+359 878 292 513

БИСОГАМА ТАБЛ.5 МГ.Х 30

БИСОГАМА ТАБЛЕТКИ 5 МГ Х 30

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: WOERWAG PHARMA

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: C07AB07


Описание

БИСОГАМА

 

Бисогама е лекарство отпускащо се по лекарско предписание. Бисогама е бета-рецепторен блокер. Бисогама се използва при високо кръвно налягане.

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА BISOGAMMATM 10 И В КАКВИ СЛУЧАИ СЕ УПОТРЕБЯВА?

Bisogamma® 10 е кардиоселективен бета-рецепторен блокер.

Bisogamma 10 се използва за лечение на:

- високо кръвно налягане (есенциална хипертония)

- болки в сърдечната област, дължащи се на нарушено кръвоснабдяване в коронарните артерии на сърцето (исхемична болест на сърцето: ангина пекторис)

2. КАКВО ТРЯБВА ДА ИМАТЕ ПРЕД ВИД ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ПРИЕМА НА BISOGAMMA

Bisogamma® 10 не трябва да се прилага в случаи на:

- свръхчувствителност (алергия) към бизопролол хемифумарат или към някое от помощните вещества на Bisogamma® 10; свръхчувствителност към бета-рецепторни блокери;

- нелекувана слабост на сърдечния мускул (манифестна сърдечна недостатъчност);

- шок;

високостепенни ритъмно-проводни нарушения от сърдечните камери (AV-блок II-ра или III-та степен ); синдром на болния синусов възел (sick sinus syndrome); нарушена проводимост между синусовия възел и сърдечното пр блок); сърдечните предсърдия към сърдечните камери (AV-блок II-ра или III-та степен)

- синдром на болния синусов възел

- нарушена проводимост между синусов възел и сърдечното предсърдие (синоатриален блок), силно забавени сърдечни удари (брадикардия: пулс в покой по-малък от 50 удара в минута) преди започване на лечението;

- силно понижено кръвно налягане (хипотония: систолно налягане по-малко от 90 mmHg);

- повишена киселинност на кръвта (ацидоза); склонност към бронхиален спазъм (бронхиална хиперреактивност, напр. при обструктивни заболявания на дихателните пътища, бронхиална астма);- крайни стадии на периферни съдови нарушения и синдром на Рейно; едновременно приемане на МАО-инхибитори (изключение-МАО-В инхибитори); нелекуван тумор на надбъбречнта жлеза (феохромоцитом);

- деца (няма терапевтичен опит).

Интравенозното приложение на калциеви антагонисти от групата на верапамила и дилтиазема или други лекарства за лечение на ритъмни нарушения на сърцето (антиаритмични средства: напр. дизопирамид, хинидин, амиодарон) е противопоказано за пациенти, които се лекуват с Bisogamma® 10 (изключение - в интензивната медицина).

В кои случаи можете да приемате Bisogamma® 10 само след консултация с Вашия лекар? По-нататък ще бъдат описани определени условия (показания), при които Bisogamma® 10 може да се прилага само след допълнителна консултация с лекар и с особено голяма предпазливост. Моля, говорете за това Вашия лекар. Същото важи и в случай, че изброените показания са се проявявали и преди.

Особено стриктно лекарско наблюдение е необходимо при:

- нискостепенни ритъмно-проводни нарушения от сърдечните предсърдия към сърдечните камери (AV-блок I-ва степен); вече изявена или съществуваща, но неоткрита досега захарна болест (манифестен или латентен захарен диабет), тъй като може да причини силно понижение в нивото на кръвната захар (тежки хипогликемични състояния). Възможно е маскиране на хипогликемичните симптоми. Необходим е редовен контрол на кръвната захар.

- по-продължителна строга диета (или гладуване) и тежки физически натоварвания (възможно е силно понижение на нивото на кръвната захар);

- пациенти с тумор на надбъбречнта жлеза (феохромоцитом). При тях Bisogamma® 10 може да бъде прилаган само след предварително лечение с алфа-рецепторни блокери.

- Ангина на Принцметал

Назначаването на бета-рецепторни блокери (напр. Bisogamma® 10) при пациенти с псориазис (лющещи се петна) в личната или фамилна анамнеза трябва да стане след прецизно преценяване на съотношението полза-риск.

Особено голямо внимание при прием на Bisogamma* 10 е необходимо при:

Увреждания на черния дроб и бъбреците - трябва да се спазва упътването за дозиране на лекарствения продукт. (Виж раздел:"Дозиране')

Бета-рецепторните блокери могат да повишат чувствителността към алергени и да доведат до тежка анафилактична реакция, т.е. до обща остра алергична реакция на организма. Затова е необходимо строго уточняване на индикациите при пациенти с тежка реакция насвръхчувствителност в анамнезата, както и при пациенти, които са на лечение за намаляване или премахване на склонността към алергична реакция (десенсибилизираща терапия).

Внимание - силна анафилактична реакция.

Употребата на лекарственият продукт може да маскира клиничните белези на хипертиреоидизъм - например тахикардията (ускорения сърдечен пулс). Рязкото спиране на приема може да се последва от влошаване симптомите на хипертиреоидизма, или да предизвика остра тиреотоксична криза. Едновременното приложение на Bisogamma 10 и лекарствени продукти за наркоза (анестетици) може да доведе до силно снижаване на кръвното налягане. Затова, преди поставяне на пълна упойка, анестезиологът трябва бъде информиран за лечението с Bisogamma® 10.

Лечението на високо кръвно налягане с този лекарствен продукт изисква редовен лекарски контрол.

Взаимодействия с други лекарствени продукти

Ако Bisogamma® 10 се употребява заедно с други медикаменти трябва да се съблюдава за настъпване на следните взаимодействия:

Понижението на високото кръвно налягане под действие на Bisogamma® 10 може да бъде усилено от други лекарства, също понижаващи кръвното налягане (напр. АСЕ-инхибитори), диуретици, съдоразширяващи субстанции (вазодилататори), барбитурати, фенотиазиди и трициклични антидепресанти.

При едновременна употреба на Bisogamma® 10 и калциеви антагонисти от групата на нифедипина може да се стигне до силно понижаване на кръвното налягане, а в отделни случаи и до слабост на сърдечния мускул (сърдечна недостатъчност).

При едновременно прилагане на Bisogamma 10 и калциеви антагонисти от групата на верапамила и дилтиазема или други лекарства за лечение на ритъмни нарушения на сърцето (антиаритмични средства: напр. дизопирамид, хинидин, амиодарон) е необходимо внимателно наблюдение на пациента, тъй като може да се стигне до силно понижение на кръвното налягане (хипотензия), забавени сърдечни удари (брадикардия) или други ритъмни нарушения на сърцето и / или слабост на сърдечния мускул (сърдечна недостатъчност).

Интравенозното приложение на калциеви антагонисти от групата на верапамила и дилтиазема или други лекарства за лечение на ритъмни нарушения на сърцето (антиаритмични средства: напр. дизопирамид, хинидин, амиодарон) е противопоказано за пациенти, които се лекуват с Bisogamma® 10 (изключение в интензивната медицина, виж раздел "Противопоказания").

Кардиодепресивните свойства на Bisogamma® 10 могат да потенцират действието на антиаритмични лекарствени продукти.

При едновременна употреба на Bisogamma 10 и резерпин, алфа-метилдопа, гуанфацин, клонидин или сърдечни гликозиди (дигиталис) може да се стигне до силно забавяне на сърдечната честота, респ. до забавяне проводимостта на сърцето.

След рязко спиране приема на клонидин, при едновременно приемане на Bisogamma® 10, е възможно силно да се повиши кръвното налягане. Клонидинът може да се спре, няколко дни след като е завършило лечението с Bisogamma® 10.

При едновременно прилагане на Bisogamma® 10 и норадреналин, адреналин или други симпатомиметично действащи вещества (напр.: съдържащи се в лекарства против кащлица,  носни и очни капки) е възможно повишаване на кръвното налягане.

Едновременното приемане на ерготаминови деривати (напр. ерготаминсъдържащи антимигренозни средства) и Bisogamma® 10 може да доведе до засилване на нарушенията в периферното кръвоснабдяване.

Моноаминооксидазните-инхибитори (МАО-инхибитори) не трябва да се приемат едновременно с Bisogamma® 10 поради възможно силно повишаване на кръвното налягане (виж раздел "Противопоказания").

При едновременна употреба на Bisogamma 10 и инсулин или други лекарствени продукти, понижаващи кръвната захар (напр. орални антидиабетни средства). Тяхният ефект може да бъде променен: усилен, респ. удължен, а може да бъде дори отслабен.

Предупредителните симптоми за намаляване количеството на кръвната захар (хипогликемия) -учестен пулс (тахикардия) треперене на ръцете (тремор) - са маскирани или отслабени. Затова са необходими редовни изследвания на кръвната захар.

Рифампицинът може да намали понижаващото кръвното налягане действие на Bisogamma® 10.Действието на Bisogamma 10 може да се усили от циметидин, хидралазин и алкохол.При пациенти с бронхиална астма или друго хронично обструктивно белодробно заболяване трябва да се прилага едновременно бронходилатираща терапия. Понякога при пациенти с астма може да се наложи повишение в дозата на бета-2-симпатикомиметичните (бронходилатиращите) лекарствени продукти.

Едновременното приложение на Bisogamma® 10 и лекарствени продукти за наркоза (анестетици) може да доведе до силно снижаване на кръвното налягане. Отрицателното инотропно действие на двата гореспоменати лекарствени продукта може да се усили. Затова, преди поставяне на пълна упойка, анестезиологът трябва бъде информиран за лечението с Bisogamma® 10.

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате/прилагате или наскоро се приели/приложили други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

При прием на Bisogamma 10 едновременно с храни и напитки

Понижаващото кръвното налягане действие на Bisogamma® 10 може да се усили при употреба на алкохол.

Бременност и кърмене

Засега не разполагаме с клиничен опит относно употребата на бизопрололов хемифумарат при бременни жени. Bisogamma® 10 трябва да се прилага по време на бременност, само когато лекарят е преценил, че ползата от лекарствения продукт за бременната е значително по-голяма от рисковете за детето. Лечението с бизопролол фумарат трябва да бъде прекратено 48-72 часа преди раждането, поради възможност от увреждане функциите на сърцето и кръвообращението на детето. Ако това прекъсване на лечението не е възможно, то 48-72 часа след раждането новородените трябва да бъдат стриктно наблюдавани.

Преминаването на бизопролол в майчиното мляко досега не е изследвано. Тъй като активното вещество е открито в млякото на опитни животни, кърмачетата трябва да бъдат добре наблюдавани за бета-рецепторни повлиявания. В такъв случай кърменето се преустановява.

Шофиране и работа с машини

Поради настъпване на различни реакции в организма, може да се наруши способността за шофиране, обслужване на машини и при работа на открито. Това важи с особена сила при започване на лечението, при повишаване на дозата, смяна на лекарствения продукт и при взаимодействие с алкохол.

При прием на Bisogamma 10 винаги строго спазвайте предписанието, дадено Ви от Вашия лекар. Моля, ако в нещо не сте съвсем сигурни, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

В случай, че не е предписано друго, обичайните дози са:

Лечението трябва да започне постепенно с ниски дози, които бавно се повишават. Дозирането трябва да се определя индивидуално за всеки случай, да се прецени в зависимост от честотата на пулса и успеха на лечението.

Високо кръвно налягане (есенциална хипертония)

Ако не е предписано друго, препоръчителната доза е веднъж дневно по 1/2 филмтаблетка Bisogamma® 10 (5 mg бизопрололов хемифумарат).

При недостатъчно действие, дозата може да се повиши на 1 филмтаблетка Bisogamma® 10 дневно (10 mg бизопрололов хемифумарат дневно). По-нататъшно увеличение на дозата е уместно само в извънредни случаи.

Болки в сърдечната област, дължащи се на коронарна болест на сърцето - ангина пекторис (нарушено кръвоснабдяване на сърдечния мускул)

Ако не е предписано друго, препоръчителната доза е веднъж дневно по 1/2 филмтаблетка Bisogamma® 10 (5 mg бизопрололов хемифумарат).

При недостатъчно действие дозата може да се повиши на 1 филмтаблетка Bisogamma® 10 дневно (10 mg бизопрололов хемифумарат дневно). По-нататъшно увеличение на дозата е уместно само в извънредни случаи.

Дозиране при функционални смущения на черния дроб и бъбреците

При пациенти с леки или средностепенни смущения във функцията на черния дроб и бъбреците не е необходима промяна в дозирането. Но при пациенти с напреднала бъбречна недостатъчност (креатининов клирънс < 20 ml/min) и при пациенти с тежко увреждане на черния дроб дневната доза не трябва да надвишава 10 mg бизопрололов хемифумарат.

За информация и поръчки: