+359 878 292 513

СОРТИС ТАБЛ.10 МГ.Х 30

СОРТИС ТАБЛЕТКИ 10 МГ Х 30

Тегло: 100.00 гр.

Вижте още продукти от: Pfizer Italia

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: C10AA05


Описание

СОРТИС ТАБЛЕТКИ

 

СОРТИС принадлежи към група лекарства, известни като статини - лекарства, които регулират липидите (мазнините),
СОРТИС се използва за намаляване на липидите, известни като холестерол и триглицериди в кръвта, когато диета с ниско съдържание на мазнини и промени в начина на живот самостоятелно са недостатъчни. Ако имате повишен риск от сърдечно заболяване, СОРТИС може също да намали този риск дори ако нивата на Вашия холестерол са нормални. Стандартната диета, понижаваща холестерола, трябва да се продължи по време на лечението.
Холестеролът е субстанция, която естествено се намира в тялото, необходима за нормалния растеж. Въпреки това, ако има твърде много холестерол във Вашата кръв, той може да се натрупа по стените на кръвоносните съдове, които накрая може да се блокират. Това е една от най-честите причини за сърдечно заболяване. Прието е, че повишените нива на холестерола увеличават риска от сърдечно заболяване. Други фактори, които ще повишат риска от сърдечно заболяване, включват високо кръвно налягане, диабет, наднормено тегло, обездвижване, пушене или фамилна анамнеза за сърдечно заболяване

Прием на други лекарства

Има някои лекарства, които могат да взаимодействат със СОРТИС:

Лекарства, прилагани да променят начина, по който работи Вашата имунна система, напр. циклоспорин;Определени антибиотици или противогъбични лекарства, напр. еритромицин, кларитромицин, кетоконазол, итраконазол; рифампицин;

Други лекарства, контролиращи нивата на липидите, напр. гемфиброзил, други фибрати, производни на никотиновата киселина, колестипол;

Някои блокери на калциевите канали, прилагани при стенокардия или високо кръвно налягане, напр. нифедипин; лекарства, които регулират Вашия сърдечен ритъм, напр. дигоксин;

- Някои бензодиазепини, използвани при тревожни и други състояния, напр. нефазодон;Протеазни инхибитори, използвани при лечението на СПИН;

Други лекарства, за които е известно, че взаимодействат със СОРТИС, включително варфарин (който намалява кръвосъсирването), перорални контрацептиви, фенитоин (антиконвулсант за епилепсия) и антиациди (продукти при нарушено храносмилане, съдържащи алуминий или магнезий).Винаги трябва да уведомявате Вашия лекар, ако приемате или доскоро сте приемали някакви други лекарства, дори и такива, които са без лекарско предписание, защото те могат да си взаимодействат.

Прием на СОРТИС с храна и напитки

Сок от грейпфрут

Не приемайте повече от една или две малки чаши сок от грейпфрут на ден, защото големи количества сок от грейпфрут може да променят ефектите на СОРТИС.

Алкохол

Избягвайте пиенето на твърде много алкохол, докато приемате това лекарство.

Бременност и кърмене

Не приемайте СОРТИС, ако сте бременна или ако мислите, че сте бременна, или ако се опитвате да забременеете. Жени в детеродна възраст трябва да вземат подходящи мерки за . контрацепция.
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди да вземате каквото и да е лекарство.

Не употребявайте СОРТИС, ако кърмите.
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди да започнете да вземате каквото и да е лекарство.

Шофиране и работа с машини

Не шофирайте, ако това лекарство засяга Вашата способност за шофиране. Не използвайте никакви инструменти или машини, ако Вашата способност да ги използвате е повлияна от това лекарство.

 

 КАК ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМА СОРТИС

Обичайната начална доза на СОРТИС е 10 мг еднократно дневно. Тя може да бъде повишена, ако е необходимо, от Вашия лекар, докато не приемате количеството, от което се нуждаете. Вашият лекар ще адаптира дозировката на интервали от 4 седмици или повече. Максималната доза на СОРТИС е 80 мг еднократно дневно.
СОРТИС таблетки трябва да се поглъщат цели с малко вода и могат да се приемат по всяко време на деня с или без храна. Все пак, опитайте се да вземате Вашите таблетки по едно и също време всеки ден.
Винаги приемайте СОРТИС 40 мг точно както Ви е казал Вашия лекар. Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт, ако не сте сигурни.
Преди да започнете лечението Вашият лекар ще Ви назначи диета с ниско съдържание на холестерол, която трябва да продължите и по време на лечението със СОРТИС 20 мг.
Продължителността на лечението със СОРТИС се определя от Вашия лекар.
Моля, питайте Вашия лекар, ако мислите, че ефектът на СОРТИС  е твърде силен или твърде слаб.
Ако приемете по-голямо количество СОРТИС , отколкото трябва Ако случайно приемете твърде много таблетки СОРТИС (повече от Вашата обичайна дневна доза), свържете се с Вашия лекар или най-близката болница за съвет.

Ако забравите да вземете СОРТИС 

Ако забравите да вземете доза, просто вземете Вашата следваща планирана доза в правилното време. Не вземайте двойна доза, за да наваксате пропуснатата.

Ако спрете да вземате СОРТИС

Ако имате някакви допълнителни въпроси за употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, СОРТИС може да причини нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Ако някоя от нежеланите реакции стане сериозна или ако забележите нежелани реакции, неописани в тази листовка, моля, кажете на Вашия лекар или фармацевт.
Следните нежелани реакции са важни и ще изискат незабавно внимание , ако ги  получите.
Ангионевротичен едем (подуване на лицето, езика и трахеята, което може да  причини голямо затруднение на дишането). Това е много рядка реакция, която може да бъде сериозна, ако се появи. Трябва незабавно да кажете на Вашия лекар, ако това се случи.
Понякога пациентите развиват намаляване на мускулната маса или възпаление на мускулите и много рядко това може да доведе до сериозно, потенциално живото-застрашаващо състояние (наричано „рабдомиолиза"). Ако имате мускулна слабост, чувствителност или болка и особено ако по едно и също време се чувствате неразположени или имате висока температура, спрете приема на СОРТИС и незабавно кажете на Вашия лекар.
Много редки състояния засягат по-малко от I на 10,000 пациента, приемащи СОРТИС (това означава, че на всеки 10,000 пациента, приемащи СОРТИС, при 9,999 не се очаква да имат тези нежелани реакции).
Ако имате проблеми с неочаквано или необичайно кървене или насиняване, това може да предполага чернодробно оплакване. Трябва да се консултирате с Вашия лекар колкото е възможно по-скоро.

Други възможни нежелани реакции със СОРТИС:

Както всички лекарства, СОРТИС може понякога да причини нежелани реакции при някои хора.

Чести състояния, засягащи най-малко 100 на 10,000 пациента, приемащи СОРТИС (това означава, че на всеки 10,000 пациента до 9,900 не се очаква да имат тези нежелани реакции).
Те включват:
Гадене; коремна болка, запек, газове, нарушено храносмилане, главоболие, болка в мускулите, слабост, диария, безсъние, замайване, болка в гърдите, алергични реакции, изтръпване, болка в ставите и гърба, слабост, периферен оток, сърбеж.

Други не толкова чести нежелани реакции са наблюдавани при някои пациенти, приемащи СОРТИС или Други лекарства от този тип. Не всички от тези ефекти са непременно свързани с употребата на тези лекарства; нечести състояния засягат по-малко от 100 на 10,000 пациента, приемащи СОРТИС (това означава, че на всеки 10,000 пациента, приемащи СОРТИС, най-малко 9,900 не се очаква да имат тези нежелани реакции).
Те включват:
Анорексия (загуба на апетит), изтръпване или мравучкане по пръстите на ръцете и краката, повръщане, обрив, мускулни схващания, неочаквано кървене и насиняване, звънене в ушите и/или главата, наддаване на тегло, загуба на памет, уртикария, неразположение, импотентност, загуба на коса, пакреатит (възпаление на панкреаса, водещо до стомашна болка).

Редки състояния, засягащи по-малко от 10 на 10,000 пациента, приемащи СОРТИС (това означава, че на всеки 10,000 пациента, приемащи СОРТИС, поне при 9,990 не се очаква да имат тези нежелани реакции).
Те включват:
- Намаление на чувствителността на кожата към лек допир или болка, чувствителност на мускулите, обрив с мехури, периферен оток (например оток на глезените), хепатит (чернодробно възпаление), жълтеница (пожълтяване на кожата и бялото на очите), рабдомиолиза (сериозна болка и слабост в мускулите, често свързана с треска).

Много редки състояния, засягащи по-малко от 1 на 10,000 пациента, приемащи СОРТИС (това означава, че на всеки 10,000 пациента, приемащи СОРТИС, най-малко при 9,999 не се очаква да имат тези нежелани реакции).

Те включват: Ангионевротичен оток (подуване на лицето, езика и трахеята, което може да доведе до голямо затруднение в дишането), синдром на Stevens-Johnson (тежко състояние с мехури по кожата, устата, очите и гениталиите), еритема мултиформе (петнист червен обрив). Наблюдавано е също увеличение и намаление на нивата на кръвната захар. (Ако сте диабетик, трябва да продължите внимателното проследяване на нивата на Вашата кръвна захар.)

Ако имате нежелани реакции, моля, информирайте Вашия лекар. Той/тя ще реши какви понататъшни стъпки да се предприемат.
Ако някоя от нежеланите реакции стане сериозна или ако забележите някакви нежелани реакции, неописани в тази листовка, моля, кажете на Вашия лекар.

СЪХРАНЯВАНЕ НА СОРТИС
Съхранявайте на място, недостъпно за деца.
Този лекарствен продукт не изисква специални условия на съхранение.
Не използвайте СОРТИС след срока на годност, отбелязан върху опаковката и външната кутия. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Не използвайте СОРТИС, ако забележите видими признаци на нарушено качество на продукта.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

За информация и поръчки: