+359 878 292 513

ЦИПРИНОЛ ТАБЛ.250 МГ.Х 10/ЦИПРОФЛОКСАЦИН

ЦИПРИНОЛ ТАБЛЕТКИ 250 МГ Х 10

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: KRKA

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: J01MA02


Описание

ЦИПРИНОЛ


Ципринол е лекарство отпускащо се по лекарско предписание. Ципринол се използва при инфекции. Ципринол съдържа ципрофлаксин.

Какво е Ciprinol?

Ciprinol е препарат от групата на хинолоните. Той действа като разрушава бактериите, които причиняват различни инфекции в човешкото тяло. За какво се използва Ciprinol?Лекарственият продукт е показан за лечение на инфекции, причинени от чувствителни към ципрофлоксацин микроорганизми:

• инфекции на пикочните пътища: неусложнени (при полирезистентност) и усложнени инфекции на долните и горни пикочни пътища;

• инфекции на дихателните пътища: пневмонии (с изключение на пневмококова пневмония), остър и хроничен бронхит.

• инфекции на ушите, носа и гърлото.

• инфекции на органите в малкия таз: инфекции на половата система

• инфекции на органите в коремната кухина и хепатобилиарни инфекции: перитонит, интра-абдоминални абсцеси, холецистит, холангит (комбинирано приложение с метронидазол или клиндамицин);

• инфекции на костите и ставите: остеомиелит, септичен артрит;

• инфекции на кожата и меките тъкани: инфектирани рани и язви, абсцес, целулит, инфекции на външния слухов проход, инфектирани изгаряния;

• тежки системни инфекции: сепсис, инфекции при болни с неутропения (в комбинация с други антибиотици);

• лечение на бацилоносители на S. typhi и други салмонели; инфекциозни диарии: в случай, че изолираният патоген не е E.coli и провеждане на антибактериално лечение действително се налага;

• лечение и профилактика на антракс при хора, които са имали контакт със спорите на Bacillus anthracis. • профилактика на инфекции при хирургични интервенции;, предимно в урологията, гастроентерологията (в комбинация с метронидазол) и в ортопедията;

• профилактика при пациенти с неутропения и при пациенти, които приемат лекарства, които понижават имунитета.

Ако Вашето заболяване е тежко, Вашият лекар може да ви предпише лекарството в инфузия за първите няколко дни от заболяването ви, а по-късно вие можете да продължите лечението си с таблетките.

Кой не трябва да приема Ciprinol?

Информирайте Вашия лекар, ако имате каквото и да е хронично заболяване, матаболитни нарушения или ако сте свръхчувствителен, или приемате други лекарствени продукти.

Вие не трябва да приемате Ciprinol, ако сте свръхчувствителни към активното вещество, ciprofloxacin, или към някое от помощните вещества на продукта, или сте свръхчувствителни към други лекарствени от групата на хинолоните. Вие не трябва да приемате Ciprinol, ако сте бременна или кърмите. Ciprinol не се предписва при деца и подрастващи поради липса на опит от използване на лекарственото средство в тези възрастови групи. Лекарственият продукт може да се използва в тази възраст само в случай, че потенциалната полза оправдава риска за плода.

Лекарят може да предпише Ciprinol на тези пациенти по изключение, когато очакваната полза за пациента е по-голяма от евентуалния риск

Такива изключения могат да бъдат, например, бременни жени или деца, които са били в контакт със спорите на Bacillus anthrcis.

Специални противопоказания и специални предупреждения за употреба

Кажете на Вашия лекар, ако имате епилепсия или друго заболяване на централната нервна система (понижен праг на конвулсии, случаи на конвулсии, неправилно оросяване на мозъка, или ако се възстановявате след инсулт). Съществува по-голям риск от нежелани реакции при тези заболявания. При определени пациенти могат да се наблюдават реакции от страна на централната нервна система като виене на свят, конвулсии, нервност, по рядко депресии и психози с идеи за самоубийство още при приемането на първите дози ципрофлоксацин. Ако вие забележите подобни симптоми кажете на Вашия лекар. Реакции на свръхчувствителност се наблюдават много рядко след първата доза. Кажете на Вашия лекар, ако вашата кожа ви сърби или се появи обрив, или ако внезапно изпитате затруднения с дишането. Ако имате бъбречна недостатъчност, Вие трябва да приемате по-малка дозировка от лекарствения продукт или трябва да приемате обичайната дозировка, но на по-дълъг интервал.

Прероръчва се да приемате повече течности по време на лечението с Ciprinol. Това ще ви предпази от образуване на кристали в урината. Лекарят ще ви уведими колко течности дневно са подходящи за вас.Ако имате наследствено заболяване, което се изразява с дефицит на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназата, по време на лечението с Ciprinol може да се наблюдава анемия или пожълтяване на кожата. Кожата може да пожълтее по време на лечението при случаи на предишни увреждания на черния дроб.

По време на лечението с Ciprinol кожата може да стане свръхчувствителна към слънчеви лъчи или изкуствена ултравиолетова светлина. Затова ви препоръчваме да не се излагате на слънчева или изкуствена ултравиолетова светлина по време на лечението с Ciprinol. Приемането на антимикробни препарати може да предизвика растеж на резистентни бактерии. Някои от тях могат да причинят тежки и продължителти диарии. В такъв случай вие трябва да се консултирате с Вашия лекар. Кажете на Вашия лекар, ако почувствате болка в сухожилията или се появят признаци на тендинит (възпаление на сухожилията). Пациентите трябва да избягват тежки физически натоварвания по време на лечението с Ciprinol.

При някои възрастни пациенти, които са били лекувани едновременно с кортикостероиди, има наблюдавани единични случаи на възпаление или разкъсване на сухожилие (най-често Ахилесовото).

Приложение на Ciprinol с храна и напитки

Не трябва да приемате алкохол по време на лечението.

Бременност и кърмене

Консултирайте се с Вашия лекар преди да приемате какъвто и да било лекарствен продукт.Рискът от поява на нежелани реакции при плода не може да се изключи. Ако сте бременна лекарят може да изпише Ciprinol по изключение, когато потенциалният благоприятен ефект по отношение на майката, превишава потенциалния риск за плода. Кърменето трябва да се преустанови по време на лечението с цитрофлоксацин.

Влияние върху способността за шофиране и работа с машини

Ciprinol може да отслаби Ватите реакции затова трябва да внимавате при управляването на кола или работа с машини, докато не установите как вашето тяло реагира на лекарствения продукт. Нежеланите лекарствени реакции се увеличават при едновременния прием с алкохол.

Как могат да взаимодействат другите лекарствени продукти с Ciprinol?

Кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или сте приемали каквито и да било лекарства, дори и такива, коита са без рецепта.

Ако приемате лекарствени продукти при киселини в стомаха - антиациди, които съдържат алуминий, магнезий или калций или сукралфат, абсорбцията на цшгрофлоксацин се намалява. По тази причина, на тези пациенти се препоръчва да взимат Ciprinol четири часа преди антиацидите и/или сукралфата, или 2 до 4 часа след техния прием.

Ако приемате theophylline по време на лечението с Ciprinol, нежелани реакции могат да се наблюдават поради това, че нивата на theophylline в кръвта могат да се повишат. Лекарят ще премери нивото на theophylline в кръвта и може да предпише по-ниска доза.

Едновременното приложение с cyclosporine повишава риска от бъбречно увреждане, затова се препоръчва измерването на количеството cyclosporine в кръвта.Ако вие приемате лекарствени продукти срещу съсирване на кръвта едновременно с Ciprinol, тяхното действие може да се засили и да се получат кръвоизливи.

Кажете на Вашия лекар ако имате диабет и се лекувате с glibenclamide. Едновременното приемане с Ciprinol може допълнително да понижи кръвната захар.

Ако страдате от епилепсия и се лекувате с phenytoin, едновременното приложение с Ciprinol може да повити или понижи нивата на phenytoin в кръвта.

При едновременно приемане на някои противовъзпалителни препарати и високи дози хинолони могат да се наблюдават конвулсии (гърчове).

Дозировка и начин на приложение

Стриктно спазвайте лекарските предписания. Не трябва да променяте дозировката или да прекратявате лечението без да се консултирате с лекар. Лекарят ще пригоди дозировката съобразно вашето заболяване, поносимостта към лекарствения продукт и отговора от лечението. Ciprinol таблектки могат да бъдат приемани в дози по 250 mg, 500 mg или 750 mg двукратно дневно.

Приемайте таблетките цели, c чаша вода или чай.

При остра гонорея е достатъчен еднократен прием на 250 - 500 mg.

Лекарят може да назначи Ciprinol на деца за лечение или профилактика на антракс в дози 15 mg/kg тегло двукратно дневно.

Лекарят може да ви предпише Ciprinol таблетки след като сте получавали лекарствения продукт под формата на инфузия няколко дни.

Продължителността на лечението зависи от тежестта на заболяването, клиничния и бактериологичен резултат.

Неусложнените уринарни инфекции обикновено се лекуват 3 дни; усложнените уринарни инфекции и някои други инфекции до 14 дни. Хроничните бактериални простатата обикновено се лекуват за 12 седмици, инфекции на кости и стави - от 4 до 6 седмици, бацилоносителство на салмонела - за 4 седмици, инфекциозни диарии от 5 до 7 дни -понякога до 14 дни. В случаите на контакт със спорите на антракс, Ciprinol трябва да бъде даван 60 дни.

За профилактика на инфекции при хирургически процедури, 500 до 750 mg Ciprinol трябва да бъде приеман половин до един час преди операцията.

Ако имате увредена бъбречна функция или сте възрастен пациент лекарят може да ви предпише по-ниска доза от тази, която е обичайна за вас.

Ако имате впечатление, че ефекта на лекарството е твърде силен или пък слаб, кажете го на Вашия лекар или фармацевт. Ако забравите да вземете Ciprinol

Ако сте забравили да вземете таблетка, вземете я веднага кагато се сетите, освен ако товане е твърде близо до времето за следващата доза.

Не приемайте двойна доза, за да компенсирате забравената доза.

Риск от прекратяване на лечението с Ciprinol

Ако спрете приема на Ciprinol твърде рано, заболяването може да се повтори.

Ако приемете повече Ciprinol отколкото трябва

Ако приемете твърде високи дози, те могат да причинят гадене, повръщане, диария, главоболие и виене на свят; в по-тежките случаи и объркване, тремор, халюцинации и конвулсии (гърчове).Ако сте приели свръхдоза се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт незабавно.

Възможни нежелани реакции

Като при всички лекарствени продукти, при лечението с Ciprinol може да се получат нежелани реакции.Най-често докладваните са гадене, диария и обрив.

Много рядко могат да се наблюдават някои други стомашно-чревни нежелани реакции (повръщане, стомашни болки, газове в стомаха, загуба на апетит или по изключение персистираща диария - псевдомемранозен колит).

Нежелани реакции от страна на централната нервна система: виене на свят, главоболие,, отпадналост, превъзбуда, безсъние, чувство на безпокойство, депресия, конвулсии, безспокойство, халюцинации, психози с идеи за самоубийство и сетивни нарушения като визуални нарушения, лош вкус, шум в ушите и признаци за повишено вътречерепно налягане.

Реакции на свръхчувствителност могат да се наблюдават при всеки лекарствен продукт. Те могат да бъдат умерени кожни реакции (обрив, зачервяване, сърбеж), тежки реакции (треска, подуване на лицето, фоточувствителност) или много рядко, много тежки реакции под формата на анафилактични реакции, които изискват незабавно действие. Сърдечносъдови нежелани реакции: ускорен пулс, прилошаване, зачервяване и изпотяване, мигрена.

Ciprinol може да причини повишаване нивата на кръвната захар и поради това трябва да уведомите Вашия лекар, ако не се чувствате добре и сте по-жаден от обикновено. Хинолоновите препарати могат да причинят болка в костите и мускулите и възпаление и скъсване на сухожилията. Това се случва много рядко и обикновено при едновременно приложение с кортикостероиди. Ако почувствате болка в областта на сухожилията информирайте Вашия лекар.

Ако страдате от myasthenia gravis, лечението с Ciprinol може да влоши вашето състояние. Ciprinol може да повлияе определени лабораторни показатели на кръвни и уринни тестове, които показват чернодробно или бъбречно увреждане. Броят на червените и белите кръвни клетки може да бъде променен. Рядко вашата кожа може да пожълтее; оцветяването на урината също може да бъде променено.

Продължителното или повторното лечение с Ciprinol може да причини инфекции от резистентни бактерии или гъбички.

Лечението трябва да бъде преустановено при поява на тежки нежелани реакции (по-специално тежки реакции на свръхчувствителност, псевдомембранозен колит, тежки нарушения от страна на централната нервна система, халюцинации или болка в областта на сухожилията).Ако забележите каквито и да било нежелани реакции, включитнелно и такива, които не са споменати в листовката, моля информирайте за това Вашия лекар или фармацевт.

Съхранение и срок на годност

Да се съхранява на недостъпни за деца места.

Да се съхранява под 30°С.

Да не се използва след срока отбелязан на опаковката.

Опаковка

 10 филмирани таблетки по 500 mg

Информация за предписване

Само по лекарско предписание

За информация и поръчки: