+359 878 292 513

МОКСОГАМА ТАБЛ.0.2 МГ.Х 30

МОКСОГАМА ТАБЛЕТКИ 0.2 МГ Х 30

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: WOERWAG PHARMA

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: C02AC05


Описание

МОКСОГАМА 


Моксогама е лекарство опускащо се по лекарско предписание. Моксогома се използва за редуциране високите нива на кръвното налягане. Моксогама  е лекарствен продукт под формата на таблетки.

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА MOXOGAMMA® 0,2 MG FILMTABLETTEN И В КАКВИ СЛУЧАИ СЕ УПОТРЕБЯВА?

Moxogamma® 0,2 mg Filmtabletten е лекарствен продукт с централно действие за понижаване на високото кръвно налягане.

Moxogamma 0,2 mg Filmtabletten се прилага за лечение на леки до среднотежки форми на високо кръвно налягане, което не е обусловено от други органи увреждания (есенциална хипертония).

2. КАКВО ТРЯБВА ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ПРИЕМА НА MOXOGAMMA® 0,2 MG FILMTABLETTEN ?

Moxogamma 0.2 mg Filmtabletten не трябва да се приемат:

- когато Вие сте свръхчувствителни (алергични) към активнодействащото вещество Moxonidine, или към някои от помощните вещества на Moxogamma® 0,2 mg Filmtabletten когато при Вас е на лице определено смущение в сърдечния ритъм, т.нар. синдром на болния синусов възел, или има смущения в проводимостта на сърдечните импулси между синусовия възел и предсърдията (синуатриален блок)

- когато при Вас сърдечният пулс, измерен във покой, е силно забавен (по-малко от 50 удара за минута)

- когато Вие страдате от тежко нарушение на бъбречните функции (гломерулна филтрация < 30 ml/минута, серумен креатинин > 160 pmol/1)- когато при Вас в миналото са се появявали тъканни отоци по кожата и лигавиците (ангионевротичен едем)

- когато при Вас са налице високостепенни смущения в проводимостта на импулсите от предсърдията към камерите (AV-блок от II или III степен)

- когато Вие страдате неконтролируемо смущение на сърдечния пулс (малигнена аритмия)

- когато при Вас е на лице тежка сърдечна недостатъчност (вижте раздел "Необходима е особенапредпазливост при приема на Moxogamma® 0,2 mg филмирани таблетки")

- когато Вие страдате от смущения в кръвоснабдяването на сърдечния мускул, респ. усещатеболки като стягане в гърдите (нестабилна ангина пекторис).

- когато при Вас е на лице тежко чернодробно заболяване.

Поради липса на терапевтичен опит Moxogamma® 0,2 mg Filmtabletten не трябва да се прилагат в следните случаи:

- когато се оплаквате от смущения в кръвоснабдяването на краката, които се проявяват като болки при движение (claudicatio intermittens)

- когато страдате от нарушение на периферното кръвообръщение, водещо до болки в областта напръстите на ръцете и краката (синдром на Raynaud)

- когато страдате от сковаващо треперене (болест на Паркинсон)

- когато страдате от епилепсия

- когато Вие страдате от болестно повишаване на вътреочното налягане (глаукома)

- когато сте болни от депресия

- по време на бременност и кърмене

- при деца и юноши под 16 години (виж раздел "Деца и юноши под 16 години")

Особено голямо внимание при прием на Мохогатта® 0.2 mg Filmtabletten е необходимо:

когато Вие страдате от средно тежко смущение на бъбречните функции (гломерулна филтрация > 30 ml/минута, но < 60 ml/минута, серумен креатинин > 105 umol/l, но < 160 umol/l). Тук е необходим редовен и често провеждан контрол върху понижаващото кръвното налягане действие на Moxogamma® 0,2 mg, особено в началото на лечението.

Взаимодействия с други лекарствени продукти

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт в случай, че приемате/Ви е предписан и друг лекарствен продукт, респ. наскоро сте приемали и друг лекарствен продукт. Това важи също и за лекарствените продукти, които не се изписват по рецепта.

Други антихипертензивни лекарствени продукти (понижаващи кръвното налягане лекарствени продукти)Засилва се понижаващото действие върху кръвното налягане..

Лекарствени продукти за подтискане на тревожни състояния и състояния на напрегнатост (транквиланти), сънотворни и успокояващи средства Засилва действието на тези лекарствени продукти.Трициклични антидепресанти (вид лекарствени продукти за лечение на депресии) Засилва действието на тези продукти.

Бензодиазепини (вид успокоителни и/или приспивателни лекарствени продукти) Засилва действието на тези продукти.

Lorazepam (бензодиазепин, който еуспокояващо средство) Леко понижение на когнитивната познавателната функция на мозъка.

Моксонидинът, активнодействащото вещество на Moxogamma® 0,2 Filmtabletten се излъчва презбъбреците чрез активен механизъм на екскреция (тубулна секреция). Не могат да 6ъдат изключени взаимодействия с други лекарствени средства, които имат същия път на елиминиране от организма. Като пример могат да се посочат: дигиталисови гликозиди, инсулин, сулфанилурейните продуктиняколкодневен период да се започне спирането на Moxonidine, за да се избегне реактивноповишаване на кръвното налягане при спирането.

- когато страдате от нарушения в кръвооросяването на мозъка

- в случай, че неотдавна сте прекарали сърдечен инфаркт

- когато страдате от нарушения в кръвоснабдяването на крайниците

- когато страдате от средностепенна сърдечна недостатъчност

Не трябва да прекъсвате рязко приема на Moxogamma® 0,2 mg Filmtabletten. По указание на Вашя лекар е необходимо това да стане с бавно и постепенно приключване на лечението за период от две седмици (виж и раздел " Как да приемате Moxogamma® 0,2 mg Filmtabletten?").

Деца и юноши под 16 години

Moxogamma® 0,2 mg Filmtabletten не трябва да се употребява от деца и юноши под 16 години, тъй като до сега няма достатъчно опит от прилагане на лекарствения продукт при тази възрастова група.

Пациенти в напреднала възраст

Дозите на Moxogamma 0,2 mg Filmtabletten не трябва да се редуцират при по-възрастните пациенти.

Бременност

Предвид недостатъчните данни относно приложението на моксонидин при бременни, приемът на Moxogamma® 0,2 mg Filmtabletten по време на бременност е позволен само след като лекарят прецени съотношението полза-риск.

Кърмене

Moxogamma® 0,2 mg Filmtabletten не трябва да се приема по време на кърмене, тъй като активнодействащата съставка - моксонидин преминава в майчиното мляко.

Участие в уличното движение и обслужване на машини

Не е провеждано изследване относно въздействието върху способността за шофиране и обслужване на машини, но са докладвани случаи на замаяност и световъртеж. Затова е необходимо да внимавате при провеждането на тези дейности.

Важни предупредителни указания относно определени помощни вещества в Moxogamma® 0.2 mg Filmtabletten

Ако при Вас е установена непоносимост към някои определени видове захари (напр. лактоза, галактоза, глюкоза), можете да при разговаряте за това с Вашия лекар

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ MOXOGAMMA 0,2 MG FILMTABLETTEN?

Приемайте Moxogamma® 0,2 mg Filmtabletten винаги точно според указанията на Вашия лекар. Моля, запитайте Вашия лекар или фармацевт, ако за нещо не сте съвсем сигурни.

Начин на приложение

За перорално приложение

Приемайте Moxogamma® 0,2 mg Filmtabletten преди, по време или след едно от храненията за деня с достатъчно количество течност (напр. чаша вода).

Указание:

Съществуват и Moxogamma 0,3 mg Filmtabletten, както и Moxogamma 0,4 mg Filmtabletten.В случай, че лекарят не Ви в предписал друго, обичайните дози са:

Възрастни

Лечението трябва да започне с доза от 0,2 mg моксонидин (съответства на една филмирана таблетка Moxogamma® 0,2 mg) сутрин.

Ако терапевтичното действие е недостатъчно, дозировката може да се завишава до 0,4 mg (съотвестващи на две филмирани таблетки Moxogamma® 0,2 mg) в рамките на един триседмичен интервал. Приемът може да се осъществява като една доза или разделен в две дози за деня (сутрин и вечер).При недостатъчни резултати, дозировката може да се завиши до максимума от 0,6 mg в рамките на един следващ триседмичен период. При това дневната доза трабва да е разделена на два приема (сутрин и вечер).

Не е разрешено да се надвишават единичната доза от 0,4 mg моксонидин (съответства на две филмирани таблетки Moxogamma® 0,2 mg) и дневната доза от 0,6 mg моксонидин.

Пациенти в напреднала възраст

В случай, че не е ограничена бъбречната функция, важи дозировката за възрастни. Смущения в бъбречните функции

Пациентите със среднотежко ограничение на бъбречните функции (гломерулна филтрация > 30 ml/минута, но < 60 ml/минута): Максимална единична доза: 0,2 mg моксонидин (съответстваща на 1 филмирана таблетка Moxogamma® 0,2 mg). Максимална дневна доза: 0,4 mg моксонодин (съответстваща на 2 филмирани таблетки Moxogamma® 0,2 mg). На пациентите със силно ограничена бъбречна функция (гломерулна филтрация < 30 ml/минута) не е разрешено да приемат Moxogamma® 0,2 mg Filmtabletten (виж "Moxogamma® 0,2 mg Filmtabletten не е разрешено да се приемат").

Смущения в чернодробната функция

Пациентите с леко до среднотежко ограничение на чернодробните функции: Важат същите препоръки относно дозировката, като при възрастни. На пациентите с тежки чернодробни заболявания не е разрешено да приемат филмирани таблетки Moxogamma® 0,2 mg.

Моля, говорете с Вашия лекар, ако имате впечатление, че действието на Moxogamma® 0,2 mg Filmtabletten е твърде силно, или твърде слабо.

При прием на Moxogamma® 0.2 mg Filmtabletten едновременно с храни и напитки Moxogamma® 0,2 mg Filmtabletten може да усили действието на алкохола

4. КАКВИ НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ СА ВЪЗМОЖНИ?

Като всички лекарствени продукти и Moxogamma® 0,2 mg Filmtabletten може да даде нежелани реакции. Нежелани лекарствени реакции

Съобщава се за сухота в устата, главоболие, усещане за слабост и световъртеж, особено чести в началото на лечението. Честотата и интензитета им по правило намаляват при редовна употреба на лекарствения продукт.

Какво трябва да знаете в случай, че сте приели по-голямо количество Moxogamma® 0.2 mg Filmtabletten:

Признаците на предозиране при малки деца могат да бъдат:

Седиране, свиване на зениците, спад на кръвното налягане, затруднения в дишането, кома. Признаците на предозиране при възрастни могат да бъдат:

Подтиснатост, понижаване на кръвното налягане, спад на кръвното налягане при промяна в положението на тялото, силно забавяне на сърдечния пулс, сухота в устата. В по-редки случаи могат да се срещнат повръщане и парадоксално повишаване на кръвното налягане. При по-тежко предозиране може да се стигне също до смущения в съзнанието, както и до тежки дихателни оплаквания.При случай на предозиране Вие трябва да информирате Вашия лекар! Тогава той трябва да предприеме подходящи стъпки, напр. мерки за стабилизиране на кръвообращението.

Когато сте забравили да приемете Moxogamma® 0.2 mg Filmtabletten:

Ако Вие сте пропуснали предишния прием на доза от продукта, не вземайте двойна доза, апродължавайте да следвате предписанията на приема (както Ви е предписал Вашият лекар).Последици от прекратяване на лечението с Moxogamma® 0.2 mg Filmtabletten: Лечението не трябва да се прекъсва рязко!

Моля, не прекъсвайте и не приключвайте приема на Moxogamma® 0,2 mg Filmtabletten сами, без изрично указание от Вашия лекар.

Приемът на Moxogamma® 0,2 mg Filmtabletten трябва да се прекъсва като стъпково се намалява дозата в рамките на период от две седмици.

Чернодробно-жлъчна система

Много рядко Реакции на черния дроб (чернодробно възпаление, затруднено оттичане на жлъчен сок (холестаза)).

Очи

Понякога: Усещане за сухота със сърбежи, или усещане за парене на очите

Съдова система

Често: Съдоразширение

Понякога: Понижено кръвно налягане, спад на кръвното наляганe при промяна в положението на тялото, смущения в сетивните усещания (мравучкане) по кожата на ръцете и краката, съдови спазми в областта на пръстите на краката и ръцете (синдром на Raynaud), смущения в периферното кръвообръщение.

Хормонална система

Понякога: Увеличаване на гръдните жлези при мъжете, импотентност и загуба на либидо.

Други нежелани реакции

Много често: Сухота в устата

Често: Чувство на слабост

Понякога: Задръжка на течности (отоци) на различни места по тялото,чувство на слабост в краката, тьканни отоци по кожата и лигавиците (ангиоедем), краткотрайна загуба на съзнание,намалено отделяне на течности от организма, загуба на апетит, болки в подушните жлези

Ако Вие забележите нежелани лекарствени реакции, които не са представени в тази листовка, информирайте Вашия лекар или фармацевт.

5. КАК ТРЯБВА ДА СЪХРАНЯВАТЕ MOXOGAMMA® 0,2 MG FILMTABLETTEN?

Лекарственият продукт да се съхранява на места, недостъпни за деца!

Вие не трябва да употребявате продукта след изтичането на срока на годност, отбелязан върху блистера и върху картонената опаковка.

Да се съхранява под 30 °С

За информация и поръчки: