+359 878 292 513

МАДОПАР ДИСП ТАБЛ 125МГ Х 30 БР.

МАДОПАР ТАБЛЕТКИ 125 МГ Х 100

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: F.HOFFMANN-LA ROCHE

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: N04BA02


Описание

МАДОПАР

 

Мадопар е лекарство отпускащо се по лекарско предписание. Медопар се използва за лечение на болестта на Паркинсон. Мадопар съдържа леводопа.

Мадопар съдържа лекарствените съставки леводопа, която е антипаркинсоново средство и бензеразид (под фор­мата на хидрохлорид), която е карбоксилазен инхибитор и подпомага действието на леводопа.

Всяка таблетка съдържа 200 mg леводопа и 50 mg бензеразид.

Манитол като помощна съставка.
 
ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА МАДОПАР?

Мадопар се използва за лечение на Паркинсонова болест.

Извесно е, че в определени части на мозъка при хората с това заболяване се съдържа в недостатьчно коли­чество веществото допамин. Признаците на заболяването са забавени движения, схванати мускули и треперене, като тези признаци може да са изразени по много различен начин при отделните пациенти. В мозъка леводопа се превръща в допамин и повишава количеството му в мозъка до нормалните нива. Бензеразид не навлиза в мозъка, но се използва за предотвратяване на превръщането на леводопа в допамин извън мозъка. Това пома­га да се намалят нежеланите реакции в други части на тялото. Като се приема това лекарство, признаците на заболяването на Паркинсон при пациентите намаляват.

КОГА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВА МАДОПАР?

 • Ако сте алергични към Мадопар или някоя от съставките му;
 • Ако имате хормонално нарушение, като например повишена функция на щитовидната жлеза;
 • Ако имате бъбречно, чернодробно или сърдечно заболяване;
 • Ако страдате от нервно или психиатрично заболяване;
 • Ако имате глаукома със затворен ъгъл (високо очно налягане);
 • Ако имате или сте имали рак на кожата (малигнен меланом);
 • Ако сте взимали лекарства, извесни като инхибитори на моноаминооксидазата през последните 14 дена (с изключение на селективни МАО инхибитори, като моклобемид или сележелин);
 • Ако сте бременна или кърмите;
 • Ако сте под 25 години (понеже може да се засегне растежа на костите);


КОГА ТРЯБВА ДА БЪДЕТЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВНИМАТЕЛНИ С МАДОПАР?

Уверете се дали Вашия лекар е информиран, че:

 • Ви предстои хирургична операция;
 • имате белодробно заболяване;
 • имате язва на стомаха;
 • имате остеомалация (размекване на костите);
 • имате бронхиална астма, тъй като лекарството, което може да взимате за това заболяване (симпатикомиметично лекарство) може да взаимодейства с Вашето лечение;
 • взимате лекарство за високо кръвно налягане;
 • взимате някои от следните лекарства:


- инхибитори на моноаминооксидазата - използват се за лечение на депресии;
- резерпин - използва се за лечение на високо кръвно налягане;
- железен сулфат - използва се за лечение на недостатъчност на желязо;
-тетрабеназин или трихексифенидил - използва се за потискане на ненормални движения като треперене (тремор);
- метоклопамид - използва се за потискане на гадене;
- фенотиазиди, тиоксантини, бутриофенони - всичките се използват за лечение на някои психиатрични прояви, включително при тежка тревожност (психомоторна възбуда), гадене;
- амфетамини - лекарства, които стимулират нервната система;
- папаверин - използва се за лечение на импотентност;
- опиати (напр. морфин ) - използва се при болки;

Всички други лекарства за лечение на Паркинсонова болест (т.е. антихолинергици, амантадин, допаминови агонисти, СОМТ инхибитори), или всички други лекарства, които повлияват нервната система, както и такива които не са Ви предписани от лекар. Това е особено важно, защото употребата на няколко лекарства еднов­ременно може да засили или да отслаби действието им.

Вашият лекар може да поиска да провежда някои периодични изследвания като например на кръв и урина, чес­тотата на пулса и кръвното налягане.

Мадопар може да повлияе върху резултатите при изследване на нивото на захарта или други съединения в кръв­та. Ако сте диабетик може да се наложи по-често от обикновено да проследявате нивата на кръвната захар. Ако по време на лечението състоянието Ви се подобри, подновете физическата си активност постепенно, тъй като ако се напрегнете много за кратък период, може да получите травми.

ВАЖНО: Мадопар може да повлияе способността ви за шофиране илп работа с машини, като предизвика сън­ливост или психиатрични нарушения. Ако сте в такова състояние, не шофирайте и не работете с машини.

МОЖЕ ЛИ МАДОПАР ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ?

Не взимайте това лекарство по време на бременност. Уведомете вашия лекар ако сте бременна, предполагате, че сте бременна или планирате да забременеете. Майки, които кърмят, не трябва да използват това лекарство.

КАК ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМА МАДОПАР?

Винаги взимайте Мадопар точно така, както Ви инструктира Вашия лекар. Лекарят ще Ви го предпише в подходяща за Вас доза. Дозата зависи от индивидуалните Ви симптоми и как се повлиявате от Мадопар. Обикновено лечение­то започва с ниски дози, като например таблетка (62.5 mg), три или четири пъти дневно, но Ващия лекар може да започне и с по-висока доза. След три до седем дни, ако е необходимо, лекарят ще Ви увеличи дозата. По пра­вило средната поддържаща доза е половин таблетка Мадопар 250, четири до осем пъти дневно; максималната не­обходима доза обикновено не превишава 3 таблетки Мадопар 250 на ден. Големината на индивидуалната доза и начина, по който се взимат през деня трябва да се приспособи според индивидуалните нужди на отделния пациент. Ако преди това сте взимали леводопа или друга комбинация от леводопа и декарбоксилазен инхибитор, Вашият лекар може да преустанови лечението Ви в деня преди да започнете Мадопар и след това да приспособи доза­та Ви индивидуално.

Взимайте Мадопар по време на хранене или непосредствено след това и приемайте таблетките с вода.

Ако пропуснете да вземете дозата си , никога не компенсирайте пропуснатата доза, като удвоявате следваща­та. Вместо това просто продължете със следващата доза, когато трябва, въпреки че междувремено може да по­чувствате някои от симптомите на болестта на Паркинсон.

Не променяйте сами предписаната Ви доза. Ако смятате, че ефекта на Вашето лекарството е твърде слаб или твърде силен, обсъдете го с Вашия лекар.

Ако приемете твърде много таблетки или някой друг инцидентно вземе вашето лекарство, незабавно се вър­жете с вашия лекар, фармацевт или най-близката болница

КОГА И КАК СЕ СПИРА ЛЕЧЕНИЕТО С МАДОПАР?

Вашият лекар ще Ви посъветва кога трябва да спрете да взимате лекарството. Обикновено Мадопар се взима за продължителен период, защото замества веществото допамин, което не се произвежда в достатъчни количес­тва при пациентите с болестта на Паркинсон.

Трябва да уведомите Вашия лекар, ако искате да спрете да взимате лекарството. Въпреки, че се случва рядко, рязкото спиране на лекарството може да предизвика сериозни нежелани реакции. Например има съобщения за невролептичен злокачествено-подобен синдром с хипертермия (силно повишена телесна температура) след вне­запно спиране на лекарства, съдържащи леводопа. За да се предотвратят такива реакции, Вашият лекар ще ви посъветва как да спрете лечението.

КАКВИ ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ МАДОПАР?

Освен полезните ефекти на Мадопар, възможно е по време на лечението да възникнат нежелани реакции, дори и когато се приема според указанията.

При започване на лечението може да възникнат загуба на апетит, гадене, повръщане и диария. Обикновено таки­ва прояви могат да се овладеят, ако Мадопар се взима непосредствено след хранене, или се приема с достатъч­но количество храна или течности, или дозата се увеличава постепенно. Също могат да възникнат промени в сър­дечния ритъм или кръвното налягане. Психиатричните проблеми са обичайни при паркинсониците, включително и при тези, които са лекувани с леводопа. Те включват приповдигнато настроение, агресивност, илюзии, виждане на несъществуващи хора или предмети, оташчване на сериозни психични разтройства. Могат да възникнат и на­рушения на съня, чувство на неспокойство, тревога, потиснато настроение и други психиатрични прояви. В по-късни етапи на лечението след като лекарството е използвано много години, може да възникнат и други нежелани реакции. Най-честите такива реакции са неконтролируеми, необичайни движения на ръцете, краката, лицето и езика. Те могат да изчезнат при промяна на дозата или оптимизиране на времето на приема. При при­ем на лекарството за дълги години може да се промени отговорът към лечението. Може да се включат епизо­ди, когато движенията се затрудняват (/геещУзамръзване), поява на симптомите преди приема на следващата доза (влошаване в края на дозата) или внезапна смяна на периоди с добро овладяване на симптомите ("on" периоди) с периоди с по-лошо овладяване ("off"периоди). В такива случаи може да помогне разделянето на дневната доза на по-малки части, които се приемат по-често. Има случайни съобщения за кьрвене от червата, горещи вълни, изпотяване и сънливост при пациенти, приемащи леводопа. Понякога урината може да бъде оц­ветена в червено и да потъмнява, когато престои. Тези промени се дължат на метаболитите на лекарството и не са повод за притеснение.

Изследванията на кръвта може да показават повишение на стойностите чернодробните ензими, пикочната кисе­лина в серума и уреята в кръвта.

При някои хора може да се появят промени във вкуса или кожни алергични реакции (сърбеж, обрив). Ако получите такива реакции или други нежелани ефекти, консултирайте с Вашия лекар или фармацевт

Фармакокинетични свойства:

Още в чревната лигавица 90% от приетата доза леводопа се декарбоксилира до допамин. Около 9% от леводопа се метаболизира в кръвта и черния дроб и едва 1% преминава в мозъка. Това прави необходимо използването на високи ДД (до 4 g) леводопа за получаване на терапевтичен ефект, което се съпровожда често от НЛР. При по-продължително прилагане на препарата в ликвора и урината се повишава нивото на неговия метаболит - хомованилова киселина. При някои болни с генетично обусловени отклонения в метаболизма на леводопа (при които преобладава трансаминирането пред декарбоксили-рането) може да не се получи лечебен ефект.
Прилагането съвместно с ДОПА-декарбоксилазен инхибитор увеличава количеството на леводопа, което преминава през хематоенцефалната бариера.
3.2. Фармакодинамични свойства:

Фармакотерапевтична група: Антипаркинсонични лекарства.

Леводопа преминава кръвно-мозъчната бариера (за разлика от допамина) и под влияние на ензима DOPA-декарбоксилаза се превръща в допамин.
Така в нигростриалната система се коригира допаминовият дефицит и се възстановява нарушеното равновесие между холинергичната и допаминергичната медиация. Леводопа намалява пролактиновата секреция чрез засилване образуването на пролактин-инхибиращ фактор (допамин) в хипоталамуса.

КАК ТРЯБВА ДА СЕ СЪХРАНЯВА МАДОПАР?

 • Съхранявайте го при температура под 25°С. Дръжте опаковката здраво затворена.
 • Съхранявайте това лекарство на места, където децата не могат да го достигнат и видят.
 • Лекарството не трябва да се използва след изтичане на отбелязата върху опаковката дата (годен до). Върне­те неизползваните таблетки в аптеката. Запазете ги само, ако Вашия лекар Ви посъветва така.


Това лекарство е за Вас. Единствено лекар може да Ви го предпише. Не го давайте на други
хора. То може да им навреди, дори ако имат същите симптоми, като Вашите.


За информация и поръчки: