13 неща, които не знаете за хайвера – част 1

Препоръчваме ви:

Спомняте ли си първият път, в който опитахте хайвер? Чували сте митове и легенди за него преди това, малки черни луксозни перли, толкова прекрасни на вкус, че хората биха платили доста скъпо, за да се докоснат до тях отново. После се престрашавате и ги опитвате. Солено, рибено и си казвате „Това ли е???”.

Със сигурност малко хора се влюбват в хайвера от първата хапка. Трябва да вкусите още няколко пъти, за да усетите магията.  Ето какво още не знаете за хайвера:

1. Хайверът е един от най-старите деликатеси

Преди стридите, преди шампанското, дори преди трюфелите да се считат за деликатес, хайверът е сметнат от кралете и аристокрацията за неминуем деликатес. Древните гърци, римляни, руски царе се славят, че били истински негови почитатели.

2. Хайверът не е толкова скъп, колкото си мислите

Добре, определено не е евтин. Но цените на хайвера спадат през последните години, поради напредъкa в аква културата и развитието на технологиите, на вътрешните пазари. Отглеждането на есетра е по-достъпно и на по-минимални цени. Всъщност, САЩ са главен виновник за спада на цените в началото на 19 век.

3. Хайверът от сьомга в сушито Ви, всъщност не е хайвер

Първоначално хайверът е бил събиран от руски и персийски рибари в Каспийско море. Той представлява неоплодени рибни яйца от различни видове есетрови риби. Почти всички 26 вида есетрови риби са били използвани за хайвер.

4. Хайверът се оценява на базата на своя цвят, вкус, структура и озрялост

Най-скъпите видове хайвер са по-старите, по-едри зрънца, които са по-светли на цвят. Ниското качество хайвер са по-младите, с по-ненаситен аромат на риба яйца, които са и по-тъмни на цвят.

5. Хайверът издържа повече от ден

Хайверът има добър срок на годност, дори и веднъж отворен и оставен на открито. Съхранявайте го в най-студената част на хладилника, в близост до фризера доколкото е възможно и ще остане пресен за около месец.

6.  Хайверът е като виното

Големите почитатели на хайвер, както и известните личности, търсят и се нахвърлят върху най-редките и най-скъпи сортове хайвер. През Средновековието е имало закони, задължаващи най-добрият хайвер да бъде запазван за монархията. 

Вие харесвате ли го?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *