Органичното земеделие – какво не знаете за него – първа част

Знаете ли, че е възможно да се произвеждат здравословни култури без консерванти, радиация, генетична модификация, утайки от отпадъчни води, синтетични торове и химически пестициди? Хората, които практикуват биологичното земеделие, знаят. На първо място, органичните земеделски производители пазят от неприятни и нездравословни неща, които обикновено се срещат в конвенционалното земеделие извън земеделските ниви и в културите, които ядем.

Какво е органично? И защо хората я купуват безпрецедентно? Органичното определение е: свързано или произлизащо от жива материя. Биологичната храна идва от биологичното земеделие. Органичните храни се произвеждат без да се използват повечето конвенционални пестициди; торове със синтетични съставки или утайки от отпадъчни води; биоинженерство; или йонизиращо лъчение.

Какво е биологично земеделие?

Органичното земеделие е производствена система, която поддържа здравето на почвите, екосистемите и хората. Тя се основава на екологичните процеси, биологичното разнообразие и цикли, адаптирани към местните условия, а не на използването на материали с неблагоприятни последици. Биологичното земеделие съчетава традицията, иновациите и науката, за да се възползва от споделената среда и да насърчи справедливите отношения и доброто качество на живот за всички участници.

Като цяло, биологичното земеделие се състои от няколко ключови аспекта, включително използването на естествени торове като компост и тор. Ротацията на културите, спътниковите насаждения и естествения контрол на вредителите са други отличителни черти на биологичното земеделие. За разлика от конвенционалното земеделие, биологичното земеделие отглежда органични храни без да разчита на вредни синтетични химически вещества.

Органична почва

Както бихте очаквали, биологичните фермери използват органична почва. По принцип почвата е сложна смес от минерали, органични вещества, вода и въздух. По своята същност почвата е естествена и се състои от органична материя. И така, каква е разликата между органичната почва и неорганичната почва? Органичната спрямо неорганичната почва се различава в начина, по който се поддържа почвата. Неорганичните или конвенционалните земеделски производители използват синтетични торове, пестициди и други неестествени добавки към почвата, за да се борят с вредителите и болестите и да увеличат максимално растежа на културите. Междувременно, органичната почва се поддържа само с помощта на естествени материали, за да се подпомогне растежа и да се справят с нежеланите гости.

Органичен тор

Когато сравняваме биологичното земеделие с конвенционалното земеделие, една от най-ясните разлики е как всеки метод на земеделие се занимава с вредители и нежелани плевели. Един от най-добрите методи за обезсърчаване растежа на плевелите е ротацията на културите. Земеделските стопани, които продължават да засаждат със същата реколта отново и отново на едно и също място, всъщност дават предимство на плевелите. Когато културите се въртят, тогава е много по-трудно за плевелите да процъфтяват.

Други техники за органично управление на плевелите включват плевене на ръце, използване на механични плевели, зелени торове, засаждане на културите и оставяне на възможно най-малко пространство и да позволят на животните да изядат плевелите.

Органични пестициди

Ако ядете биологични храни, това не означава, че пестицидите никога не са били използвани през периода на растеж, но това означава, че те не съдържат конвенционални или синтетични пестициди. Ако пестицидите се използват върху органични храни, те обикновено се произвеждат от естествени съставки. Въпреки това, дори някои естествени вещества (като арсен и тютюнев прах) не са разрешени, тъй като те са известни с отрицателно въздействие върху здравето.

Няма ГМО

Сертифицираните биологични фермери никога не могат да отглеждат или продават генетично модифицирани храни. Използването на генетично инженерство или генетично модифицирани организми (ГМО) е забранено в биологичните продукти. Това означава, че един биологичен земеделски производител не може да засажда семена от ГМО, органична крава не може да яде ГМО или люцерна, а производителят на органична супа не може да използва никакви ГМО съставки.

Органично животновъдство

Подобно на други органични продукти, органичният добитък може да яде само 100% сертифицирани биологични фуражи. Единственото, което им е разрешено, освен биологичното хранене, са някои витамини и минерали, така че да могат да изпълнят своите ежедневни хранителни изисквания. Подобно на органичните продукти, биологичните животни също трябва да се отглеждат без използване на утайки от отпадъчни води, генетични модификации или йонизиращи лъчения.

История на биологичното земеделие

Биологичното земеделие е по-ефективно и използва 45% по-малко енергия от химическото земеделие.

Биологичното земеделие произвежда 40% по-малко емисии на парникови газове. Биологичното земеделие е по-изгодно от химическото земеделие.

Методите за биологично земеделие не са нещо ново, но биологичното земеделие като „алтернативна селскостопанска система“ е нещо, което започна в началото на 20-ти век като отговор на всички тези големи промени в селскостопанския свят.

В продължение на хиляди години се провежда „традиционно земеделие“ по света и използваните методи на отглеждане са биологични. Бихте могли да кажете, че биологичното земеделие наистина се връща към корените на земеделието буквално.

В днешни дни биологичното земеделие се развива в цял свят. Изчислено е, че поне 160 държави в момента практикуват биологично земеделие. Пазарът на биологични продукти е най-силен в Северна Америка и Европа, докато в Австралия има най-голямо количество земи, предназначени за биологично земеделие. Индия всъщност има най-голям брой биологични производители.

към втора част

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *