+359 878 292 513

РОСУВАНОР ТАБЛ.10 МГ.Х 30

РОЗУВАНОР ТАБЛЕТКИ 10 МГ Х 30

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: TEVA Pharmaceutical

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: C10AA07


Описание

РОЗУВАНОР ТАБЛЕТКИ


Какво представлява Розуванор и за какво се използва?

Розуванор таблетки съдържа активното вещество розувастатин /като розувастатин калций/. Розуванор таблетки принадлежи към група лекарства наречени статини. Те се използват за корекция на нивото на мазнините в кръвта наречени липиди, най-честият, от които е холестерола.
В кръвта съществуват различни видове холестерол - "лош" холестерол и "добър" холестерол. Розуванор може да намали нивата на "лошия" холестерол и триглицеридите и да повиши нивата на "добрия" холестерол в кръвта.
Розуванор действа като подпомага блокирането на производството в организма на "лош" холестерол и подобрява възможността на организма да го отстрани от кръвта.
Розуванор Ви е предписан, защото имате високо ниво на холестерол. Това означава, че сте в риск от сърдечен пристъп или мозъчен инсулт.

Защо е важно да продължите да приемате Розуванор?

Вие трябва да продължите да приемате Розуванор, дори и ако Вашият холестерол е достигнал подходяща стойност, тъй като той предотвратява повторното повишаване на холестерола. 
Независимо от това, трябва да спрете приема му, ако така Ви посъветва Вашият лекар или забременеете.
Докато приемате Розуванор, трябва да продължите да спазвате понижаващата холестерола диета и да правите упражнения.
При повечето хора високият холестерол не се усеща, тъй като той не предизвиква никакви симптоми. Все пак, ако се остави нелекуван, мастните отлагания могат да задебелят стените на кръвоносните съдове и така да ги направят по-тесни.
Понякога тези стеснени кръвоносни съдове се запушват, което спира притока на кръв към сърцето или мозъка, като по този начин предизвикват сърдечен пристъп или инсулт. Ако коригирате нивата на холестерола, можете да намалите риска от сърдечен пристъп или инсулт.

Преди да приемете Розуванор

Не приемайте Розуванор ако:

- сте алергични към розувастатин или към някоя от останалите съставки на Розуванор. Алергичната реакция може да включва обрив, сърбеж, затруднено дишане или оток на лицето, устните, гърлото или езика.
- ако сте бременна или кърмите. Ако забременеете докато приемате Розуванор, спрете приема му веднага и информирайте Вашия лекар. Жените трябва да се предпазват от бременност докато приемат Розуванор като използват подходящи предпазни средства.
- имате чернодробно заболяване
- имате тежко бъбречно заболяване
- имате повтарящи се или необясними болки в мускулите
- приемате лекарство, което съдържа вещество наречено циклоспорин.

Освен това, НЕ приемайте Розуванор, ако Вие:

- имате умерено тежко бъбречно заболяване
- щитовидната Ви жлеза не функционира добре
- сте имали каквито и да са повтарящи се или необясними болки в мускулите, лична или фамилна анамнеза за мускулно заболяване или предшестващо мускулно заболяване, появило се при предишен прием на друго понижаващо холестерола лекарство.
- редовно пиете големи количества алкохол
- сте с азиатски произход
- приемате други лекарства наречени фибрати, за понижаване на нивото на холестерола.

Обърнете специално внимание при употребата на Розуванор

Розувастатин не трябва да се дава на деца и юноши под 18 години

Прием на други лекарства:

Информирайте Вашия лекар, ако приемате, което и да е от следните:
- циклоспорин
- варфарин
- фибрати
- някое друго лекарство използвано за понижаване на холестерола
- лекарства за нарушено храносмилане
- еритромицин
- перорални контрацептиви
- хормонозаместителна терапия
- лопинавир/ритонавир

Прием на Розуванор с храни и напитки:

Розуванор може да се приема с или без храна.

Бременност и кърмене:

Не приемайте Розуванор, ако сте бременна или кърмите. Ако забременеете докато приемате Розуванор, спрете приема му веднага и се обадете на Вашия лекар. Жените трябва да се предпазват от бременност докато приемат Розуванор, като използват подходящи средства за предпазване.

Шофиране и работа с машини:

Повечето хора могат да шофират или да работят с машини докато приемат Розуванор - той няма да повлияе техните способности. Все пак, някои хора се чувстват замаяни по време на лечението с Розуванор. Ако това се случи, преди да се опитате да шофирате или да работите с някакви инструменти или машини, консултирайте се с Вашия лекар.

Важна информация относно някои от съставките на Розуванор:

Пациентите, които имат непоносимост към лактоза, трябва да знаят, че Розуванор филмирани таблетки съдържат малко количество лактоза. Обвивката на таблетката от 5 мг съдържа сънсет жълто /Е110/, а тези от 10 мг, 20 мг, 40 мг съдържат кармозин /Е122/. Тези оцветители може да предизвикат алергични реакции.


Как да приемате Розуванор?

Обичайната доза се приема веднъж дневно с или без храна. Поглъщайте препоръчаната доза таблетки с малко вода.

Начална доза
Вашето лечение с Розуванор трябва да започне с доза от 5 мг или 10 мг, дори и ако сте приемали по-високи дози на други понижаващи холестерола лекарства. Изборът на начална доза ще зависи от:
- нивото на холестерола
- степента на риск да получите сърдечен пристъп или инсулт
- дали имате рисков фактор, който да Ви направи по-чувствителни към възможните нежелани реакции.

Повишаване на дозата и максимална дневна доза
Вашият лекар може да реши да увеличи Вашата доза. Това се налага, за да приемате подходящото за Вас количество Розуванор. Ако сте започнали с доза от 5 мг, Вашият лекар може да реши да я удвои до 10 мг, след това 20 мг и накрая до максималната от 40 мг, ако е необходимо. Ако сте започнали с начална доза от 10 мг, Вашият лекар може да реши да я удвои до 20 мг, а след това до максимум 40 мг, ако това е необходимо. Между всяко коригиране на дозата, трябва да има интервал от четири седмици.
Максималната дневна доза от 40 мг Розуванор се предписва само на пациенти с висок холестерол и висок риск от сърдечни пристъпи или инсулт, чиито нива на холестерола не са се понижили достатъчно с 20 мг.

Прием на таблетките

Поглъщайте всяка таблетка цяла с някаква напитка или вода. Не я дъвчете

Приемайте Розуванор веднъж дневно. Можете да го приемате по всяко време на деня. Опитайте се да приемате Вашите таблетки по едно и също време всеки ден, за да Ви е по-лесно да запомните да ги вземате.

Редовно изследване на холестерола
Важно е да посещавате Вашия лекар за редовно изследване на холестерола, за да сте сигурни, че холестеролът Ви е достигнал и се задържа на добро ниво.

Ако сте приели повече от необходимата доза Розуванор

Обадете се на Вашия лекар.

Ако сте пропуснали да приемете Розуванор

Вземете пропуснатата доза възможно най-скоро. Все пак, ако е наближило времето за Вашата следваща доза, пропуснете предната и продължете както обичайно. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако сте спрели приема на Розуванор

Това решение трябва да бъде взето само със съгласието на Вашия лекар.


Възможни нежелани реакции:

Спрете приема на Розуванор и незабавно потърсете медицинска помощ, ако имате някоя от следните алергични реакции:
- затруднено дишане с или без оток на лицето, устните, езика и/или гърлото
- оток на лицето, устните, езика и/или гърлото, който може да предизвика затруднено преглъщане
- силен сърбеж по кожата

Чести - главоболие, замайване, запек, гадене, болка в корема, мускулна болка, повишено количество белтък в урината, чувство за слабост

Нечести - обрив, сърбеж и уртикария

Редки - силна стомашна болка, мускулна увреда - като предпазна мярка, спрете приема на Розуванор и се консултирайте с Вашия лекар незабавно, ако получите необичайни болки в мускулите, които продължават по-дълго от очакваното. 
- тежка алергична реакция - проявите включват оток на лицето, устните, езика и/или гърлото, затруднено преглъщане и дишане, силен сърбеж по кожата, повишение на чернодробните ензими в кръвта.

Много редки - увреждания на нервите на ръцете и краката, загуба на паметта, следи от кръв  в урината, болка в ставите, пожълтяване на кожата и бялото на очите, възпаление на черния дроб

Неизвестни - течнокашави изпражнения, тежко състояние с образуване на мехури и излющване на кожата, устата, очите и половите органи, известно като синдром на  Stevens-Johnson, нарушения на съня, включително безсъние и кошмари, сексуални нарушения, депресия, проблеми при дишане, включващи постоянна кашлица и/или затруднено дишане или повишена температура.

За информация и поръчки: