+359 878 292 513

ДИЛАТРЕНД ТАБЛ.6.25 МГ.Х 28

Дилатренд 6.25 мг 14 таблетки

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: F.HOFFMANN-LA ROCHE

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: C07AG02


Описание

ДИЛАТРЕНД


Дилатренд е лекарство отпускащо се с рецепта. Дилатрент съдържа  бета-блокера карведиол. Дилатренд се използва за лекуването на високо налягане.

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ДИЛАТРЕНД И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?

Наименованието на това лекарство е Дилатренд. Дилатренд съдържа лекарственото вещество карведилол, който е бета-блокер и разширява кръвоносните съдове. Използва се за лечение на стенокардия и лека, средна или тежка форма на сърдечна недостатъчност. Дилатренд се използва и за лечение на високо кръвно налягане.

2.  ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ДИЛАТРЕНД

Не използвайте Дилатренд:

- ако сте алергични към карведилол или към някоя от останалите съставки на Дилатренд
- ако сте имали хрипове, причинени от астма или друго белодробно заболяване
- ако наскоро сте имали влошена сърдечна недостатъчност или тежка задръжка на течности  и сте получавали интравенозно лекарство, което да подпомогне работата на сърцето
- ако имате чернодробно заболяване
- ако имате нарушена проводимост на сърцето

Ако някое от тези състояния се отнася до Вас, моля, консултирайте се с лекуващия си лекар или фармацевта.

Обърнете специално внимание при употребата на Дилатренд:

Ако някое от следните състояния се отнася до Вас, НЕ ВЗЕМАЙТЕ това лекарство, преди консултация с лекар.

- ако Вие имате много забавен сърдечен ритъм
- ако Вие страдате от заболяване, наречено ангина на Принцметал
- ако Вие имате някакви други проблеми със сърцето
- ако Вие имате проблеми с черния дроб, бъбреците или щитовидната жлеза
- ако Вие имате диабет
- ако Вие имате феохромоцитом
- ако Вие имате кожно заболяване, наречено псориазис
- ако Вие имате нарушено кръвообращение, наречено феномен на Рейно
- ако Вие сте имали някога тежка алергична реакция или провеждате десенсибилизиращо лечение за алергия
- ако Вие носите контактни лещи
- ако Вие сте бременна
- ако Вие кърмите

Прием на други лекарства:

Моля. информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Незабавно уведомете Вашия лекар или фармацевта, ако приемате някое от следните лекарства: ако Вие вземате някакви лекарства за лечение на сърце или на високо кръвно налягане, включително диуретици (таблетки за обезводняване), калциеви антагонисти (напр. дилтиазем), клонидин или дигоксин; ако Вие вземате лекарство, наречено циметидин; ако line вземате лекарство, наречено рифампицин (при туберкулоза);

- ако Вие вземате някакви лекарства, известни като инхибитори на моноаминооксидазата (при депресия);

- ако Вие вземате лекарство, наречено клонидин (при мигрена, зачервяване на лицето при менопауза, хипертония или синдром на Турет).

Бременност и кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата, на което и да е лекарство.

Не приемайте Дилатренд, ако сте бременна, ако възнамерявате да забременеете или ако кърмите освен ако Вашият лекар не Ви посъветва.

Шофиране и работа с машини

Ако по време на лечението с таблетките се чувствате уморени или замаяни, не трябва да шофирате или да работите с машини. Трябва да избягвате употребата на алкохол, тъй като това може да влоши подобни оплаквания.

Важна информации относно някои от съставките на Дилатренд

Този лекарствен продукт съдържа лактоза и захароза. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него, преди да вземете този продукт.

3. КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ДИЛАТРЕНД?

Винаги използвайте Дилатренд точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Върху опаковката фармацевтът ще напише по колко таблетки да приемате.

Календарната опаковка ще Ви помогне да разберете дали сте взели таблетките си или не. Вашият фармацевт може също да Ви помогне, ако не сте сигурни за дозата на Дилатренд, която трябва да вземате.

Вземайте таблетките с малко вода, без да ги сдъвквате или смачквате.

Сърдечна недостатъчност: За лечение на сърдечна недостатъчност трябва да приемате таблетките два пъти дневно - сутрин и вечер. Трябва да се опитвате да вземате таблетките с храна. Трябва обаче да вземате таблетките си дори и ако нямате апетит.

Като започне от много ниска доза, лекарят Ви постепенно ще увеличи количеството на лекарственото вещество, което вземате, докато получите дозата, която най-добре отговаря на
Вашите нужди. Вашият фармацевт може също да Ви помогне, ако не сте сигурни за дозата на Дилатренд, която трябва да вземате.

При лечение на сърдечна недостатъчност се препоръчва терапията с Дилатренд да се започне от специалист в болница.

Понякога в хода на лечението с Дилатренд сърдечната недостатъчност може да се влоши, особено в началото на лечението. Симптомите могат да се задълбочат (напр. умора, задух) заедно с проявите на задръжка на течности (напр. повишаване на теглото и оток на краката).

Ако Вашите симптоми или състоянието Ви се влошат, трябва да информирате лекуващия си лекар, тъй като може да се наложи промяна на дозата на другите лекарства или на Дилатренд.

Едновременно с приемания Дилатренд трябва да продължите лечението и с останалите лекарства за сърдечна недостатъчност, предписани Ви от Вашия лекар.

Високо кръвно налягане: Обичайната доза е една таблетка дневно, но лекуващият лекар може да Ви каже да вземате по-малко или повече таблетки. Ако не сте вземали Дилатренд 12,5 mg преди това, трябва да вземете само една таблетка през първия и втория ден.

Стенокардия: Обичайната доза с една таблетка два пъти дневно, но лекуващият лекар може да Ви каже да вземате повече или по-малко таблетки.

Съобщете в болницата, че провеждате лечение с Дилатренд, ако трябва да бъде приложена анестезия по повод хирургична операция.

Ако сте приели повече от необходимата доза Дилатренд

Ако случайно вземете повече таблетки (предозиране), може да почувствате световъртеж, слабост, задух/хрипове или силно изразена отпадналост. Незабавно информирайте Вашия лекар или се свържете с най-близкото спешно отделение.

Ако сте пропуснали да приемете Дилатренд

Ако забравите да приемете една доза, не се притеснявайте. Вземете я веднага щом се сетите, ако скоро след това не трябва да вземате следващата доза. Следващата таблетка вземете в обичайното за това време, но не удвоявайте дозата.

Прекратяване на лечението

Ако сте сирели приема на Дилатренд

Не прекратявайте рязко лечението с Дилатренд таблетки, преди да се консултирате с лекар. Ако внезапно прекратите лечението, може да се развият нежелани реакции. Лекарят ще Ви посъветва как да намалите приеманата доза и след това да прекратите лечението.

Ако приемате едновременно клонидин, никога не прекратявайте лечението с него, освен ако лекарят не Ви каже.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Дилатренд може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Според честотата нежеланите лекарствени реакции се определят като: чести (от чести (> 10%), нечести (от 0.1-1%). редки (0,01-0.1%), много редки (<0,01%).

Нежелани лекарствени реакции при хронична сърдечна недостатъчност

Нарушения на кръвта и лимфната система

Редки (0,01-0,1%): Абнормно понижаване на тромбоцитите в кръвта (тромбоцитопения). Има съобщения за отделни случаи на понижение на левкоцитите в кръвта (левкопения).

Нарушения на метаболизма и храненето

Чести (от 1-10%): Може да се повиши телесното Ви тегло, а при някои пациенти със сърдечна недостатъчност леко се повишават стойностите на холестерол (масти) в кръвта. При пациенти със захарен диабет може да се наблюдава повишение или понижение на нивото на глюкозата (захарта) в кръвта.

Централна нервна система

Много чести f> 10%): При някои хора се наблюдава световъртеж (особено при изправяне), чувстват се много изморени и имат главоболие, но те са обикновено слабо изразени и възникват предимно в началото на лечението.

Сърдечносъдова система

Чести (от 1-10%): Понякога се наблюдава силно забавен пулс, понижено кръвно налягане, подуване (оток) на краката, ръцете и лицето.

Печести (от 0,1-1%): В отделни случаи може да се наблюдава краткотрайна загуба на съзнание (синкоп) и сърдечна недостатъчност по време на повишаване на дозата.

Стомашно-чревни нарушения

Чести (от 1-10%): Някои хора се чувстват зле (гадене и повръщане) или се появява диария. Нарушения на кожата и подкожната тъкан

Ако имате кожни проблеми, например обрив или сърбеж, и засилено потене, а дотогава не сте имали подобни оплаквания, незабавно информирайте Вашия лекар (не преустановявайте внезапно приемането на лекарството).

Други

Чести (от 1-10%): Може да се наблюдава нарушение на зрението.

Редки (0,01-0,1%): Рядко може да се развие остра бъбречна недостатъчност и отклонения в бъбречната функция при пациенти с дифузно съдово заболяване и/или увредена бъбречна функция.

Нежелани лекарствени реакции при хипертонии и стенокардия:

Нарушения на кръвта и лимфната система

Съобщават се изолирани случаи на промени в серумните трансаминази, абнормно понижаване на тромбоцитите в кръвта (тромбоцитопения). Има съобщения за случаи на понижение на левкоцитите в кръвта (левкопения).

Централна нервна система

Чести (от 1-10%): Замайване, главоболие и умора, които обикновено са слабо изразени и възникват предимно в началото на лечението.

Печести (от 0,1-1%): При някои пациенти може да се наблюдава потиснато настроение, нарушения на съня, изтръпване и мравучкане по кожата (парестезия), обща слабост (астения).

Нарушения на метаболизма и храненето

Ако имате диабет, неговото състояние може да се влоши, поради това при проява на такива признаци незабавно информирайте Вашия лекуващ лекар.

Сърдечносъдова система

Чести (от 1-10%): Силно забавен пулс, понижено кръвно налягане особено в началото на лечението.

Печести (от 0,1-1%): В отделни случаи може да се наблюдава краткотрайна загуба на съзнание (синкоп), нарушения на периферното кръвообращение, а ако страдате от заболяване, наречено интермитентно накуцване (внезапна болка в мускулите на краката, появяваща се при ходене в резултат на незадоволително кръвоснабдяване), Вашите симптоми в хода на лечението може да се влошат. Понякога може да има прояви на стенокардия (включително болка в гръдния кош), симптоми на сърдечна недостатъчност и периферен оток.

Респираторни, гръдни и меднастнналнн нарушения

Чести (от 1-10%): Може да се появи астма и задух при предразположени пациенти. Редки (0,01-0,1%): Запушен нос. Хрипове и грипоподобни симптоми.

Стомашно-чревни нарушения

Чести (от 1-10%): При някои индивиди се наблюдава стомашно-чревно разстройство (със симптоми като гадене, коремна болка и диария). Нечести (от 0,1-1%): Запек и повръщане.

Нарушения на кожата и подкожната тъкан

Нечести (от 0,1-1%): Понякога може да се проявят кожни реакции (напр. алергична екзантема, дерматит, уртикария, сърбеж, реакции, подобни на lichen planus, засилено изпотяване). Може да се появят псориатични кожни лезии или ако имате налични лезии, тяхното състояние да се влоши.

Други

Чести (от 1-10%): Болка в крайниците, намалено сълзоотделяне.

Нечести (от 0,1-1%): При мъже има съобщения за случаи на сексуална импотентност (затруднена ерекция). Има съобщения и за нарушено зрение.

Редки (0,01-0,1%): Може да се появи сухота в устата и са наблюдавани отделни случаи на смущение при уриниране. Очно дразнене.

Може също така да възникнат алергични реакции.

Наблюдавани са отделни случаи на незадържане на урина при жени, което отзвучава при преустановяване приема на лекарството.

Ако забележите проява на някой от тези симптоми или на други, които Ви притесняват, информирайте Вашия лекар.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля, уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ДИЛАТРЕНД

Съхранявайте на място, недостъпно за деца.

Съхранявайте блистерите в картонената опаковка, за да се предпазят от светлина и влага. Не използвайте Дилатренд след срока на годност (Годен до), отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец. Ако таблетките показват белези на разваляне, потърсете съвета на фармацевт, който ще Ви каже какво да направите.

Ако лекуващият Ви лекар реши да спре лечението, върнете останалите таблетки на фармацевта. Запазете ги само ако лекарят Ви каже.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Дилатренд

Активното вещество е: карведилол.

Другите съставки са: лактоза монохидрат, захароза, повидои К25, кросповидон тип А, силициев диоксид, колоиден безводен, магнезиев стеарат, жълт железен оксид (Е 172) и червен железен оксид (Е 172).

Как изглежда Дилатренд и какво съдържа опаковката

Дилатренд 12,5 mg таблетки са кръгли, светлокафяви, с делителна черта от двете страни и надпис ВМ от едната страна и НЗ от другата страна.

Всяка таблетка съдържа 12,5 mg карведилол.

Дилатренд 12,5 mg таблетки се предлага в блистери от алуминий/алуминий с 28 таблетки.

Притежател на разрешението за употреба:

Рош България ЕООД, ул. „Бяло поле" № 16, София 1618, България

Продуктът се опакова и разпространява от „Чайкафарма Висококачествените Лекарства" АД, гр. Пловдив по лиценз и под запазената търговска марка на F.Hoffmann-La Roche Ltd, Швейцария.

Производител, отговорен за освобождаване на партидите:

„Чайкафарма Висококачествените Лекарства" АД, бул. „Г.М.Димитров'' № 1, гр. София 1172, България

За всякаква информация относно този лекарствен продукт, моля, обръщайте се към представителя на F.Hoffmann-La Roche в България.

Дата на последна актуализация на листовката

Май 2012 г.

За информация и поръчки: