5 мита за храната и влиянието й на кожата ни

Препоръчваме ви:

Храната, която ядем може да има оргомно влияние на начинът по който изглеждаме, като нямаме в предвид само как ни стои старият чифт дънки. Не всички храни, станали известни с лошата си репутация, наистина я заслужават, както и не всички такива в  звездния списък трябва да попадат там. Тук можете да прочетете истината за кожата и храната и как да изглеждате добре.

 

МИТ 1: Шоколадът води до пъпки и акне

ФАКТ:  Това не  е съвсем вярно, ако шоколадът е натурален, то той съдържа много разкрасяващи кожата антиоксиданти. Млечните шоколади и тези съдържащи добавена захар, наистина обаче могат да повлияят негативно на кожата.

РЕШЕНИЕ: Насладете се на парче или две истински натурален шоколад, съдържащ повече какао и по- малко захар.

 

МИТ 2:  Мазните храни предизвикват зачервяване на кожата

ФАКТ: Всички знаем, че мазнините се различават по своят състав и разновидност, така че това какви мазнини приемаме влияе и на вида на нашата кожа. В ядките, семената, зехтинът и авокадото например се съдържат полезни за кожата масла и антиоксиданти, като Витамин Е. Не може да се каже същото обаче за порция пържени картофки.  Наситените мазнини са враг на кожата, но не толкова голям, колкото преработените храни с въглехидрати и захари.

РЕШЕНИЕ: Изберете растителните мазнини в прясната им форма и забравете за наситените мазнини и преработени, пържени храни.

 

МИТ 3: Млечните продукти винаги са полезни за тялото

ФАКТ:  Млякото е богато на калций, белтъчини, витамин D. Това е така, но то също съдържа съставки, които свързвайки се с хормонът тестостерон, могат да предизвикат засилване на функцията на мастните жлези, което да се отрази зле на кожата.

РЕШЕНИЕ: Ако Вашата кожа е проблемна, опитайте да купувате само немлечни разновидности, като бадемово мляко, конопено мляко, соево мляко, защото те са богата на хранителни вещества алтернатива на млечните продукти. Опитайте да замените и краве млякото и сиренето с козе и овче сирене.

МИТ 4: Кофеинът води до пъпки

ФАКТ:  Кофеинът е толкова вреден за кожата, колкото и едно куче, което лае, но не хапе. Той реално може да влоши вече съществуващи кожни проблеми, но не и да ги причини. Той има и своята позитивна страна, тъй като доста кофеинови напитки като кафе, зелен и черен чай съдържат антиоксиданти, които помагат завишаването на защитните функции на кожата, особено от слънцето.

РЕШЕНИЕ: Пийте кафе в умерени  количества, за да избегнете рисковете за нарушаване на здравословният сън, отразяващ се на красотата ( тъмни кръгове под очите). Не забравяйте да пиете много вода, за да  противодействате на дехидратиращите ефекти на кофеиновите напитки.

МИТ 5: Естествените подсладители не са толкова лоши за кожата, колкото рафинираните

ФАКТ: Захарта си е захар в по- голямата си част. Тя също има противовъзпалителни ефекти, особено за кожата. Всичко, което причинява скок на кръвната захар в организма, води до възпаления и ускорено стареене. Докато някои естествени подсладители не се отразяват на нивата на кръвната захар, факт е, че доста сладки неща качват драстично гликемичният индекс и предизвикват възпалителни ефекти.

РЕШЕНИЕ: Намалете приемът на захар (под всякаква форма) до минимум.  Изберете естествените подсладители, като мед и кленов сироп, които имат анти-възпалителни съединения и минерали и противодействат на сладките съставки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *