Да направим здравословно барбекюто си

Препоръчваме ви:

Барбекюто пред блока или в задния двор събира приятели за хубави преживявания и купони, но това не означава, че не бива да е здравословно. Ако се чудите как ще стане, следвайте нашите съвети.

1. Бъдете уникални. Избирайте по-здравословните части от филето, което имат повечето меса. Така ще си спестите поне 150 калории заедно с 22 грама мазнини (8, от които наситени) избирайте плешки гърди вместо крила или бутчета. Избирайте пилешки или пуешки наденички вместо тлъсти свински меса.

2. Внимавайте за пропорциите. Хубаво е на масата да има от всичко, не само месо, но и салати, десерти, така че месото не бива да е основата на вашето барбекю. Диетологът от Охайо, Марин Гилбърт каза, че около 100 грама месо е колкото дланта, колода карти или касетка, така знаете колко от него приемате.

3. Внимавайте за правилната температура, когато печено телешко или свинско температурата трябва да достигне 160 градуса. Когато печете парчета като пържоли може да е към 145 градуса и да оставите месото поне 3 минути преди да го сервирате. Не се осланяйте на пипане, за да проверите температура, затова си има специални термометри, които ще ви помогнат.

4. Съвет и за домашните птици. Много готвачи използват мазнината от тях, за да добавят вкус и мирис. Няма лошо в това да изстисквате мазнината, но ако броите калориите си, махнете кожичката. Подходящата температура е 165 за цяла птица.

5. Когато става дума за риба, никога не бива да я пренебрегвате в барбекюто си. Много от рибите, които намираме лесно на пазара, са богати на омега-3 мастни киселини. А те намаляват лошия холестерол, а заедно с него се намалява риска от високо кръвно налягани и сърдечни болести. Подходящата температура за нея е 145 градуса.

6. Избирайте правилната марината. Маринатата може да добави калории към менюто, а  също така има високо съдържание на натрий. Може да избегнете това като ползвате цитрусови сокове. Сосове с ниско съдържание на натрий, винегрет и зеленчуков или месен бульон. Ако имате нужда от кремообразна марината, изберете нискомаслено кисело мляко.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *