Кремовете с екстракт от охлюв – ефикасни или не?

Препоръчваме ви:

От какво се правят кремовете? Helix Aspersa Muller глюконогати – звучи ви странно? Накратко това е научното наименование на слуз от охлюв. По-точно това е слузта от охлюв, която е основна съставка в натуралната козметика, която уместно е наречена „крем от охлюви“. Вероятно слузта е последното нещо, което бихте желали да сложите на лицето си, но трябва да знаете, че охлювения крем се използва като помощник за красота и се смята, че притежава свойствата да намалява възпалението и зачервяването, стимулира регенерацията на кожата и задържа естественото овлажняване на кожата.

Използването на слузта от охлюв, за да се подобри състоянието на кожата ви, датира от Древна Гърция, където Хипократ, предписвал комбинация от смачкани охлюви, смесени с кисело мляко, за да се намали възпалението на кожата. В по-близките години, употребата на слузта започнала, когато чилийски фермери, които отглеждали охлюви за френския пазар, забелязали, че кожата им е значително по-гладка. В наши дни фермери отглеждат охлюви и отделят слузта им, за да могат да се произвеждат козметични кремове.

Когато опитате да разбутате охлювите, те отделят гъста течност, която използват като средство за самозащита. Може да ви звучи странно да използвате нещо подобно върху кожата си, но не забравяйте, че дори хората отделят секрети, чрез които предпазват кожата си. Слузта, която отделя охлюва е богата на хранителни вещества, като хиалуронова киселина, гликопротеинови вещества, които са от голяма полза за състоянието на вашата кожа.

Извличането на слузта се осъществява в лабораторни условия, като едновременно с това, се извършват редица изследвания върху различни клетъчни структури. Изследванията сочат, че охлювената слуз стимулира производството на еластин и колаген, увеличава производството и на протеина фибронектин. Макар че тези свойства се отразяват благоприятно на кожата, все още е необходимо да се проведат експерименти, за да се установи точното действие на слузта върху кожата.

Една от основните трудности при провеждането на клинични изпитания относно ползите от слузта на охлюва е, че пазарът не е напълно готов да гарантира резултатите от изпитването. В крайна сметка, ако кремовете са успешни, то това се дължи на консистенцията на различните химични вещества, открити в слузта. Поради успеха на изпитанията, се поставя и въпроса за качеството на извлечения екстракт от охлюв, концентрацията му и начина на добив и обработка. Ето защо компаниите, производители на подобни кремове, предпочитат да имат собствени ферми за отглеждане на охлюви, за да могат да регулират добива и образуването на слузта.

Дерматолозите препоръчват, ако използвате крема за първи път, да нанесете малка част от него на друга част от тялото, за да проверите дали няма да направите алергична реакция. Не забравяйте, че слузта, която се използва за направата на тези кремове е вещество, до което не сте се докосвали от годините, в които сте били деца. Поради това тялото ви може да направи ответна реакция срещу крема. Използването на подобни кремове не се препоръчва и на хора, които са с по-чувствителна кожа.

Повечето компании, които се занимават с производство на такъв вид козметика, препоръчват използването на кремовете да бъде в продължение на поне две седмици, за да може да се забележи видим ефект. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *