4 ключови вещества, които пропускате

Препоръчваме ви:

Ако светът беше перфектен, щяхме да получаваме всички необходими вещества от добре балансирана домашно приготвена храна. За жалост обаче, със забързаното ежедневие и липсата на време за хранене, далеч не приемаме необходимите за здравето ни вещества.

Ето някои от ключовите вещества, които могат да ви предпазят от сериозни заболявания и да подобрят здравословното ви състояние.

1. Омега 3 мастни киселини

Изследвания показват, че консумирането на храни, богати на Омега-3 мастни киселини, могат да намалят риска от сърдечни заболявания. Това се дължи на способността на Омега-3 киселините да намаляват плаката, която се образува по кръвоносните съдове, както и да поддържат нормални нива на кръвната захар.

Къде да ги открием? В мазни риби, като сьомга, сардина, пъстърва. Ако изяждате седмично по една или две порции риба, намалявате риска от сърдечни заболявания с до 36%. Ако все пак не обичате рибата, има хранителни добавки, съдържащи Омега-3.

2. Витамин Д

От години учените смятат, че Витамин Д е отговорен за засилването на усвояването на калция от храната. Нови проучвания сочат, че витамин Д може да намали хроничната болка, симтомите на ПМС, предпазва от сърдечни заболявания, както и помага срещу някои видове рак.

Проблемът е, че повечето от нас на приемат достатъчно Витамин Д. Обикновено голяма част от веществото идва от слънчевата светлина, но тъй като в днешно време, се стремим да се предпазваме от слънцето, нивата на витамин Д намаляват драстично.

Къде да го открием? Трудно е да получим цялото необходимо количество витамин Д само от храни, като сьомга, пълномаслено мляко и зърнени закуски. За да приемате пълната доза, е необходимо да пиете витамин Д под формата на хранителни добавки.

3. Фибри

Фибрите помагат за намаляване на телесното тегло, поддържа нивата на кръвната захар, както и помага при предпазване на организма от заболявания като рак. Макар, че съставката е широко разпространена в голям набор от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, повечето хора не приемат достатъчно от тях. Средното количество на прием е 14 грама на ден, а препоръчителната доза е 25-35 грама.

Къде да ги открием? За щастие, фибрите лесно могат да се открият. Овесена каша, бобови храни, ечемик и най-вече плодове и зеленчуци (по-специално ябълки, горски плодове, броколи). Ако добавяте фибри към вашата диета, трябва да увеличите и приема на течности. Рязкото повишаване на консумацията на фибри, без да пиете достатъчно вода, може да доведе до подуване на корема, запек и други стомашни проблеми.

4. Калций

Калцият е полезен не само за костите, но достатъчния му прием може да спомогне за предпазване от различни болести – от диабет и рак, до хипертония и сърдечни заболявания. Калцият е от изключителна важност за мускулната функция, особено за сърцето. Изследвания показват, че само 21% от възрастните приемат препоръчителната доза калций.

Къде да го открием? Две или три порции млечни продукти нас ден могат да посрещнат нуждите ви от калций. Друг начин на прием са хранителни добавки или зърнени закуски със съдържание на калций или портокалов сок. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *