+359 878 292 513

КОНКОР АМ ТАБЛ.5/5 Х 30

Конкор АМ таблетки 5/5 Х 30

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: MERCK

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа


Описание

Как изглежда Конкор АМ и какво съдържа опаковката
Външен вид:
Конкор АМ 5 mg/5 mg таблетки: бели или почти бели, без мирис, продълговати, леко изпъкнали таблетки, с делителна черта от едната страна и маркирано MS от другата страна.
Делителната черта е само за улесняване на счупването за по-лесно поглъщане, а не за разделяне на равни дози.

Конкор АМ 10 mg/5 mg таблетки: бели или почти бели, без мирис, с овална форма, леко изпъкнали таблетки с делителна черта от едната страна и маркирано MS от другата страна.
Делителната черта е само за улесняване на счупването за по-лесно поглъщане, а не за разделяне на равни дози.

Конкор АМ 5 mg/10 mg таблетки: бели или почти бели, без мирис, кръгли, плоски таблетки със скосени краища, с делителна черта от едната страна и маркирано MS от другата страна.
Делителната черта е само за улесняване на счупването за по-лесно поглъщане, а не за разделяне на равни дози.

Конкор АМ 10 mg/10 mg таблетки: бели или почти бели, без мирис, кръгли, леко изпъкнали таблетки с делителна черта от едната страна и маркирано MS от другата страна.
Делителната черта е само за улесняване на счупването за по-лесно поглъщане, а не за разделяне на равни дози.

Опаковка:
28, 30, 56 или 90 таблетки в OPA/Al/PVC/Al блистер и картонена кутия.
Не всички видове опаковки може да се пускат на пазара.

Притежател на разрешението за употреба:
Мерк България ЕАД, България.

Производители:
EGIS Pharmaceuticals PLC, УНГАРИЯ;
Merck KGaA, ГЕРМАНИЯ.

Дата на последно одобрение на листовката:
Февруари 2012 г.

Съхранение:

Да се съхранява под 30°С. Да се съхранява в оригиналната опаковка. 
Да се предпази от светлина.
Не използвайте Конкор АМ таблетки след изтичане срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка (година/месец). Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте Конкор АМ, ако забележите видими признаци (обезцветяване) на влошаване.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви количества от лекарството. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

Приложение

Конкор АМ таблетки е предназначен за лечение на високо кръвно налягане, като заместителна терапия при пациенти, които са адекватно контролирани с отделни продукти, прилагани едновременно при същите дози, както в комбинация, но като отделни таблетки.

Състав

Лекарствените вещества са: 
Конкор АМ 5 mg/5 mg таблетки - 5 mg бисопрололов фумарат и 5 mg  амлодипин (като безилат);
Конкор АМ 10 mg/5 mg таблетки - 10 mg бисопрололов фумарат и 5 mg амлодилин (като безилат);
Конкор АМ 5 mg/10 mg таблетки - 5 mg бисопрололов фумарат и 10 mg амлодипин (като безилат);
Конкор АМ 10 mg/10 mg таблетки - 10 mg бисопрололов фумарат и 10 mg амлодипин (като безилат).

Помощните вещества са: колоиден безводен силициев диоксид, магнезиев стеарат, натриев нишестен гликолат(тип А), микрокристална целулоза.

Доза

Винаги приемайте Конкор АМ точно както Ви е казал лекарят. Трябва да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт, ако не сте сигурни.
Обичайната доза е: Една таблетка от дадената концентрация. Таблетките Конкор АМ трябва да се приемат сутрин, с или без храна, с малко течност, без да ги сдъвквате.
В зависимост от ефекта Вашият лекар може да повиши началната доза до комбинация от другите концентрации.
Обикновено няма нужда от промяна в дозировката при леко до средно тежко чернодробно и бъбречно заболяване.
В сериозни чернодробни и бъбречни заболявания дозите могат да бъдат променени.
Не спирайте приема на Вашето лекарство произволно. 

Пациенти в напреднала възраст
Няма нужда от корекция на дозата при тези пациенти, но се препоръчва повишено внимание при увеличаване на дозата.

Деца и юноши
Таблетките Конкор АМ не се препоръчват за приложение при деца на възраст под 18 години поради липсата на данни за безопасност и ефикасност.
Ако мислите, че терапевтичния ефект на таблетките Конкор АМ е твърде силен или твърде слаб, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.

Ако сте приели повече от необходимата доза Конкор АМ
Ако сте приели повече Конкор АМ таблетки, отколкото трябва, консултирайте се с лекар незабавно.

Ако сте пропуснали да приемете Конкор АМ
Опитайте се да приемете пропуснатата доза възможно най-скоро. Ако вече е време за следващата доза, не взимайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза, защото не може да се компенсира пропуснатото количество, но ще се изложите на риск от предозиране.

Ако сте спрели приема на Конкор АМ
Не спирайте приема на лекарството рязко или не променяйте препоръчаната доза, преди да се консултирате с Вашия лекар, тъй като в такива случаи сърдечната недостатъчност може временно да се влоши. Лечението не трябва да бъде прекратявано внезапно, особено при пациенти с коронарна болест. Ако е необходимо спиране на лечението, дозата трябва да се намалява постепенно.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Взаимодействия

Терапевтичните ефекти и нежеланите реакции на лекарствения продукт могат да бъдат повлияни от други лекарства, като се приемат едновременно. Взаимодействия могат да възникнат, дори и ако друго лекарство е било приемано за кратко време.
Моля, кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Едновременното приложение на следните лекарства с Конкор АМ не се препоръчва:

 • Блокери на калциевите канали от верапамилов и дилтиаземов тип: Тези лекарства се използват за лечение на високо кръвно налягане и хронична стабилна стенокардия;
 • Централно действащи антихипертензивни средства (напр.: клонидин, метилдопа, моноксидин, рилменидин): Не спирайте приема на тези лекарства, преди да се консултирате с Вашия лекар.

Следните лекарства могат да се прилагат едновременно с Конкор АМ при определени обстоятелства с особено внимание под лекарски контрол:

 • Някои лекарства повлияващи сърдечния ритъм (хинидин, дизопирамид, лидокаин, фенитоин, флекаинид, пропафенон, амиодарон). Тези лекарства се използват за лечение на нерегулярен или нарушен сърдечен ритъм;
 • Местно прилагани бета-блокерни препарати (например капки за очи, използвани за лечение на глаукома);
 • Парасимпатикомиметици. Тези лекарства се използват за потенциране функцията на гладката мускулатура при заболявания на стомаха, червата, пикочния мехур и при глаукома;
 • Инсулин и перорални противодиабетни средства;
 • Хипнотици, анестетици;
 • Сърдечни гликозиди (дигиталис), лекарства, използвани за лечение на сърдечна недостатъчност;
 • Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВЛ). Тези лекарства могат да се прилагат за лечение на ставни възпаления, болка или артрит;
 • Симпатикомиметици (напр. изопреналин, добутамин, норадреналин, адреналин). Тези лекарства се използват за лечение на сериозни циркулаторни нарушения по спешност;
 • Всички лекарства, които понижават кръвното налягане поради терапевтичен или нежелан ефект (напр. антихипертензивни средства, трициклични антидепресанти, барбитурати, фенотиазини).

При едновременното приложение на следните лекарства с Конкор АМ трябва да се взема предвид:

 • Мефлокин, който се използва за предотвратяване или лечение на малария;
 • Моноаминооксидазни инхибитори (МАО-инхибитори) (с изключение на МАО-В инхибитори), използвани за лечение на депресия;
 • Средства, повлияващи метаболизма на амлодипин или бисопролол (напр. рифампицин, кетоконазол, итраконазол, еритромицин, ритонавир, и жълт кантарион);
 • Ерготаминови производни (лекарства, използвани за лечение на кървене от гинекологичен произход).

Прием на Конкор АМ таблетки с храни и напитки
Алкохолът може да увеличи кръвното налягане като намали ефекта на Конкор АМ.

Бременност и кърмене
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете каквото и да е лекарство.
Като се има предвид, че няма достатъчно клиничен опит по отношение на бременните жени, то може да се прилага само след внимателна индивидуална преценка на съотношението риск/полза от лекар, затова не забравяйте да уведомите Вашия лекар, ако сте бременна или планирате да имате бебе.
В случай на прилагането му по време на бременност, може да бъде необходимо внимателно наблюдение на състоянието на плода и новороденото.
Решението дали да се продължи/преустанови кърменето или да се продължи/спре лечението с Конкор АМ трябва да се вземе като се има предвид ползата от кърменето за детето и ползата от лечението с Конкор АМ за майката.

Шофиране и работа с машини
Конкор АМ може да наруши по-горните способности, тъй като причинява световъртеж, главоболие, умора или гадене - особено, когато започвате лечение или ако лечението се променя, и при употреба на алкохол - поради това лекарят решава индивидуално при каква доза можете да шофирате или да работите с машини.

Противопоказания

Не приемайте Конкор АМ

 • Ако сте алергични (свръхчувствителни) към амлодипин, бисопролол (лекарствени вещества), дихидропиридинови производни или към някоя от помощните вещества на Конкор АМ;
 • Ако имате сериозно стесняване на изхода на лявата камера (напр. висока степен на аортна стеноза);
 • Ако страдате от остра сърдечна недостатъчност, нестабилна сърдечна недостатъчност след остър инфаркт на миокарда или сърдечна недостатъчност, изискващи венозни лекарства, за да се увеличи силата на миокардното съкращаване;
 • Ако страдате от шок поради нарушена функция на сърцето (в такива случаи кръвното налягане е изключително ниско и кръвообращението е близо до колапс);
 • Ако страдате от сърдечно заболяване, което се характеризира с много бавен сърдечен ритъм или нередовно съкращение на сърцето (втора или трета степен на атриовентрикуларен блок, синоатриален блок, синдром на болния синус);
 • В случай на изключително ниско кръвно налягане (горната граница е постоянно по-малка от 100 mmHg);
 • В случай на тежка бронхиална астма или хронична обструктивна белодробна болест;
 • В случай на сериозно заболяване на периферните артерии;
 • В случай на синдром на Рейно, който се характеризира с липса на чувствителност, мравучкане и обезцветяване на пръстите на ръцете и краката, изложени на студ;
 • В случай на нелекуван феохромоцитом, който е рядък тумор на сърцевината на надбъбречните жлези;
 • В тези метаболитни състояния, при които рН на кръвта става кисело.

Ако мислите, че страдате от някое от посочените по-горе заболявания, посъветвайте се с Вашия лекар дали можете да приемате това лекарство.

Обърнете специално внимание при употребата на Конкор АМ
Конкор АМ може да се прилага, но с особено внимание при следните състояния, поради което трябва да информирате Вашия лекар, ако някое от следните състояния се отнася за Вас:

 • Напреднала възраст;
 • Сърдечна недостатъчност;
 • Диабет със силно променливи нива на кръвната захар;
 • Строга диета;
 • Съпътстващо противоалергично (десенсибилизиращо) лечение (например с цел предотвратяване на алергичен ринит);
 • Леко разстройство на възбудно-проводната система за регулиране на сърдечния ритъм (първа степен AV-блок);
 • Нарушение на коронарната перфузия (ангина на Принцметал);
 • Съдови заболявания на крайниците, характеризиращи се с намалена перфузия;
 • Псориазис;
 • Хипертиреоза;
 • Чернодробно или бъбречно заболяване;
 • В случай на лекуван феохромоцитом, който е рядък тумор на сърцевината на надбъбречните жлези;
 • Бронхиална астма или други хронични обструктивни белодробни заболявания;
 • Ако Ви предстои операция, информирайте Вашия анестезиолог, че приемате Конкор АМ.

Вашият лекар може да сметне, че е необходимо да се направи нещо допълнително (напр. да се добави фармакологично лечение), ако съществува някое от горните състояния.

Странични ефекти

Както всички лекарства, Конкор АМ може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Ако се получи някоя от следните нежелани реакции, моля обърнете се към Вашия лекар или фармацевт.
Чести нежелани реакции (засягат 1 до 10 потребители на 100): 
Главоболие, замаяност, сънливост (особено при започване на лечението), сърцебиене, зачервяване, болки в корема, подуване на глезените, отоци, умора, чувство на студ и изтръпване на крайниците, стомашно-чревни оплаквания като гадене, повръщане, диария, запек.

Нечести нежелани реакции (засягат 1 до 10 потребители на 1000): 
Безсъние, промени в настроението (включително тревожност), депресия, временна загуба на съзнание (синкоп), хипоестезия, парестезия, нарушения на вкуса (дисгеузия), тремор, зрителни нарушения (включително диплопия), шум в ушите, хипотония, диспнея, ринит, промени в чревните навици (включително диария и запек), сухота в устата, диспепсия, алопеция, малки кръвоизливи по кожата и лигавиците (пурпура), обезцветяване на кожата, повишено изпотяване, сърбеж, обрив, екзантем, болки в ставите, болки в мускулите, мускулни крампи, болка в гърба, често уриниране, микционни нарушения, никтурия, импотентност, увеличаване на гърдите при мъжете, болка в гърдите, астения, болка, неразположение, повишаване на теглото, загуба на тегло, нарушения на съня, нарушения на сърдечната проводимост, влошаване на предшестваща сърдечна недостатъчност, забавен сърдечен ритъм (по-малко от 50 удара в минута), ниско кръвно налягане, бронхоспазъм при пациенти с бронхиална астма или анамнеза за обструктивно белодробно заболяване, мускулна слабост и крампи, изтощение *. 
* Тези симптоми по-специално се получават в началото на терапията. Те обикновено са леки и често изчезват в рамките на 1-2 седмици.

Редки нежелани реакции (засягат 1 до 10 потребители на 10 000): 
Объркване, повишено ниво натриглицеридите, нощни кошмари, чувство на илюзия, което е необичайно усещане без забележим стимул, подобно на истинско усещане и изглежда реално (халюцинации), намаляване на слъзната секреция (трябва да се вземат предвид, ако носите контактни лещи), увреждане на слуха, алергичен ринит, хепатит, реакции на свръхчувствителност като сърбеж, зачервяване, обрив, повишено ниво на чернодробните ензими.

Много редки нежелани реакции (засягат по-малко от 1 на 10 000): 
Намаляване броя на левкоцитите и тромбоцитите, алергични реакции, повишено ниво на кръвната захар, хипертония, периферна невропатия, инфаркт, сърдечна аритмия, участъци на възпаление в малките кръвоносни съдове (васкулит), кашлица, гастрит, хиперплазия на венците, панкреатит, жълтеница, остро подуване на кожата или лигавицата, включващи най-често клепачите, устните, ставите, гениталиите, глотиса, фаринкса и езика (ангиоедем), сериозни възпаления на кожата или лигавицата с червени мехурчета (еритема мултиформе), уртикария, широко разпространена еритема и лющене на кожата (ексфолиативен дерматит), сериозни увреждания на кожата и лигавицата на устата, гениталиите и ануса с оформяне на мехури, с висока температура, болки в гърлото и отпадналост (синдром на Стивънс-Джонсън), чувствителност към слънчева светлина, конюнктивит, лекарства с подобен механизъм на действие в сравнение с бисопролол (активна съставка на препарата), могат да предизвикат или да влошат псориазис (хронично заболяване на кожата със сърбящи люспести червени петна) или може да причинят подобно на псориазис кожно заболяване.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

 

За информация и поръчки: