+359 878 292 513

КАРВЕТРЕНД ТАБЛ.12.5 МГ.Х 28

КАРВЕТРЕНД ТАБЛЕТКИ  12. 5 МГ. Х 28

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: PLIVA

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: C07AG02


Описание

Карветренд

таблетки 12,5 мг

 

Показания

Хронична сърдечна недостатъчност

Карведилолът се препоръчва като допълнително средство към основното лечение на хроничната сърдечна недостатъчност (NYHA) CLASSES II  и III с лекарствени средства като деуретици,  дигиталисови продукти или АСЕ-инхибитори.  При тези пациенти употребата на карведилол води до забавяне развитието на болестта.

Пациенти с (NYHA) CLASS II хронична сърдечна недостатъчност се характеризират с леко ограничаване на физическата активност. Те се чувстват комфортно при почивка, но при нормални физически натоварвания чувстват умора, сърцебиене и задух.

Пациенти с (NYHA) CLASS III хронична сърдечна недостатъчност се характеризират с умора при физически усилия   по-леки от обичайните. Те се чувстват комфортно при почивка, но дори при нормални физически активности чувстват умора, сърцебиене или задух.

Поради липса на достатъчно клиничен опит, карведилолът не трябва да се прилага при пациенти с тежка сърдечна недостатъчност. 

Есенциална хипертония

Карведилолът е показан при лечение на есенциална хипертония.

Хронична стабилна ангина пекторис

Карведилолът  е показан при профилактично лечение на хронична стабилна ангина пекторис.

Дозировка и начин на употреба:

Карведилолът трябва да се приема с течности, а при хронична сърдечна недостатъчност трябва да се приема с храната.

Хронична сърдечна недостатъчност

Лечението с карведилол трябва да се извършва само под лекарство наблюдение, като се отчита състоянието на пациента.

Преди всяка промяна на дозировката, пациентите трябва да бъдат прегледани в деня на промяната, от опитен специалист.

Дозировката не трябва да бъде увеличавана при пациентис влошаваща се сърдечна недостатъчност след последния контролен преглед или с признаци на декомпенсирана или нестабилна хронична сърдечна недостатъчност. 

Схемата на дозиране е строго индивидуална. 

При пациенти приемащи деуретици и/или дигоксин и/или ЕСЕ-инхибитори, приемането на карведилола може да започне едва след като дозите на съответните продукти бъдат балансирани. 

 

Възрастни:

Препоръчителната доза за инициална терапия е 3,125 мг, два пъти дневноза две седмици. При добра поносимост на тази доза, то тя постепенно може да се увеличава на интервали не по-малки от 2 седмици,до 6,25 мг два пъти дневно, след това на 12,5 мг два пъти дневно и накрая 25 мг  два пъти дневно. Пациентът трябва да приема най-високите дози, които може да понесе добре.

Препоръчителната максимална дневна доза е 25 мг два пъти дневно при пациенти, тежащи под 85 кг и 50 мг два пъти дневно при пациенти, тежащи над 85 кг.  

При промяна на дозата при пациенти със систолично кръвно налягане по-малко от 100 mm Hg могат да се наблюдават влошаване на бъбречните и/или на сърдечните функции, следователно преди всяко увеличаване на дозировката при тези пациенти трябва да се извършват изследвания на бъбречните функции и за симптоми на влошаваща се сърдечна недостатъчност или вазодилатация. Преходните влошавания на симптомите на сърдечната недостатъчност или задържането на течности могат да се корегират с промяна в дозировката на деуретика или  АСЕ-инхибитора или с промяна на временно намаляване в дозировката на приемания карведилол. При тези състояния дозировката на карведилола не трябва да се увеличава, докато симптомите на влошаваща се сърдечна недостатъчност или вазодилатация не се нормализират. При спиране приема на карведилола за повече от две седмици, препоръчително е терапията да бъде възобновена с дозировка 3,125 мг два пъти дневно след което да бъде увеличавана линейно до препоръчителната дозировка. 

 

При пациенти в напреднала възраст

Както при възрастни 

 

Деца

Безопасността и ефективността при деца под 18 години не е установена.

 

Есенциална хипертония

Препоръчително е дневната доза да се приема на един прием.

Възрастни

Препоръчителната начална доза е 12,5 мг един път дневно през първите два дни. След което препоръчителната дневна доза е 25 мг  един път дневно. 

Промяната на дозировката трябва да става на интервали от най-малко две седмици. 

 

Пациенти в напреднала възраст

Препоръчителната начална доза е 12,5 мг дневно, при което се постига задоволителен контрол при някои случаи. При незадоволителен отговор на лечението дозировката може да се промени до максималната препоръчителна   дневна доза от 50 мг, приемани веднъж дневно или разделяни на два приема.

Деца 

Ефективността и безопасността при деца под 18 години не е установена. 

 

Хронична стабилна ангина пекторис

Възрастни

Препоръчителната начална доза е 12,5 мг веднъж дневно за първите два дни, след което препоръчителната доза е 25 мг веднъж дневно.

 

При пациенти в напреднала възраст

Препоръчителната максимална дневна доза е 50 мг разделена на два приема.

 

Деца

Ефективността и безопасността при деца под 18 години не е установена. 

 

Лекарствени и други взаимодействия

Както при други лекарствени продукти с В-блокираща активност, карведилолът може да потенцира действието на приеманите едновременно с него продукти с антихипертензивно действие или такива предизвикващи хипотенция, като част от страничните си реакции. 

Наблюдавани са изолирани случаи на нарушения на проводимостта при едновременен прием на корведилол и дилтиазем. Следователно при едновременното прилагане на калциеви антагонисти , от типа на верапамила или дилтиазема или антиритмични продукти от клас I , е необходимо повишено внимание, проследяване на кръвното налягане и чест ЕКГ-контрол. Не се препоръчва едновременната употреба на карведилол и изброените антиритмични средства прилагани интравенозно. Ефектът на инсулина или пероралните хипогликемични  продукти може да се усили, поради това се препоръчва редовно  да се проверява кръвната захар.

Едновременната употреба на карведилол и дигоксин може да доведе до повишаване на плазмените нива на дигоксина със средно  16% при пациенти с хипертензия.

Ако трябва да се спре едновременното приложение на карведилол и клонидин, се спира първо карведилола, няколко дни преди постепенното  намаляване на дозировката на клонидина.

Трябва да се внимава при пациенти, приемащи лекарствени продукти, индуциращи действието на оксидазите от смесен тип, които понижават серумните нива на карведилола или инхибитори на оксидазите, като циметидина, които увеличават серумните нива на карведилола .

 

Бременност и кърмене 


Няма достатъчно натрупан клиничен опит с употребата на карведилол при бременни. Той не трябва да се прилага при бременни и кърмачки, ако не са оценени потенциалните риск и полза.  

 

Ефекти върху способността за шофиране и работа с машини 


Както и при останалите лекарствени продукти, предизвикващи промени в кръвното налягане, пациентите приемащи карведилол, трябва да са предупредени да не шофират и да не работят с машини при състояние на замаяност или близки симптоми. Тези състояния се засилват в началото на лечението, при промяна на дозировката и при приемане заедно с алкохол. 

 

Нежелани лекарствени реакции


При хронична сърдечна недостатъчност

Най-честата реакция е замаяност. Други срещани са брадикардия, постурална хипотензия, хиперволемия и задръжка на течности, зрителни нарушения, увеличаване на теглото и др.

Рядко се наблюдават синкоп, AV- блок или сърдечна недостатъчност по време на увеличаване на дозировката, остра бъбречна недостатъчност  и бъбречни аномалии при пациенти с дифузни  съдови и/или понижени бъбречни функции.

 

При хипертензия и ангина

Симптоматичната постурална хипотензия се наблюдава най-често в началото на терапията или при увеличаване на дозировката, но реакцията се минимизира при спазване на предписаната дозировка. Обикновено се наблюдава замаяност, главоболие, умора, гастроинтестенални разстройства (диария, гадене, повръщане), брадикардия и хипотензия. Тези реакции обикновено са умерени, преходни и се наблюдават в ранния курс на лечението. 

Други често наблюдавани нежелани реакции са болки в крайниците и понижена слъзна секреция, а при предразположени пациенти може да настъпят диспнея и астма. 

Рядко се наблюдават депресивни състояния, нарушения в съня, хрипове, грипоподобни симптоми,редки и изолирани кожни реакции. Може да се появят кожни лезии от псориазис или да се изострят съществуващи вече такива. Рядко се наблюдава понижение на  периферното кръвообръщение (студени крайници) или периферна едема.Рядко се наблюдава AV-блок , ангина перторис, обостряне на симптомите на пациенти, страдащи от интермитентно накуцване, или прогресираща сърдечна недостатъчност. Инцидентно могат да се появят запушвания на носа.

Наблюдавани са също така и  изолирани случаи на инпотентност, зрителни нарушения, дразнене на очите, сухота в устата и нарушения при уриниране.

 

За информация и поръчки: