+359 878 292 513

ЛОРИСТА ТАБЛ.100 МГ.Х 28

ЛОРИСТА ТАБЛЕТКИ 100 МГ. Х 28

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: KRKA

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: C09CA01


Описание

LORISTA

Филмирани таблетки 50 mg

losartan

 

Състав

1 филмирана таблетка съдържа 50 mg losartan (като losartan potassium).

Помощни вещества: царевично нишесте, прежелатинирано нишесте, безводенколоидален силиций, магнезиев стеарат, целактоза, хипромелоза, талк, пропилей гликол,титанов диоксид.

Свойства в действие

Лосартан е лекарствено средство за понижаване на артериалното налягане (антихипертензивно средство). Той спада към групата на антагонистите на рецепторите на ангиотензин П.Ангиотензин П е един от хормоните на ренин-ангиотензин системата и играе голяма роля в развитието на артериалната хипертония. Той се свързва с рецепторите на ангиотензина. Активирането на рецепторите на ангиотензина има много биологични последици, които водят до повишаване на артериалното налягане (артериална хипертония) и до задържане на сол и вода в тялото.Лосартан и неговият фармакологично активен метаболит се свързват с рецепторите на ангиотензина и потискат гореспоменатите ефекти от ангиотензин П. След орално приложение върхов ефект от лекарството се постига след 6 часа. Ефектът продължава 24 часа и поради това е достатъчна една доза на денонощие. Ефектът от лекарството започва да се чувства през първата седмица от лечението, след това се усилва до стабилизирането му след 3 до 6 седмици.

Показания

Лекарственото средство е предназначено за лечение на хипертония (повишено артериално налягане).

Противопоказания

Лекарството не трябва да се приема от пациенти със свръхчувствителност към лосартан или към която и да е от другите съставки.

Предпазни мерки и предупреждения

При пациенти с намален обем на циркулиращите течности (т. е. пациенти, лекувани с високи дози лекарства за увеличаване отделянето на урина), хипотензия (ненормално ниско артериално налягане) може да настъпи и обикновено се манифестира с гадене, ускорено сърцебиене и слабост.Акр настъпи хипотензия, легнете, като поставите главата по-ниско от тялото, и повикайте лекар. При повтаряне на хипотензията, съпроводено с признаци на заболяването (гадене, ускорено сърцебиене и слабост), се консултирайте с лекар.

Лекарственото средство трябва да бъде използвано внимателно от пациенти с двустранно стеснение на бъбречните артерии или с стеснение на артериата на единия бъбрек и от пациенти, при които бъбречната функция зависи от действието на ренин-ангиотензин системата (пациенти с тежка конгестивна сърдечна недостатъчност), защото може да влоши функцията на бъбреците.Лосартан трябва да се използва внимателно от пациенти, прекарали ангиоедем (реакция на свръхчувствителност, която се манифестира с внезапно отичане на устните, лицето и врата, възможно е също на ръцете и краката, съпроводено със задушаване и дрезгав глас).

Ако се развие ангиоедем, прекратете приемането на лекарството и незабавно потърсете лекарска помощ.

Лекарственото средство трябва да бъде използвано с внимание от пациенти, чието състояние налага внимателно прилагане и на други медикаменти, които въздействат на ренин-ангиотензин систематаЕфективността и безопасността на лекарственото средство не е установена при деца и поради това то не трябва да им бъде давано.

Бременност в кърмене

Бременните жени не трябва да приемат лекарството.Ако забременеете, докато вземате Lorista, възможно най-бързо съобщете на вашия лекар за бременността си, за да може той да ви предпише друго антихипертензивно средство. Не е известно дали лосартан се отделя в майчиното мляко. Поради възможност за нежелани лекарствени реакции от страна на кърмачето трябва да се реши, дали да се спре кърменето или да се преустанови приемането на лекарственото средство предвид на това доколко важно е то за майката

Влияние върху способността за шофиране и работа с машини

Няма данни за ефекта на лекарството върху, способността за шофиране и работа с машини.При отделни пациенти лосартан може да причини хипотензия и замаяност, особено в началото на лечението, и трва може временно да намали тяхната способност да шофират и работят с машини.

Взаимодействия

Lorista може да се приема едновременно с други антихипертензивни средства Едновременното приложение на Lorista и на други лекарства които засилват отделянето на урина (спиронолактон, амилорид или триамтерен) и/или допълнителната употреба на таблетки калий може да доведе до повишена концентрация на калия в серума (хиперкалиемия).Едновременната употреба на Lorista и лекарства, съдържащи литий, може, да засили страничните явления от лития.

Когато Lorista се използва едновременно с лекарства, съдържащи рифампицин, артериалното налягане трябва да се следи и при необходимост да се коригира дозировката на Lorista

Дозировка и приложение

Дозировката винаги зависи от състоянието и потребностите на пациента и поради това винаги трябва да се определя от лекар.

По време на лечение с Lorista се изискват редовни медицински прегледи, особено в началото на лечението и/или докато се определя най-подходящата дозировка Честотата на медицинските прегледи се определя от лекар.

Обичайната първоначална и поддържащата доза е от 1 филмирана таблетка (50 mg) един път дневно. При някои пациенти лозартан има по-голям ефект, ако цялата дневна доза се раздели на две равни части, които да се приемат два пъти на ден (сутрин и вечер), или ако дневната доза се увеличи на 2 филмирани таблетки (100 mg), които да се приемат един път на ден.

Препоръчваната първоначална доза за пациенти с намален обем на циркулиращите течности и за пациенти с чернодробна увреда е от половин филмирана таблетка (25 mg) един път на ден. Дозите се коригират според понижаването на артериалното налягане след 3 до 6 седмици от началото на лечението.Приемайте филмираните таблетки c някаква течност, може да ги вземате също и с храна Ако сте пропуснали да вземете таблетката, вземете я възможно най-бързо, но не и ако остават само няколко часа до следващата доза В такъв случай вземете само следващата доза и пропуснете една филмирана таблетка Никога не трябва да удвоявате дозата Не забравяйте, че което и да е лекарство за понижаване на артериалното налягане не лекува заболяването, а спомага за понижаване и за поддържане на артериалното налягане на желаното ниво. Така се предотвратяват или се намаляват последиците и/или усложненията от хипертонията Лечението с Lorista продължава дълго време, освен ако не настъпят обстоятелства, които да налагат неговото преустановяване.

Предозиране

Най-честите признаци на предозиране са понижаване на артериалното налягане и ускорено (или забавено) сърцебиене. Ако се случи това, легнете с глава no-ниско от тялото и повикайте лекар.Ако сте погълнали голям брой таблетки, е задължително да повикате лекар.. Преди неговото пристигане се опитайте да повърнете, за да изкарате таблетките от стомаха

Нежелани реакции

Нежеланите реакции по време на лечение с лосартан са обикновено леки и преходни и не налагат лечението да се прекрати. Ако нежеланите реакции ви смущават или ако понижават качеството на вашия живот, консултирайте се с лекар.

По време на лечението с лосартан може да се появят замаяност, хипотония, главоболие, диария, промяна във вкуса, суха кашлица (кашлица без отделяне на секрети), мускулни болки, сърбеж и кожен обрив. Ако наблюдавате някое от нежеланите реакции от лекарството, допитайте се до вашия лекар или аптекар.

По изключение може да настъпи ангиоедем. При настъпването на ангиоедем прекратете приемането на лекарството и незабавно потърсете лекарска помощ. . Рядко може да се наблюдават леки нарушения на чернодробната или на бъбречната функция и повишаване на нивото на серумния калий. Тези нарушения обикновено не изискват да се преустанови лечението.

Съхранение и срок на годност

Лекарството не трябва да се употребява след изтичане на срока за годност отбелязан на опаковката

Да се пази от влага

Да се съхранява при температура под 30°С.

Да се съхранява на място, недостъпно за децаЗа информация и поръчки: