+359 878 292 513

НИТРОКСОЛИН-МИП ФОРТЕ ТАБЛ. Х 10 /90/

НИТРОКСОЛИН МИП ФОРТЕ ТАБЛЕТКИ Х 10 /90/

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: MIP PHARMA

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: J01XX07


Описание

НИТРОКСОЛИН МИП ФОРТЕ


Нитроксолин МIР форте лекарство отпускащо се по лекарско предписание.  Нитроксолин-МIР форте се използва за лечение на инфекции на пикочните пътища. Нитроксолин-МIР форте не трябва да се приема ако сте свърхчувствителни към съставката нитроксолин.

1. КАКВО Е НИТРОКСОЛИН-МIР ФОРТЕ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?

Нитроксолин-МIР форте е химиотерапевтик за лечение на инфекции на пикочните пътища:

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ НИТРОКСОЛИН-МIР ФОРТЕНитроксолин-МIР форте се използва при остри и хронични инфекции на пикочните пътища, причинени от чувствителни на nitroxoline бактерии и гъби както и за профилактика на повторни инфекции (профилактика на рецидиви).

2.1 Не приемайте Нитроксолин-MIP форте

-  Ако сте свръхчувствителен към nitroxoline, соево масло, оцветител (Е124) или към някоя от другите съставки на лекарството.
- Ако имате сериозни бъбречни или чернодробни нарушения.

2.2 Вземете специални мерки при лечение с Нитроксолин-MIР форте при следните случаи:

а) Деца и хора в напреднала възраст, поради дозата, Нитроксолин-МIР форте не е подходящ за деца. За тази възрастова група са предвидени продукти с по-малка доза.

б) Пациенти с нарушена бъбречна функция при нарушена бъбречна функция (серумен креатинин над 2 мг/100 мл), отделянето е забавено, но въпреки това се достигат ефективни концентрации в урината. При по-тежка бъбречна недостатъчност отделянето на nitroxoline с урината е силно ограничено и клиничната ефективност не е сигурна.

в) Бременност и кърмене
Според данните получени при опити с животни, не може да бъдат напълно изключени нарушения в нервната система у новороденото, при лечение с Нитроксолин-МIР форте, по време на бременност. Поради това, Вие може да се лекувате с Нитроксолин-МТР форте само ако Вашият лекар е счел това за наложително, след стриктна преценка на съотношението полза/риск (след анализ на антибиограмата).
Поради липсата на данни за отделянето в майчиното мляко, не трябва да приемате Нитроксолин-МIР форте по време на кърмене. У кърмачето може да се получи взаимодействие с физиологичната чревна флора в резултат, на което да настъпят диария и колонизиране на червата с гъбички. Възможността за сензибилизация също трябва да се има в предвид.

г) Шофиране и работа с машини
Според настоящия опит nitroxoline не повлиява способността за концентрация и реакциите. Все пак нежелани лекарствени реакции като световъртеж и несигурна походка може да настъпят в редки случаи, което да доведе до риск при упражняването на тези дейности.

д) Други предупреждения
В случай на продължително приложение трябва редовно да се следят лабораторните показатели на чернодробната функция.
Тъй като лекарственото вещество се отделя с урината, приема му води до безвредно жълто оцветяване на урината. Ако урината е предизвикала оцветяване на облекло, обезцветяването може да се постигне чрез изпиране на обща програма.
Като предпазна мярка по време на лечение с Нитроксолин-МIР форте не трябва да се ползват дрехи от синтетични материи.

е) Важна информация за някои от съставките на Нитроксолин-МIР форте. В редки случаи, соевото масло и оцветител (Е124) могат да предизвикат тежки алергични реакции.

2.3 Взаимодействия с други лекарства

Моля информирайте Вашият лекар или фармацевт ако вземате или сте вземал наскоро някакви лекарства, дори такива, които не са Ви били предписани. Засега няма докладвани взаимодействия на nitroxoline с други лекарства.

3. КАК СЕ ПРИЕМА НИТРОКСОЛИН-МIР ФОРТЕ

Винаги приемайте Нитроксолин-МIР форте съгласно инструкциите на лекаря. Моля попитайте Вашият лекар или фармацевт ако не сте напълно сигурен.

3.1 Начин на приложение: Перорално

3.2 Дозиране

Възрастните приемат 3 пъти дневно по 1 капсула Нитроксолин-МIР форте, освен ако лекарят не е предписал друго.

При хронични инфекции на пикочните пътища и за профилактика на повторни инфекции се препоръчва приемането на 1 -2 капсули Нитроксолин-МIР форте дневно
Капсулите трябва да се приемат с чаша вода около 1 час преди хранене.

За профилактика на повторни инфекции, е възможно дозата да се приема само вечер.

3.3  Продължителност

Относно продължителността на приема, моля следвайте инструкциите на Вашия лекар. Не прекъсвайте лечението ако симптомите на Вашето заболяване са се подобрили.

3.4 Ако сте приели повече Нитроксолин-МIР форте отколкото Ви е било предписано

Досега нежелани лекарствени реакции, причинени от високи дози не са известни. Ако сте получил леко предозиране не се налагат специални мерки. В случай на тежко предозиране трябва незабавно да се потърси лекарска помощ.

3.5 Ако сте забравил да вземете Нитроксолин-МIР форте

Ако сте пропуснал приема на една доза Нитроксолин-МIР форте не компенсирайте това с приема на двойна доза, а продължете да приемате предписаната Ви доза.

3.6  Ефекти при прекратяването на лечението с Нитроксолин-МIР форте

Прекъсване на лечението може да доведе до повторна инфекция. В случай на прекъсване от повече от 1 ден и възобновяване на симптомите, трябва да се консултирате с лекар.

4. НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

Като всяко лекарство Нитроксолин-МIР форте може да предизвика нежелани лекарствени реакции.
За оценка на нежеланите лекарствени реакции е полезно да се използва сладката класификация на честота им:

Много чести: Повече от 1 на 1 0 лекувани пациенти    

Чести: По-малко от 1 на 10 но повече от 1 на 100 лекувани пациенти

Нечести: По-малко от 1 на 1 00 но повече от 1 на 1 000 лекувани пациенти  

Редки: По-малко от 1 на 1 000 но повече от 1 на 10 000 лекувани пациенти

Изключително редки: 1 или по-малко от 1 на 10 000 лекувани пациенти, включително изолираните доклади за нежелани лекарствени реакции

4.1  Нежелани лекарствени реакции

Стомашно чревни разстройства (напр. гадене, повръщане, диария) може да настъпят често. Тези симптоми обикновено изчезват по време на лечението и не изискват прекратявайте му.
Алергични кожни реакции (зачервяване, обрив) настъпват рядко, също са преходни, и спонтанно изчезват след прекратяване приема на лекарството.
Алергични промени в кръвната картина (намаляване броя на тромбоцитите) по време на лечението са били докладвани рядко.
Неврологични нежелани реакции като уморяемост, главоболие, световъртеж и несигурна походка може да настъпят в редки случаи.
Забележка: В редки случаи малки количества от лекарственото вещество може да се екскретират с потта. Това може да доведе до безобидно и временно оцветяване на кожата, косата и ноктите. Много рядко, е възможно временно жълто оцветяване на склерите.
Соевото масло и оцветител (Е124) в редки случаи може да предизвикат тежки алергични реакции.

4.2 Мерки за противодействие

Ако имате стомашно-чревен дискомфорт в началото на лечението може да приемате Нитроксолин-МIР форте непосредствено преди хранене. В случай на алергични кожни реакции трябва да се консултирате с лекар.

4.3  Какво трябва да се направи ако настъпят нежелани лекарствени реакции?

Ако забележите нежелани лекарствени реакции неописани в тази листовка, моля информирайте Вашият лекар или фармацевт

5. СЪХРАНЕНИЕ НА НИТРОКСОЛИН-МIР ФОРТЕ

Да се съхранява при температура под 25°С.
Да се съхранява на място недостъпно за деца.
Не използвайте продукта след изтичане срока на годност означен върху опаковката.

 

За информация и поръчки: