Бял трън (млечен бодил) и ползите му за черния дроб

Препоръчваме ви:

Млечният бодил е билка, която детоксикира организма и защитава жизненоважните функции на черния дроб.

Белият трън получава името си от млечно бяла течност, която излиза от листата му, когато ги смачкаме. Произхожда от Южна Европа, Южна Русия, Мала Азия и Северна Африка, натурализиран е и в Северна и Южна Америка. Европейците за първи път използват семената му за лечение на чернодробни проблеми.

През последните 40 години интензивни химични, фармакологични и клинични изследвания потвърждават механизмите на действие и терапевтичната стойност на млечния бодил към широко разнообразие от състояния, които са свързани с черния дроб и с такива, които не са свързани. Буквално стотици модерни проучвания потвърждават забележителната способност на белия трън да защитава черния дроб и тялото срещу почти всякакви видове увреждания.

Заболявания и проблеми, свързани с черния дроб, които се повлияват добре от прием на бял трън са: алкохолна цироза, хроничен активен хепатит, увреждания, предизвикани от наркотици и алкохол, остър вирусен хепатит, чернодробна стеатоза, фиброза и цироза, стероидно натравяне на черния дроб, редовна умерена до тежка употреба на алкохол, податливост на токсични влияния на околната среда и др.

В допълнение, експериментални и клинични проучвания сочат, че млечния бодил помага и при други заболявания, като понижава нивата на холестерол, намалява растежа на раковите клетки в гърдата, белия дроб, дебелото черво, простатата, шийката на матката, профилактика на болестта на Алцхаймер, подобрява нивата на кръвната захар, антистареещ ефект, намалява клетъчното увреждане, причинено от радиация и химиотерапия, слънцезащитен фактор, антиоксидант, намалява някои синдроми на менопаузата, помага при храносмилателни смущения и др.

Семената на белия трън съдържат биофлавоноиден комплекс, известен като силимарин. Това е активното вещество в млечния бодил и е отговорен за основните здравословни ползи на екстракта от бял трън. Трите основни флавоноида, изграждащи комплекса са: силибин (силибинин), силидианин и силикристин.

След проучвания, проведени сред пациенти, страдащи от токсично увреждане на черния дроб, хронично заболяване на черния дроб и заболявания, предизвикани от лекарства, се установява, че белият трън повлиява много добре. Той стабилизира клетъчната мембрана и стимулира синтеза на протеини, както и ускорява процесите на регенерация на увредената чернодробна тъкан.

Според други изследвания, млечният бодил може да защитава клетките на черния дроб, като блокира проникването на вредни токсини и подпомага изчистването на вече навлезлите в черния дроб токсини. Белият трън е мощен антиоксидант, който подпомага поддържането на здравето и енергията, като защитава тялото от свободните радикали и липидната пероксидация, които нападат клетките и тъканите.

Един от плюсовете на растението е неговата нежна природа. В сравнение с много други добавки и билкови лекарства, които имат странични ефекти, като главоболия, почти всички части на растението се използват, без да има доказателства, че те са токсични по някакъв начин. Нежелани реакции при клинични и лабораторни изследвания, свързани конкретно с екстракта от семената (силимарин) също са почти несъществуващи. Единственото, което се забелязва при някои пациенти е лек слабителен ефект. Белият трън може спокойно да се употребява от широк кръг пациенти, включително и от бременни жени и кърмачки. 

2 thoughts on “Бял трън (млечен бодил) и ползите му за черния дроб

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *