+359 878 292 513

ГРИПЕКС MAX ТАБЛ.Х 10

Грипекс Max таблетки х 10

Тегло: 200.00 гр.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа


Описание

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ГРИПЕКС И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА:

 

Грипекс е комбинирано лекарство за лечение на симптоми на обикновена настинка и грип. Съдържа три активни вещества: парацетамол, псевдоефедрин и декстрометорфан. Има болкоуспокояващо, температуропонижаващо и противокашлечно действие; намалява секрецията и отбъбва лигавицата на носа, което води до възстановяване проходимостта на носните пътища,. Грипекс е предназначен за лечение на възрастни, юноши и деца над 6 години. Грипекс се използва за лечение на симптоми на обикновена настинка, грип и грипоподобни състояния, синузит (висока температура, хрема, кашлица, главоболие, болки в гърлото, мускулни и костно-ставни болки).

 

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ГРИПЕКС:

 

Не приемайте Грипекс:

  • ако сте алергични (свръхчувствителни) към парацетамол, псевдоефедрин, декстрометорфан или към някоя от останалите съставки на Грипекс;
    • ако приемате  други лекарства, които съдържат парацетамол;
  • ако приемате MAO - инхибитори и 2 седмици след спиране на лечението с тях;
    • ако имате вроденаглюкозо-6-фосфат дехидрогеназна недостатъчност;
    • ако имате тежка бъбречна или чернодробна недостатъчност;
    • ако имате тежка артериална хипертония;
    • ако имате исхемична болест на сърцето;
    • при алкохолизъм;
    • ако имате бронхиална астма;
    • по време на бременност и кърмене
    • при деца под 6 години.

 

Обърнете специално внимание при употребата на Грипекс:

Приемането на лекарството от лица, които страдат от чернодробна недостатъчност, злоупотребяват с алкохол или гладуват е свързано с риск от увреждане на черния дроб. Да се употребява внимателно при пациенти с бъбречна недостатъчност, артериална хипертония, сърдечни аритмии, белодробен емфизем, повишено вътреочно налягане, хиперплазия на простата, хипертиреоидизъм (Базедова болест), диабет и пациенти, които приемат анксиолитици, трициклични антидепресанти, други симпатикомиметични лекарства (т.е. отбъбващи лигавицата), лекарства, които потискат апетита и подобни на амфетамина психостимуланти. Това лекарство не трябва да се използва при хронична кашлица с отделяне на секрети. То не трябва да се използва при пациенти с дихателна недостатъчност, бронхиална астма и болни с риск от поява на дихателна недостатъчност. Грипекс трябва да се използва внимателно при болни, които приемат антикоагуланти (противосъсирващи лекарства). По време на лечението с това лекарство не трябва да се употребява алкохол.

Ако симптомите се влошават или не се подобрят след три дни трябва да се свържете с лекар.

Трябва да се консултирате с Вашия лекар,дори и ако горните предупреждения се отнасят за обстоятелства в миналото.

 

Употреба на Грипекс с храни и напитки:

Храната не оказва съществено влияние  върху абсорбцията на това лекарство.

 

Бременност и кърмене:

Посъветвайте се с Вашия лекар преди употребата на което и да е лекарство.

Употребата на Грипекс по време на бременност и кърмене е противопоказна.

 

Шофиране и работа с машини:

По време на употребата на Грипекстрябва да се внимава особено много при шофиране и работа с машини.

 

Употреба на други лекарства:

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Взаимодействието на Грипекс с други лекарства е в резултат на действието на активните вещества, които се съдържат в това лекарство:

Парацетамол

Поради риск от предозиране, не използвайте това лекарство едновременно с други лекарства, съдържащи парацетамол. Лекарствените продукти, които ускоряват изпразването на стомаха (например метоклопрамид) ускоряват абсорбцията на парацетамол, докато лекарствата, които забавят изпразването на стомаха (например пропантелин) могат да забавят абсорбцията на парацетамол. Употребата на парацетамол едновременно с MAO-инхибитори и 2 седмици след спиране на лечението с тях  е противопоказана, защото може да предизвика състояние на възбуда и треска. Едновременната употреба на парацетамол със зидовудин (AZT)може да засили токсичните ефекти на зидовудин върху костния мозък. Парацетамолът може да засили действието на антикоагулантите (кумаринови производни). Едновременната употреба на парацетамол с лекарствени продукти, които засилват чернодробния метаболизъм, например някои сънотворни или антиепилептичнилекарства като фенобарбитал, фенитоин, карбамазепин, както и рифампицин може да доведе до увреждане на черния дроб, дори и при прием на парацетамол в препоръчителни дози. Консумацията на алкохол по време на лечение с парацетамол води до образуване на токсичен метаболит, който предизвиква некроза на чернодробните клетки, която в последствие може да доведе до чернодробна недостатъчност.

Псевдофедрин

Едновременната употреба с албутерол (използван за лечение на астма) може да засили съдосвиващото действие върху кръвоносните съдове. Да не се употребява едновременно с амитриптилин (използван за лечение на депресия) и със симпатикомиметични лекарства (използвани за лечение на бронхоспазъм, например за лечение на астма). Едновременната употреба с други симпатикомиметици, като лекарства, които намаляват хиперемията, потискащи апетита лекарства или подобни на амфетамина психостимуланти може да предизвика повишаване на кръвното налягане. Амониевият хлорид засилва действието на псевдоефедрина. Антиацидните лекарства (използвани за лечение на пирозаи диспепсия)може да засилят абсорбцията на превдоефедрина. MAO инхибиторите (използвани за лечение на депресия) забавят елиминирането на псевдоефедрина от организма. Псевдоефедринът намалява действието на лекарствата против високо кръвно налягане и може да окаже влияние върху действието на дигиталисовите гликозиди (използвани при сърдечна недостатъчност). Да не се употребява едновременно с фурозолидин (антибактериално лекарство).

Декстрометорфан

Да не се употребява с MAO инхибитори.

 

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ ГРИПЕКС:

 

Грипекс трябва да се приема според указанията, дадени в тази листовка. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Грипекс трябва да се приема перорално.

Възрастни и юноши над 12 години: от 1 до 2 таблетки 3-4 пъти дневно. Да не се приемат повече от 8 таблетки дневно.

Деца от 6 до 12 години: 1 таблетка 3-4 пъти дневно. Да не се приемат повече от 4 таблетки дневно.

Ако сте приели повече от необходимата доза Грипекс:

Свържете се незабавно с Вашия лекар или фармацевт. Това лекарство съдържа три активни вещества. Симптомите на предозиране могат да произтичат от действието на едно или на всички активни вещества. Случайното или умишлено предозиране на лекарството в продължение на няколко или десетина часа може да предизвика гадене, повръщане, прекомерно изпотяване, сънливост, обща слабост, безпокойство, тремор. Може да се появи нистагъм, повишено артериално налягане, конвулсии (спазми), затруднено уриниране и затруднено дишане. Тези симптоми могат да изчезнат на следващия ден, въпреки развитието на чернодробно увреждане, което впоследствие може да се  прояви като чувство на тежест в епигастриума, повторна поява на гадене и жълтеница. В случай на предозиране незабавно се свържете с лекар. Лечението трябва да се провежда в болнични условия. То се състои в ускоряване на елиминирането на съставките на лекарството от организма и поддържане на жизнените функции. В случай на предозиране на парацетамол може да се наложи да се приложи антидот: N-ацетилцистеин и/или метионин. Елиминирането на псевдоефедрина може да се ускори чрез форсирана диуреза или диализна терапия. За да се неутрализира токсичния ефект на декстрометорфана върху централната нервна система може да се даде налоксон.

Ако сте пропуснали да приемете Грипекс:

Грипексе предназначен за лечение на симптоми на простуда, грип и грипоподобни състояния. Ако забравите да вземете това лекарствотои все още не сте се излекували, вземете още една  доза Грипекс. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате  пропуснатата.

 

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ:

 

Като всички лекарства, Грипекс може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

  • Сърдечни нарушения: тахикардия (ускорен сърдечeн ритъм).Нарушения на кръвта и лимфната система: гранулоцитопения(намаляване броя на гранулоцитите в кръвта), агранулоцитоза (липса на гранулоцити в кръвта), тромбоцитопения (намаляване броя на тромбоцитите в кръвта).
  • Нарушения на нервната система: сънливост, вертиго (чувство за замайване или световъртеж).
  • Стомашно-чревни нарушения: гадене и повръщане.
  • Нарушения на бъбреците и пикочните пътища: бъбречна колика, бъбречна папиларна некроза, остра бъбречна недостатъчност, уролитиаза (образуване и наличие на камъни в пикочните пътища). Могат да настъпят смущения в уринирането и задържане на урината, особено при пациенти с хиперплазия на простатата (увеличена простатна жлеза).
  • Нарушения на кожата и подкожната тъкан: кожни алергични реакции, зачервяване на кожата, обриви.
  • Съдови нарушения: слабо повишаване на кръвното налягане.
  • Общи нарушения и ефекти на мястото на приложение: лесна уморяемост.
  • Нарушения на имунната система: реакции на свръхчувствителност тип I - алергичен оток анафилактична реакция(тежка алергична реакция, която причинява подуване на лицето или гърлото).
  • Респираторни, гръдни и медиастинални нарушения: пристъпи на бронхиална астма.
  • Хепато-билиарни нарушения: чернодробно увреждане.
  • Психични нарушения: халюцинации.

Ако се появят някои от тези нежелани реакции или други необичайни симптоми, неописани в тази листовка, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

 

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ГРИПЕКС:

 

Да се съхранява под 25°С. Съхранявайте на място, недостъпно за деца.

Не използвайте Грипекс след срока на годност, отбелязан върху опаковката.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията, или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства.Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

 

 

 

 

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

 

Какво съдържа Грипекс:

Активните вещества са: парацетамол325 mg, псевдоефедринов хидрохлорид 30 mg, декстрометорфанов хидробромид 10 mg

Другите съставки самикрокристална целулоза, прежелатинизирано нишесте, колоиден силициев диоксид, стеаринова киселина, повидон, кросповидон.

Покритие: Opadry II Orange Y-22-13204: хидроксипропилметилцелулоза, титанов диоксид, полиоксиетиленгликол, полидекстроза, глицерол триацетат, оранжево жълто S (E110), Алура червено AC (E 129).

Мастило за щампованеOpacode Black S-1-17823: шеллак, железен оксид – черен (E-172), N-бутилов алкохол, изопропилов алкохол, амониев хидроксид, пропиленгликол.

 

Как изглежда Грипекс и какво съдържа опаковката:

12 филмирани таблетки в 1 блистер, поставен в картонена кутия заедно с листовка за пациента.

24 филмирани таблетки в 2 блистера  (2 x12 таблетки), поставени в картонена кутия заедно с листовка за пациента.

 

За информация и поръчки: