11 лесни начина да се освободите от излишните течности

Човешкото тяло съдържа около 60% вода, която играе ключова роля във всички аспекти от живота. Въпреки това, задържането на излишна вода е често срещан страничен ефект от хронично възпаление. Задържане на течности може да се породи и от хранителна непоносимост, неправилно хранене, излагане на токсини и заболявания, като бъбречна недостатъчност. Жените задържат течности по време на менструалния си цикъл или по време на бременност.

Как да се справите с проблема? Ето няколко лесни начина.

1. Упражнения – Упражненията могат да бъдат един от най-добрия начин за намаляване на течностите, но в краткосрочен план. Тренировките водят до увеличаването на потенето, следователно до изхвърляне на излишни течности и токсини чрез нея.

2. Повече сън – сънят повлиява на симпатичните нерви в бъбреците, които регулират нивото на натрий и водния баланс. Достатъчното количество сън помага на тялото ви да контролират нивата на хидратация.

3. Намалете стреса – дългосрочния стрес може да увеличи нивата на хормона кортизол, който директно контролира друг хормон, отговарящ за водния баланс в организма, известен като антидиуретичен хормон.

4. Приемайте електролити – това са минерали с електрически заряд, като калий и магнезий. Когато нивата на електролитите са прекалено ниски или високи, се пораждат промени в баланса на течностите.

5. Намалете приема на сол – натрият също играе важна роля върху регулацията на нивата на течности. Не приемайте твърде много натрий, както и не го премахвайте напълно от храната си.

6. Магнезий – магнезият е изключително важен елемент и неговите ползи за човешкия организъм са много. Заедно с другите електролити натрий и калий, той участва в процесите на контрол на водния баланс на организма.

7. Глухарче – глухарчето се използва от алтернативната медицина за лечение на задържане на вода. То сигнализира на бъбреците, като предизвиква изхвърляне на по-голямо количество урина.

8. Пийте повече вода – всъщност добрата хидратация може да помогне при задържането на течности. Освен това водата подпомага здравето на бъбреците, стимулира загубата на мазнини и подпомага мозъчната функция.

9. Консумирайте тези храни – храни, богати на калий и магнезий – тъмно зелени листни зеленчуци, боб, банани, авокадо, домати, кисело мляко и млечни продукти.

10. Намалете въглехидратите – въглехидратите водят до повишаване на инсулина, което води пък до увеличаване на задръжката на натрий и повторно усвояване на вода от бъбреците.

11. Кофеин – кафето и чаят са добре познати диуретици поради високото си съдържание на кофеин. Кофеинът увеличава отделянето на урина. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *