+359 878 292 513

ЕСЦИТАЗАН ТАБЛ.10 МГ.Х 30

ЕСЦИТАЗАН ТАБЛЕТКИ 10 МГ Х 30

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: STADA

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа

Код: N06AB10


Описание

ЕСЦИТАЗАН

 

Есцитизан е лекарство отпускащо се по лекарско предписание. Есцитизан съдържа веществото есциталопрам. Есцитизан се използва за лечението на страхови разстройства.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЕКЦИТАЗАН И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?

Есцитазан съдържа есциталопрам и се използва за лечение на депресии и страхови разстройства и обсесивно-компулсивно разстройство.
Есциталопрам принадлежи към група антидепресанти, наречени селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина. Тези лекарства действат върху серотониновата система в мозъка чрез повишаване нивото на серотонина. Нарушенията на серотониновата система се считат за важен фактор при развитието на депресия и свързаните с нея заболявания.

ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ЕСЦИТАЗАН

Не приемайте Есцитазан, ако:

- сте алергични към есциталопрам или към някоя от останалите съставки на Есцитазан.
- приемате други лекарства, които принадлежат към група, наречена МАО-инхибитори, включително селегилин /използван за лечение на болестта на Паркинсон/, моклобемид /използван за лечение на депресия/ и линозолид /антибиотик/

Обърнете специално внимание при употребата на Есцитазан

Моля информирате Вашия лекар, ако имате някакво друго състояние или заболяване, тъй като може да трябва да го вземе под внимание. По-специално, кажете на Вашия лекар:
- ако имате епилепсия. Лечението с Есцитазан трябва да се преустанови при поява на гърчове или тяхно зачестяване
- ако страдате от увредена чернодробна или бъбречна функция. Може да се наложи корекция на дозата от Вашия лекар.
- ако имате диабет. лечението с Есцитазан може да промени гликемичния контрол. Може да се наложи корекция на дозата на инсулина и/или на пероралните хипогликемични средства.
- ако имате понижено ниво на натрий в кръвта
- ако имате тенденция към лесно кървене или натъртвания
- в случай, че провеждате електроконвулсивна терапия
- ако имате коронарно сърдечно заболяване

Мисли за самоубийство и влошаване на Вашето депресивно или тревожно разстройство:

Ако сте депресирани и/или имате тревожно разстройство, можете понякога да имате мисли да се самонараните или самоубиете. Те могат да се засилят, когато започнете да приемате за пръв път антидепресанти, тъй като за всички тези е необходимо време, преди да започнат да действат, обикновено около две седмици, но понякога и по-дълго.

Има по-голяма вероятност да мислите така:

- Ако преди това сте имали мисли да се самоубиете или да се самонараните.
- Ако някога имате мисли за самонараняване или самоубийство, свържете се с Вашия лекар и незабавно отидете в болница.

Някои пациенти с маниакално-депресивно заболяване може да навлязат в маниакална фаза. Тя се характеризира с необичайни и бързо променящи се идеи, неадекватна радост и прекомерна физическа активност.
Симптоми като неспокойство или трудно седене или стоене в спокойно състояние също може да възникнат през първите няколко седмици на лечението. Ако забележите подобни прояви, незабавно уведомете Вашия лекар.

Понякога може да не забележите посочените по-горе симптоми и по тази причина може да прецените, че ще Ви бъде от полза да помолите приятел или роднина да ви помогнат при следенето за поява за евентуални признаци на промяна във Вашето поведение.

Употреба при деца и юноши под 18 години:

Есцитазан нормално не трябва да се използва при деца и юноши под 18 години. Освен това, трябва да знаете, че при пациентите под 18 год. е налице повишен риск от нежелани реакции, като опити за самоубийство, мисли за самоубийство и враждебно поведение, когато приемат лекарства от тази група. Въпреки това, Вашият лекар може да предпише Есцитазан на пациенти под 18 години, защото той/тя счита, че това е в техен интерес. 

Прием на Есцитазан с храна и напитки:

Есцитазан може да се приема със или без храна.
Както при много лекарства, не се препоръчва комбиниране на Есцитазан с алкохол, въпреки че не се очаква взаимодействие на Есцитазан с алкохола.

Бременност и кърмене:

Не приемайте Есцитазан, ако сте бременна, освен ако не сте обсъдили с Вашия лекар рисковете и ползите, които произтичат от това.

Ако приемате Есцитазан през последните три месеца на бременността, необходимо е да знаете, че следните нежелани реакции биха могли да се наблюдават при новороденото бебе: затруднено дишане, синкава кожа, припадъци, промени в телесната температура, затруднения при хранене, повръщане, ниски стойности на кръвната захар, скованост или отпуснатост на мускулите, живи рефлекси, тремор, нервност, раздразнителност, летаргия, постоянен плач, сънливост и затруднен сън.

Ако Есцитазан се използва по време на бременност, той никога не трябва да се прекъсва внезапно.

Не приемайте Есцитазан, ако кърмите!

Шофиране и работа с машини:

Не се препоръчва да шофирате или да работите с машини, преди да установите как Ви действа Есцитазан.

КАК ДА ПРИЕМАТЕ ЕСЦИТАЗАН?

Възрастни:

Депресия:

Обичайно препоръчваната доза на Есцитазан е 10 мг един път дневно. Дозата може да бъде увеличена от Вашия лекар максимално до 20 мг дневно.

Паническо разстройство:

Началната доза на Есцитазан е 5 мг веднъж дневно през първата седмица, преди повишаване на дозата до 10 мг дневно. По-нататък дозата може да се повиши от Вашия лекар максимално до 20 мг дневно.

Социално тревожно разстройство:

Обичайно препоръчваната доза на Есцитазан е 10 мг един път дневно. Вашият лекар може или да намали дозата до 5 мг дневно, или да я повиши максимално до 20 мг дневно в зависимост от Вашия отговор.

Обсесивно-компулсивно разстройство:

Обичайно препоръчваната доза е 10 мг един път дневно. Дозата може да бъде увеличена от Вашия лекар максимално до 20 мг дневно.

Пациенти в напреднала възраст:

Обичайно препоръчваната доза е 5 мг един път дневно.

Деца и юноши:

Обикновено Есцитазан не трябва да се дава на деца и юноши. 
Може да приемате Есцитазан със или без храна. Поглъщайте таблетките с вода. Не ги дъвчете, тъй като имат горчив вкус.

Ако е необходимо, може да разделяте таблетките, като първо поставите таблетката на равна повърхност с делителната черта нагоре. След това, таблетката може да се разчупи, като натиснете в двата й края надолу с двата показалеца.

Продължителност на лечението:

Може да минат няколко седмици преди да се почувствате по-добре. Продължавайте да приемате Есцитаман, дори и ако мине известно време преди да почувствате някакво подобрение във Вашето състояние.

Не променяйте дозата на Вашето лекарство, преди да сте разговаряли за това с Вашия лекар.

ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Нежеланите реакции обикновено отзвучават няколко седмици след започване на лечението. Моля да имате предвид, че много от реакциите могат да бъдат също така симптоми на Вашето заболяване и поради това да изчезнат, когато започнете да се подобрявате.

Нечести: необичайно кървене, включително на стомашно-чревния тракт

Редки: 
- ако получите подуване на кожата, езика, устните или лицето, или имате затруднения при дишане или преглъщане, свържете се с Вашия лекар или отидете в болница.
- Ако имате висока температура, възбуда, обърканост, треперене и внезапни свивания на мускулите, това могат да бъдат признаци на рядко състояние, наречено серотонинов синдром. 

- Трудности при уриниране
- Гърчове 
- Пожълтяването на кожата и бялото на очите са признаци на нарушена чернодробна функция/хепатит

ДОПЪЛНИТЕЛНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ:

Много чести - повдигане
Чести - запушен нос или секреция от носа, намален или увеличен апетит, тревожност, безпокойство, трудности при заспиване, замаяност, тремор, диария, запек, повръщане, сухота в устата, увеличено изпотяване, болка в мускулите и ставите, сексуални смущения, умора, треска, увеличено тегло
Нечести - копривна треска, обрив, сърбеж, скърцане със зъби, възбуда, нервност, обърканост, смущения на съня, промени във вкуса, разширени зеници, зрителни нарушения, звънене в ушите, косопад, вагинално кървене, намаляване на теглото, подуване на ръцете или краката, кървене от носа
Редки - агресия, загуба на чувство за реалността, халюцинации, забавена сърдечна дейност, 

Някои пациенти съобщават за:

- Понижени нива на натрий в кръвта
- Замайване при изправяне поради ниско кръвно налягане
- Абнормни стойности при чернодробен функционален тест, двигателни нарушения, болезнена ерекция, нарушения, свързани с кървене, внезапно подуване на кожата или лигавиците, изтичане на мляко от гърдите при жени, които не кърмят

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

Активното вещество е есциталопрам.
Други съставки:
Сърцевина: микрокристална целулоза, кроскармелоза натрий, колоиден безводен силициев диоксид, магнезиев стеарат.
Обвивка: хипромелоза, титанов диоксид, макрогол 400

За информация и поръчки: