10 храни, които понижават холестерола – част 1

Препоръчваме ви:

Няма магическа храна, която да помага да пазите сърцето си здраво, но има много храни, които са от полза, включително и за понижаване на холестерола. Стремете се да увеличавате движението си, както и да консумирате продукти, които повишават „добрия” (HDL) холестерол или понижават „лошия” (LDL).

1. Холестеролът и червеното вино – вдигнете тост за здравето на сърцето! В умерени количества, алкохолът може да повиши HDL. Пиенето на една чаша червено вино всеки ден, увеличава добрия и намалява лошия холестерол. Червеното вино съдържа антиоксиданти, наречени полифеноли, които спомагат за поддържане на кръвоносните съдове здрави и силни. Не забравяйте, че умереността означава едно питие за жени или две за мъжете ежедневно, не повече!

2. Холестерол и Сьомга – сьомгата е богата на Омега-3 мастни киселини, които са здравословни мазнини и могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане. Консумация на рибата помага за увеличаване на добрия холестерол, но за жалост, не намалява лошия. HDL помага за премахването на LDL от стените на артериите, като по този начин предотвратява опасното наслояване на плака. Препоръчително е да се консумира мазна риба най-малко два пъти седмично, за да получите здравословните ползи за сърцето си. Други риби, съдържащи Омега-3 са скумрия, риба тон и сардини.

3. Холестерол и овесена каша – овесената каша е една от най-добрите помощници за регулиране на нивата на холестерола. Количеството на бета-глюкан е високо, а разтворимите влакна помагат на овеса да се разтваря в течност и по този начин да получите желаната каша. Разтворимите фибри понижават лошия холестерол чрез формиране на лепкав слой в тънките черва, който блокира холестерола в опитите му да навлезе в кръвта. Избягвайте да подслаждате кашата си със захар, вместо това добавете пресни плодове, като така ще увеличите и количеството на разтворимите фибри.

4. Холестеролът и ябълките – много от плодовете съдържат разтворими фибри, което е важен фактор за намаляване на холестерола. Ябълките (особено обелките) съдържат пектин, вид разтворима фибра, която обхваща лошия холестерол и го превежда през храносмилателната система до изхвърлянето му от тялото. По този начин не позволяват увеличаването на лошия холестерол, а обратно, води до ефективно намаляване на нивата му. Цитрусовите плодове също са богати на пектин, но тъй като той се задържа в парченцата плод, е по-добре да консумирате цитрусите пресни, отколкото във вид на сок. Ябълките са също богати и на полифеноли – мощни антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпаленията.

5. Холестеролът и бобът – вероятно сте чували твърдението, че бобът е изключително полезна храна за вашето сърце. Това е вярно! Фасулът е богат на разтворими фибри, които стимулират добрия холестерол, но това не е единствената му здравословна полза. Бобът е богат на протеини, които го правят по-здравословен за сърцето заместител на някои животински източници на протеини, като месото. За най-добри резултати в намаляването на холестерола, добавете боб към вашето чили, такос или буритос, в допълнение към месото, в супи, в салати. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *