+359 878 292 513

ИБУДОЛОР ТАБЛ.200 МГ.Х 10

ИБУДОЛОР ТАБЛЕТКИ  200 МГ. Х 10

Тегло: 50.00 гр.

Вижте още продукти от: ACTAVIS

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа


Описание

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ИБУДОЛОР И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?

Ибудолор принадлежи към групата лекарства, наречени НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства), които действат като намаляват болката, възпалението и повишената температура.
Ибудолор се използва за облекчаване на леки до умерени болки като главоболие, зъбобол, менструални болки и повишена температура.

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ИБУДОЛОР

Не приемайте Ибудолор

- ако сте алергични към ибупрофен или към някоя от останалите съставки на Ибудолор
- ако сте имали алергични реакции като астма, хрема, кожен обрив със сърбеж или оток на устните, лицето, езика или гърлото, след приема на лекарства, съдържащи ацетилсалицилова киселина (например аспирин) или други болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства (НСПВС).
- ако имате язва или кървене от стомаха или дванадесетопръстника, дължащи се на предишна употреба на противоболкови и противовъзпалителни средства (НСПВС).
- ако имате язва или кървене от стомаха или дванадесетопръстника или сте имали два или повече такива епизоди в миналото
- ако страдате от тежки заболявания на черния дроб, бъбреците или сърцето (включително коронарна болест на сърцето)
- ако страдате от значително обезводняване (причинено от повръщане, диария или недостатъчен прием на течности).
- ако имате някакво активно кървене (включително в мозъка)
- ако имате неизяснени смущения в кръвообразуването
- не давайте Ибудолор на деца под 6-годишна възраст.

Обърнете специално внимание при употребата на Ибудолор

- ако страдате от системен лупус еритематодес или друго автоимунно заболяване
- ако имате наследствени нарушения в червения кръвен пигмент - хемоглобин ( порфирия)
- ако страдате от хронични възпалителни чревни заболявания като възпаление на дебелото черво с язви (улцерозен колит), възпаление на храносмилателния тракт (болестта на Крон) или други стомашно-чревни заболявания
- ако имате смущения в кръвообразуването
- ако имате нарушения в механизма на кръвосъсирването
- ако страдате от алергии, сенна хрема, астма, хроничен оток на носната лигавица, синусите, аденоидите или хронична обструктивна болест на дихателните пътища, тъй като съществува по-голям риск от стесняване на дихателните пътища и затруднено дишане (бронхоспазъм)
- ако имате нарушено кръвообращение на артериите на ръцете и на краката
- ако имате нарушения на черния дроб, бъбреците, сърцето или високо кръвно налягане
- ако наскоро сте прекарали сериозна операция
- ако сте в първите шест месеца на бременността
- ако кърмите

Пациенти в напреднала възраст


Ако сте в напреднала възраст, Вие сте по-склонни към нежелани лекарствени реакции, особено кървене и перфорация на храносмилателния тракт, което може да има фетални последици.
Язви, перфорация и стомашно-чревни кръвоизливи

Ако в миналото сте имали язва на стомаха или червата и особено ако е била усложнена от перфорация или съпътствана с кръвоизлив, трябва да внимавате за някакви необичайни коремни симптоми и да уведомявате Вашия лекар за такива, особено ако се появят в началото на лечението. Причината е, че рискът от кръвоизлив или улцерация на храносмилателния тракт е по-висок в този случай, особено при пациенти в напреднала възраст. Ако настъпи кървене или улцерация на храносмилателния тракт, лечението трябва да бъде преустановено.

Кървене, улцерация или перфорация на стомашно-чревния тракт могат да настъпят без предупредителни симптоми даже и при пациенти, които никога преди не са имали такива проблеми. Последиците могат да бъдат фатални.

Рискът от язви, перфорация или кървене от стомашно-чревния тракт обикновено нараства при по-високи дози ибупрофен. Рискът се увеличава и при едновременен прием на ибупрофен с други лекарства.

Кожни реакции

Приемът на Ибудолор трябва да се преустанови при първите признаци на кожен обрив, лезии на лигавицата или други признаци на алергия, тъй като това може да бъде показателно за сериозни кожни реакции, понякога с фатални последствия. Най-висок риск от такива реакции има през първия месеца на лечението.

Ефекти върху сърцето и мозъка


Лекарства като Ибудолор се свързват със слабо повишен риск от сърдечен инфаркт (инфаркт на миокарда) или инсулт. Рискът се увеличава при прием на високи дози и продължително лечение. Не надвишавайте препоръчваната доза или продължителността на лечението/7-дневен курс/. Ако имате сърдечни заболявания, прекаран инсулт или смятате, че сте изложени на риск от такива заболявания, трябва да обсъдите лечението си с Вашия лекар или фармацевт.

Ефекти върху бъбреците

Ибупрофен може да причини нарушения в бъбречната функция даже при пациенти, които преди не са имали проблеми с бъбреците. Това може да доведе до отоци по краката и даже до сърдечна недостатъчност или високо кръвно налягане при предразположени пациенти. Ибупрофен може да причини увреждане на бъбреците, особено при пациенти, които вече имат бъбречно, сърдечно или чернодробно заболяване или които приемат диуретици или  АСЕ инхибитори, както и при пациенти в напреднала възраст. Преустановяването на приема на ибупрофен обикновено води до възстановяване на пациента.

Други предпазни мерки

Продължителната употреба на болкоуспокояващите във високи дози е възможно да настъпи главоболие, което не трябва да се лекува с високи дози от това лекарство. Обичайната употреба на болкоуспокояващи може да причини трайно увреждане на бъбреците и риск от бъбречна недостатъчност.

Ибупрофен може да прикрие симптомите или признаците на инфекция и временно да удължи времето на кървене.

Ибудолор може да намали шансовете Ви за забременяване. Трябва да информирате Вашия лекар, ако планирате бременност или ако имате проблеми със забременяването.


Бременност и кърмене:

Ибупрофен не трябва да се приема през последните 3 месеца на бременността, тъй като може да причини сериозни сърдечни, белодробни и бъбречни увреждания при нероденото дете. Ако се приема в края на бременността, може да причини предразположение към кървене при майката и детето и да отслаби контракциите на матката, с което ще забави раждането. Лечение през първите 6 месеца от бременността може да се назначава само от лекар при ясни индикации.

Този продукт принадлежи към група лекарствени продукти, които могат да затруднят забременяването. Този ефект е обратим при преустановяване на лечението. Ибупрофен се излъчва в кърмата в много малко количество и обикновено не се налага да се спира кърменето по време на краткосрочно лечение. Ако е назначено продължително лечение, трябва да се помисли за ранно отбиване на кърмачето.

3. КАК СЕ ПРИЕМА ИБУДОЛОР?

Нежеланите реакции могат да се намалят до минимум, като се използва най-ниската ефективна доза за възможно най-краткия период, необходим за овладяване на симптомите. Дозата на ибупрофен зависи от възрастта и телесното тегло на пациента. Обичайната доза е:

Лека до умерена болка и повишена температура


Възрастни и юноши над 12 години:

1-2 таблетки като еднократна доза или 3-4 таблетки дневно през интервал от 4 до 6 часа. Дозировката при мигренозно главоболие трябва да бъде: 2 таблетки като еднократна доза, а при необходимост 2 таблетки през интервал от 4 до 6 часа. Максималната дневна доза не трябва да надвишава 6 таблетки.

Деца от 6-12 години

Ибудолор 200 мг не трябва да се приема от деца на възраст между 6 и 12 години без консултация от лекар.

Деца от 6-9 години: 1 таблетка 1-3 пъти дневно през интервал от 4-6 часа. Максималният брой таблетки не трябва да надвишават 3 таблетки на ден.

Деца от 10-12 години: 1 таблетка 1-4 пъти дневно през интервал от 4-6 часа според нуждите. Максималният брой таблетки не трябва да надвишава 4 таблетки на ден.

Менструални болки

Възрастни и девойки над 12 години:

1-2 таблетки 1-3 пъти дневно през интервал от 4-6 часа според нуждите. Максималната дневна доза не трябва да надвишава 6 таблетки.

Таблетката трябва да се приема с чаша вода, по време на или след хранене. За улесняване на поглъщането или за адаптиране на дозировката, таблетката може да бъде разделена на две еднакви половинки.

Ако състоянието  ВИ не се подобри в продължение на 7 дни или се влоши, трябва да се посъветвате с лекар.

Пациенти в напреднала възраст

Ако сте в напреднала възраст, Вие сте предразположени още повече към нежелани лекарствени реакции, особено кървене и перфорация на храносмилателния тракт, които могат да бъдат фатални. Консултирайте се с Вашия лекар.

Намалена бъбречна или чернодробна функция

Ако имате нарушена бъбречна или чернодробна функция, консултирайте се с Вашия лекар.

Ако сте приели повече от необходимата доза Ибудолор

Потърсете лекар, спешна медицинска  помощ или се консултирайте с фармацевт.

Симптомите на предозиране могат да включват: гадене, повръщане, стомашна болка или диария. могат да настъпят също така шум в ушите главоболие, замайване, световъртеж и стомашно-чревен кръвоизлив. При по-сериозни случаи на предозиране могат да настъпят сънливост, възбуда, дезориентация, кома, конвулсии, замъглено виждане и очни смущения, чернодробно увреждане, понижено кръвно налягане, затруднено дишане, посиняване на устните, езика и пръстите. При астматици може да настъпи влошаване на астмата.

Ако сте пропуснали да приемете Ибудолор


Ако сте пропуснали да приемете Ибудолор

Вземете я при първа възможност, освен ако остават по-малко от четири часа до следващия прием.

Не взимайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.


4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Следните нежелани лекарствени реакции са важни и изискват незабавно действия, в случай, че ги наблюдавате трябва да преустановите приема на Ибудолор и да се консултирате незабавно с Вашия лекар, ако забележите следните симптоми:

Чести:

- Катраненочерни изпражнения или повръщане с петна от кръв

Много редки:

- Оток на лицето, езика или гърлото, което може да затрудни до голяма степен дишането, ускорен пулс, драстично понижаване на кръвното налягане или животозастрашаващ шок

- Внезапна алергична реакция със задъхване, хриптене и понижаване на кръвното налягане

- Сериозен обрив с мехури по кожата, особено по краката, горната и долната част на ръцете, стъпалата, а може да обхване и лицето и устните. Обривът може да стане по-сериозен, мехурите - по-големи и разпрострени.

Много чести:

- Стомашни киселини, коремна болка, лошо  храносмилане.

Нечести:

- Замъглено виждане или други очни смущения

- Реакции на свръхчувствителност като кожен обрив, сърбеж, астматични пристъпи

Редки:

- Загуба на зрението

Много редки:

- Внезапно напълване на белите дробове с вода, което затруднява дишането, високо кръвно налягане, задържане на течности и повишаване на телесното тегло.

Други нежелани реакции:

Много чести:

- Смущения в храносмилателния тракт: диария, гадене, повръщане, газове, запек

Чести:

- Язва в храносмилателния тракт със или без перфорация

Възпаление на червата и обостряне възпалението на дебелото черво и храносмилателния тракт, усложнения на дивертикулите на дебелото черво

- Язви и възпаление в устната кухина

- Главоболие, сънливост, световъртеж, умора, възбуда, безсъние и раздразнителност.


Нечести:

Възпаление на стомашната лигавица

- Бъбречни смущение включително развитие на оток, възпаление на бъбреците и бъбречна недостатъчност

Хрема

- Затруднено дишане

Редки:

- Депресия, объркване, халюцинации

- Синдром на лупус еритематодес

- Повишено ниво на азот в кръвната урея и други чернодробни ензими, понижени стойности на хемоглобин и хематокрит, намалена тромбоцитна агрегация и удължено време на кървене, намалено ниво на калций в серума и повишени стойности на пикочната киселина в серума.

Много редки:

- Неприятно усещане за сърцебиене, сърдечна недостатъчност, инфаркт или повишено кръвно налягане

- Нарушения в кръвообразуването

- Звън или шум в ушите

Възпаление на езофагуса или панкреаса

- Стеснение на червата

- Остро възпаление на черния дроб

- Евреждане на бъбречната тъкан

- Косопад


5. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Ибудолор

- Активното вещество е ибупрофен. Всяка филмирана таблетка съдържа 200 мг ибупрофен

Други съставки са:

Ядро на таблетката: микрокристална целулоза, силициев диоксид, колоиден безводен, хидроксипропилцелулоза, натриев лаурилсулфат, кроскармелоза натрий, талк.

Таблетка обвивка:: хипромелоза, макрогол 400, титанов диоксид


За информация и поръчки: