+359 878 292 513

КОНВУЛЕКС СИРОП 100 МЛ.

КОНВУЛЕКС СИРОП 100 МЛ.

Тегло: 200.00 гр.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: N03AG01


Описание

Conviilex 50 mg/ml syrup for children

Convulex 50 mg/ml сироп за деца

 

 

Активно действащо вещество: Натриев валпроат

Какво съдържа Convulex 50 mg/ml сироп за деца?

1 мл съдържа 50 мг натриев валпроат

Помощни вещества: sodium hydroxide, lycasin (800 mg - sugar substitute), methyI-4-hydroxybenzoate (1.0 mg), propyl-4-hydroxybenzoate (0.4 mg), saccharin sodium (1.0 mg), sodium cyclamate (3.0 mg), sodium cbloride, raspberry flavour, peach flavour, purified water.

Лекарствена форма:

Безцветен до бледожълт сироп.

 

Съдържание на едва опаковка:

100 мл с дозираща спринцовка за перорално приложение. Какво действие притежава Convulex?Активно действащото вещество в Convulex сироп притежава антиконвулсивен ефект при различни видове припадъци.Сиропът Convulex е със специално създаден приятен вкус за лечение на малки деца. Сиропът съдържа lycasin като заместител на захарта и по този начин не причинява и не стимулира развитието на кариеси.

За какво се употребява Convulex сироп?

Convulex се прилага за лечение на различни форми на епилепсия (припадъци)

 

Кога не трябва да се употребява Convulex?

Да не се употребява в следните случаи:

- при свръхчувствителност към някоя от съставките;

- при настоящо чернодробно заболяване;

- ако някой член от семейството има в момента или е имал тежко нарушение на чернодробната функция;

- чернодробна порфирия (рядкосрещано метаболитно заболяване);

Бременност и кърмене:

Лекуващият Ви лекар ще прецени дали можете да употребявате Covulex по време на бременност и кърмене.

Какви други предпазни мерки се изискват?

Внимание: Употребата на това лекарство може да повлияе реактивността на пациента и способността за шофиране.Това важи особено при комбинирано лечение с други антиконвулсанти или някои транквиланти и наркотици.

Известни са редки случаи на тежки чернодробни нарушения с фатален резултат. Най-рисковите групи пациенти са децата под 3-годишна възраст, пациентите с наследствени метаболитни нарушения и пациентите с тежки епилептични пристъпи, съпроводени с умствена изостаналост. В болшинството случаи настъпва увреждане на черният дроб през първите 6 месеца от терапията, по-конкретно между 2 и 12 седмица от лечението и главно при едновременен прием с други антиепилептични медикаменти.

Неспецифични симптоми за тежко чернодробно увреждане са: повишаване честотата на епилептичните пристъпи, безспокойство, слабост, загуба на апетит, болка в горната коремна област, задържане на течности, летаргия, сънливост, жълтеница. Подобни симптоми могат да се наблюдават и при възпаление на панкреаса. Ако забележите появата на някой от тези симптоми, незабавно се консултирайте с Вашия лекар , може да бъде неоходимо да се направят лабораторни изследвания. Ако страдате от системен лупус еритематозес( рядко имунно заболяване ), Convulex сироп трябва да се приема само след консултация с Вашия лекар

Ако ви се налага хирургическа интервенция е необходимо да информирате лекуващия лекар за това че приемате Convulex ,тъй като натриевия валпроат може да причини удължаване на времето на кървене.Има сведения за повишаване на телесното тегло по време на терапията с Convulex. Вашият лекар ще Ви даде препоръки как да избегнете този риск.Лабораторните изследвания на урина могат да дадат фалшиво положителни резултати за диабет поради наличието на натриев валпроат. Моля, информирайте лекуващия лекар за приема на Convulex преди подобни изследвания.

Информация за пациенти, страдащи от диабет:

Convulex 50 mg/ml сироп за деца съдържа изкуствени подсладители и следователно може да се употребява от диабетици. Независимо от този факт трябва да се има в предвид въглехидратното му съдържание от 0.05 BU ( въглехидратни единици) на милилитър сироп.

Внезапното прекъсване на Convulex може да доведе до повишаване честотата на епилептичните пристъпи. Следователно, лечението с този лекарствен продукт не трябва да се прекратява без лекарски съвет.При приемане на Convulex сироп от жена в детеродна възраст, лекуващият лекар трябва незабавно да бъде осведомен при наличие на бременност.Винаги съхранявайте лекарствения продукт на недостъпно за децата място.

Какви взаимодействия с други медикаменти могат да се наблюдават?

Лекарствата и другите вещества могат взаимно да повлияят ефектите си. Информирайте Вашия лекар преди започване на лечението, ако приемате други медикаменти.Натриевият валпроат може да засили ефекта на отделни антидепресанти, успокоителни или наркотици (невролептици, бензодиазепини); алкохол; други антиконвулсанти (напр. фенобарбитал, примидон, фенитоин, карбамазепин, ламотрижин); отделни медикаменти, намаляващи съсирването на кръвта; ацетилсалицилова киселина; и на зидовудин (изполван за лечение на HIV-инфекция).Лекарствени средства, които могат да засилят ефекта на натриевия валпроат: отделни антиепилептични медикаменти (фелбамат), ацетилсалицилова киселина, отделни антибиотици (напр.: еритромицин), симетидин (използва се за лечение на стомашна язва).Лекарствени средства, които могат да понижат ефекта на натриевия валпроат: отделни антиепилептични медикаменти (напр.: фенотоин, фенобарбитал, примидон и карбамазепин), медикаменти против малария (мефлоквин, хлороквин), антибиотици от карбапенемов тип и холестирамин (използва се за лечение на високо съдържани на мазнини в кръвта).Натриевият валпроат не повлиява ефекта на оралните контрацептиви.

 

Дозировка и начин на приложение:

Дозата и продължителността на лечение се определят индивидуално от Вашия лекар. За индивидуално определяне на дозата могат да се използват различни по сила и доза форми на Convulex.Като цяло, лечението се започва с по-ниска доза, която постепенно се увеличава по лекарско предписание до постигане на оптималната доза.Препоръчително е дневната доза да бъде разделена на няколко приема. В случай, че се използва само натриев валпроат за лечение на епилепсията, лекуващият лекар може да предпише цялата доза да бъде взета наведнъж - вечерта.Сиропът се приема по време на или след храна.

Монотерапия:

Деца:

При децата началната доза е 10 - 20 мг натриев валпроат на кг телесна маса на ден, която постепенно се увеличава до 20 - 30 мг/кг телесна маса на ден. В индивидуални случаи Вашият лекар може да предпише дози по-високи от 40 мг/кг телесна маса на ден.При децата, които се нуждаят от дози по-високи от 40 мг/кг на ден, лекуващият лекар може да назначи ежедневни лабораторни изследвания.

Ако е необходимо лекуващият лекар може да предпише по-ниска доза при пациенти с нарушена бъбречна и/или чернодробна функция.

 

Комбинирана терапия

Ако Convulex се добавя към съществуващо лечение на епилепсията,трябва стриктно да се спазват съветите на лекуващия лекар.

Как трябва да се използва дозиращата спринцовка ?

1. Натиснете буталото докрай в спринковката, след това поставете спринцовката в бутилката.

2. Дръпнете буталото обратно до достигане на желаната дозировка (маркировката е в mlи mg). Ако е необходимо повторете процедурата докато вземете необходимата доза.

3. Чрез натискане на буталото надолу можете да поставите сиропа директно в устата на детето или в лъжица или в чаша. Проверете дали е приета цялата предписана доза.

4. След всяка употреба затваряйте бутилката и внимателно промивайте спринцовките Съхранявайте спринцовката и бутилката в кутията.

Ако забравите или пропуснете да приемете дозата: Когато забележите, че сте пропуснали приема на една доза, не удвоявайте следващата и продължете лечението, както е предписано.

Предозиране:

При предозиране могат да се появят следните симптоми: гадене, повръщане, замаяност, в някои случаи сериозни странични ефекти върху централната нервна система и нарушаване на дешането . При тежки състояния са необходими спешни медицински мерки.

Съвет към лекаря:

При предозиране се препоръчва хоспитализиране и предизвикване на повръщане, промивка на стомаха, изкуствена белодробна вентилация и всички други необходими мерки за поддържане на жизнените функции. В тези случаи успешно могат да се приложат хемодиализа и хемоперфузия.Интравенозен налоксон също може да се използва заедно с активен въглен през устата..

Какви странични ефекти може да предизвика Convulex?

В следващия списък са изброени всички странични ефекти, свързани с това лекарство -дори тези ,които се появяват много рядко.

Кръв:

В случаи на прекомерно високи дози , лечението с натриев валпроат може да доведе до преходни аномалии в кръвната картина или нарушения на кръвосъсирването. При поява на синини или повишена тенденция на кървене, моля информирайте Вашия лекар незабавно.Имунна система: Възможна е появата на васкулит (възпаление на кръвоносните съдове), което може да се изяви катоболка, зачервяване или сърбеж. Известни са случаи на алергични реакции (от обрив до реакции на свръхчувствителност) и моного рядко системен лупус еретематозес (рядкосрещано имунно заболяване).

Хормони:

В редки случаи се наблюдават менструални смущения при жените и уголемяване на гърдите при мъжете.

Метаболизъм:

Повръщането, нарушената координация, продължителното замъгляване на съзнанието може да е сигнал за повишени стойности на амоняк в кръвта. При появата на такива симптоми незабавно се консултирайте с Вашия лекар.

Нервна система:

Известни са редки случаи на нарушена координация на движенията, замаяност, треперене.Сънливост се наблюдава рядко предимно при едновременно лечение с други антиепилептични лекарства или в началния стадий на монотерапия.Докладвани са редки случаи на летаргия, състояние ня обърканост (понякога последвано от нарушено съзнание или придружено с халюцинации или конвулсии) .Много рядко са наблюдавани преходна загуба на съзнание, депресивни състояния, ралсивдов или деменция. Ако забележите някой от гореизброените симптоми или подобни на тях, свържете се с Вашия лекуващ лекар колкото се може по- бързо.

Упоменатите странични ефект и като цяло са преходни и обратими при спиране на лечението.Може да се наблюдава повишена способност за концентрация, което като цяло се възприема като позитивен ефект, но в някои случаи може да доведе до свръхактивност, агресия или влошаване на поведението.В редки случаи са наблюдавани частично обратими шум в ушите и нарушение на слуха,като няма доказателства за връзката им с провежданото лечение с натриев валпроат.Рядко може да има главоболие и потрепвания на очите.

Гастроинтестинален тракт:

В началото на лечението е възможна появата на гадене, повръщане, диария, загуба на апетит или запек. Известни са случаи на увеличаване на телесното тегло вследствие повишаване на апетита по време на лечението. В началото на лечението може да се наблюдава преходно увеличение на стойностите на чернодробните ензими. В много реки случаи могат да се развият тежки нарушения на чернодробната функция , понякога с фатален край (вж. "Какви други предпазни мерки се изискват?").Има сведения за редки случаи на порфирия (рядко метаболитно заболяване).В много редки случаии се наблюдава развитие на панкреатит, което може да има животозастрашаващ ефект (вж. "Какви други предпазни мерки се изискват?").

Кожа:

Докладвано е за редки случаи на оток(събиране на течност в тъканите). При някои пациенти е наблюдаван преходен косопад .В много редки случаи е докладвано за акне и много силно окосмяване по лицето и тялото.В изключително редки случаи могат да се наблюдават кожни промени (напр.: обрив ) или по-сериозни кожни реакции.

Бъбреци:

Има изолирани случаи на обратими нарушения на бъбречната функция.Ако забележите някакви други странични ефекти, които не са упоменати в тази листовка, моля да информирате Вашия лекар или фармацевт.

 

Срок на годност и условия за съхранение:

Не използвайте лекарството след изтичане срока на годност, отбелязан на опаковката.

Съхранявайте при температура под 25°. Пазете от светлина.

Годен за употреба 6 (шест) месеца след първото отваряне на опаковката.Ако имате някакви въпроси относно Convulex 50 mg/ml сироп за деца, моля да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт.

 

За информация и поръчки: