофагитВ зависимост от тежеста на заболяването се препоръчва използването на 20-40 mg Хелицид, веднъж дневно за период от 2 до 8 седмици.

При деца с рефрукс езофагит и тегло от 10 до 20 kg препоръчваната доза е 10 mg Хелицид веднъж дневно и 20 mg веднъж дневно при деца с телесно тегло над 20 kg.

За предпазване от повторно образуване на язва на дванадесетопръстника или рефлукс езофагит се препоръчва употреба на 10-40 mg Хелицид веднъж дневно за дълъг период от време.

За предпазване от стомашна язва се препоръчва продължителна употреба на 20-40 mg Хелицид веднъж дневно.Симптоматично рефлуксно заболяване на хранопроводаПрепоръчват се 10-20 mg Хелицид веднъж дневно за период от 4 седмици.Диспепсия (храносмилателни смущения)

За премахване на симптомите на диспепсия (коремна болка, храносмилателни смущения) се препоръчва приемането на 10-20 mg Хелицид дневно за период от 4 седмици. Ако за това време не настъпи подобрение на състоянието Ви, потърсете отново Вашия лекар за съвет и по-нанатъшни изследвания.

За лечение на язви се препоръчва 20 mg Хелицид веднъж дневно за период от 4 до 8 седмици.

За предпазване от образуването на нови язви, докато продължава лечението с антиревматични средства, се препоръчва да се приема 20 mg Хелицид веднъж дневно за дълъг период

.Ерадикация на Helicobacter pylori при язви на стомаха и дванадесетопръстникаОбикновено, 40 mg Хелицид веднъж дневно или 20 mg два пъти дневно в комбинация с антибактериални средства.Хелицид в комбинация с два антибактериални лекарствени продуктаХелицид, амоксицилин и кларитромицин два пъти дневно за период от 1 седмица; или Хелицид, кларитромицин и метронидазол (или тинидазол) два пъти дневно за период от 1 седмица; или Хелицид, амоксицилин и метронидазол три пъти дневно за период от 1 седмица.

Хелицид, комбиниран с един антибиотик

Хелицид 40-80 mg дневно и амоксицилин два пъти дневно за период от 2 седмици; или Хелицид 40 mg дневно и кларитромицин три пъти дневно за период от 2 седмици.Ако Вашите здравословни проблеми продължават, една от тези схеми може да бъде повторена по препоръка на Вашия лекар.

Синдром на Zollinger-Ellison

При започване на лечението се препоръчва приемането на 60 mg Хелицид веднъж дневно. Дозировката трябва да бъде определена индивидуално и лечението продължава съгласно указанията на лекаря. Ако дневната доза превишава 80 mg препоръчва се да се раздели на две отделни дози.

Профилактика на аспирирането

Хелицид 40 mg, приет вечерта преди операцията и 40 mg, приети сутринта, в деня на операцията.

Хелицид трябва да се приема сутрин, най-добре преди хранене или по време на хранене, съгласно указанията на лекаря. Капсулите се гълтат цели, без да се раздробяват или чупят, с достатъчно количество течност.Ако се затруднявате с преглъщането на целите капсули, можете да постъпите по следния начин: отворете капсулата над чаша с течност (напр. вода за пиене, плодов сок, айрян или кисело мляко) като разделите двете части на капсулата и изсипете съдържанието (микропелети) в течността, разбъркайте и изпийте не по-късно от 30 минути. Изплакнете чашата с малко от същата течност и изпийте отново. Не трябва да остават твърди частици от съдържанието на капсулата по стените на чашата. Тази процедура може да се прилага и когато Хелицид е предписан на малки деца.

Капсулите могат да бъдат отворени и по следния начин: оставят се във вода или плодов сок да набъбнат за 1-2 минути и съдържанието се изпива, без да се раздробяват набъбналите капсули.

Ако забравите да вземете редовната си доза, вземете я колкото е възможно по-бързо, след като сте се сетили за това. Ако, обаче, времето за следващата редовна доза е наближило, изчакайте и вземете редовната си доза, съгласно графика. Не вземайте двойна доза.

Предозиране

Не взимайте (употребявайте) повече капсули, отколкото Ви е предписал Вашия лекар. Поради това, че не са наблюдавани симптоми на предозиране при пациенти, приели много високи дози омепразол, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт в случай на предозиране или инцидентно поглъщане на повече капсули от дете. Индивидуални дози до 560 mg не водят до сериозни симптоми.

Нежелани лекарствени реакции

Хелицид обикновено се понася добре. Нежеланите лекарствени реакции, които могат да се проявят въпреки този факт, обикновено са умерени и отшумяват след прекъсване на лечението.

Следните нежелени лекарствени реакции могат да се наблюдават: главоболие, диария, запек, коремна болка, позиви за повръщане, повръщане и метеоризъм.

Рядко се появяват обриви, сърбеж и/или копривна треска, чувство за сърбеж по кожата (парене, бодежи или точно обратното, липса на чувствителност на кожата), замаяност, трудно заспиване, сънливост или виене на свят.

Нечесто са възможни следните реакции: алергия към слънчева светлина, сериозни реакции на кожата, косопад, болки в ставите и мускулите, мускулна слабост, усещане за сухота в устата, възпаление на лигавицата на устата, гъбични инфекции на храносмилателния тракт, прояви на неориентираност, агресия, обърканост и нарушени възприятия (преди всичко при пациенти с тежки чернодробни нарушения), възпаления на бъбреците и възпаления на черния дроб с или без изявена жълтеница, влошени чернодробни функции, нарушено кръвообразуване (намален брой на белите кръвни клетки и тромбоцитите) и гинекомастия.

Възможно е да се наблюдават и следните реакции: треска, чувство за натиск в гръдния кош, тежки алергични реакции (анафилактичен шок), засилено потене, неясно виждане, нарушени вкусови усещания, понижени нива на натрий в кръвта и при пациенти в общо тежко състояние - обърканост, безпокойство, депресия или халюцинации.Информирайте Вашия лекар за възможни нежелани лекарствени реакции или други необичайни реакции, които Ви безпокоят или не отшумяват.

Съхранение

Да се съхранява при температура под 25ºС, в добре затворена оригинална опаковка, защитен от влага.Продуктът е чувствителен към влага, поради това капачката съдържа сушител. Флаконът трябва да се затвори плътно незабавно след всяка употреба на лекарствения продукт.

Срок на годност

3 години

Внимание

Да не се употребява след изтичане срока на годност, обозначен върху опаковката.

Да се съхранява на място, недостъпно за деца!

За информация и поръчки: