Колко са безопасни продуктите, които ползваме всеки ден?

Проучванията показват, че ежедневно нанасяме на тялото си над 160 химикала. От шампоани до лосиони, гримове, дезодоранти, стикове, бои за коса, кремове за бръснене. А това са само малка част от химикалите, които използваме в ежедневието си. Една средностатистическа жена например  поставя над 168 вида химикала по себе си.

Това  е така, защото регулаторния механизъм, управляващ използването на тези химикали, не е обновяван от близо 75 години. По-притеснителното обаче е, че химикалите не се контролират от нито една агенция.  Съдържанието в продуктите не се декларира официално и реално не можем да придобием информация какво има в състава, както и влиянието му върху нас. Няма и официален начин за премахване на продукти от магазинната мрежа при открит проблем.

Научните изследвания показват, че химикалите, които наподобяват естроген могат да нарушат ендокринната система. Краткотрайното излагане на формалдехид пък, използван за изглаждане на косата предизвиква отрицателни въздействия върху човешкото тяло.

Във фризьорските салони в Северна Америка се изисква задължителното носене на очила, предпазно облекло и маска за уста при използване на продукти с този химикал, поради изключително вредните му качества. Други нежелани ефекти при излагане на действието на химикала предизвиква главоболие и  задух, а продължителното такова увеличава риска от рак при жените.

В момента се изготвят списъци с химикали и допустима концентрация за деца, жени и мъже. За всички други продукти – предупредителен етикет ще е наложителен, за да уведомява за възможни рискове. Особено внимание се обръща на продуктите, предназначени за салони и студия за красота.
Фирмите производители ще бъдат задължени да предоставят доклади за отрицателни здравословни ефекти и да поддържат дневник за сигурността. Всички тези промени са отдавна закъснели – до тогава, внимавайте какво ползвате всекидневно във Вашия дом. Използвайте продуктите с мярка и само когато е необходимо. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *