12 симптома при децата, които не бива да подценяваме – част втора

Препоръчваме ви:

Станете ли родител вече имате медицинска значка. Независимо дали духате носа на детето в кърпичка или вадите с конец зъбче, но трябва да се научим кои симптоми наистина трябва да обърнем внимание и при кои детето просто търси внимание или го е страх от предстояща ситуация.

7. Главоболие с повръщане

Това може да е знак за мигрена, ако посред нощ детето се събуди със силно главоболие придружено от повръщане. Мигрената при децата не е опасна, тя върви със семейната история, но ако внезапна болка се появи през нощта, първото нещо, което да направите сутринта е да посетите доктора.

8. Намалено уриниране

Сухите устни, както и намаленото уриниране, сухата кожа също е знак за дехидратация, може да се причини от повръщане или диария. Ако наблюдавате някои от тези симптоми се обадете на доктора и се постарайте детето да приема повече течности, които може да задържи.

9. Сини устни

Обезцветяването на устните или около тях, както и затрудненото дишане, задъхването, и/или стържещ звук, когато диша са симптоми не за подценяване. Проблемите с дишането се виждат при затруднено дишане от гърдите, не от носа, понякога се дължат на алергична реакция, дори и на астма. Нормалният брой на вдишване е 40 за бебета до годинка, по-малко от 30 за 2-3 годишните и по-малко от 24 за от 4 до 10 годишните дечица.

10. Подуто лице

Ако се подуе езикът, устните, очите и това е придружено от повръщане и сърбеж, трябва да посетите педиатъра. Това е сигнал за алергична реакция

11. Повръщане след падане

Ако детето е по-малко от 6 месеца или след падането е изгубило съзнание или започне да повръща, това показва, че има някаква повреда по тялото, като счупени кости. Веднага го закарайте до най-близката болница, за да видите дали няма лоши последствия от падането.

12. Обилно кървене

Ако се е отворила някаква рана и не спира да кърви след няколко минути натискане, то време е за докторска намеса. Винаги бъдете внимателни да не би животно да е ухапало детето ви или друго дете да го е ухапало или одрало, ако са се сбили.

 Част първа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *